Πωλ Μέρφι , Ανέφικτος ο έντιμος συμβιβασμός

SavedPicture-2015621122347.jpg

Συνέντευξη στην Ιωάννα Κλεφτογιάννη

Η ρήξη απαιτεί σxέδιo; Δεν μπορείς να οδηγήσεις το λαό στα τυφλά. Αλλά η πιο σημαντική προετοιμασία, (..) είναι η προετοιμασία του λαού. Θεωρώ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε τεράστιο λάθος υποσχόμενος στον ελληνικό λαό ότι θα παραμείνει στο ευρώ απαλλαγμένος από τα σκληρά μέτρα λιτότητας των τελευταίων ετών. Γέμισε τον κόσμο με ψευδαισθήσεις. Ηταν κάτι που δεν έπρεπε να είχε συμβεί και σαφέστατα είναι κάτι που σήμερα πρέπει να διορθώσει.

Mας µεταδώσατε, κύριε Μέρφι, τον εvθoυσιασμό για το µαζικότερo, όπως λέτε, στην Ιρλανδία κίνηµα κατά της λιτότητας (κατά τη φορολόγηση του νερού). Δεν άργnσε πολύ να γεννηθεί αυτό το κίνηµα;

Ναι. Αλλά και πάλι δεν είναι αργά σήµερα. Μπήκαµε στην κρίση µε το εργατικό κίνηµα ανέτοιµο, τα 2015-06-20 Δρομοσ της αριστεραςεργατικά συνδικάτα συνθηκολογηµένα, τις αριστερές οργανώσεις εξασθενηµένες και την ταξική συνείδηση σε σταθερά φθίνουσα πορεία. Βιώσαµε το σοκ της κρίσης για 7 χρόνια. Το κίνηµα που ζούµε σήµερα ήταν το αποτέλεσµα της συσσωρευµένης οργής του κόσµου. Μιλάµε για τα πρωτοφανή για τη χώρα φαινόµενα της ραγδαίας πολιτικοποίησης, της ριζοσπαστικοποίησης και της µαζικότερης από άλλοτε ταύτισης του κόσµου µε την Αρ ιστερά. Ζούµε πολύ ενδιαφέροντες καιρούς στην Ιρλανδία.

Παρακολουθείτε τις ελληνικές διαπραγματεύσεις. Eίστε αισιόδoξoς για την τελική συµφωνία;

Δεν τρέφω αυταπάτες. Δεν είµαι καθόλου αισιόδοξος ότι θα υπάρξει καλή συµφωνία για τον ελληνικό λαό.

Είναι ξεκάθαρο ότι η άλλη πλευρά θα κάνει τα πάντα για να αποφευχθεί ένα θετικό αριστερό παράδειγµα, που θα γίνει ντόµινο στην υπόλοιπη Ευρώπη. Οι ευρωπαϊκές ελίτ φοβούνται τη µετάδοση των πολιτικών εξελίξεων, µετά τις επιτυχίες του ΣΥΡΙΖΑ και των Podemoς.

Λυτός είναι o λόγoς που κρατάνε τόσo σκληρή στάση µε τηv Ελλάδα;

Ασφαλώς. Το πιο επικίνδυνο γι’ αυτούς είναι µια αριστερή κυβέρνηση που αλλάζει τα δεδοµένα. Είναι πολύ δύσκολο να κάνουν την παραµικρή παραχώρηση. Ίσως να δώσουν κάτι, µόνο και µόνο για να µπορεί να πει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ εντός της χώρας «κάναµε έναν έντιµο συµβιβασµό». Αλλά η αριστερή κυβέρνησή σας δεν πρέπει να κερδίσει.

Έχετε δnλώσει ότι «δεν µπορεί να υπάρξει έντιµoς συµβιβασµός». Γιατί;

Γιατί είναι ανέφικτος. Η φράση σuνίσταται από λέξεις πίσω από τις οποίες κρύβεται µια κακή συµφωνία. Όλοι γνωρίζουµε, ας µην γελιόµαστε, ότι έντιµος συµβιβασµός δεν υπάρχει. Ήδη η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μιλάει για ιδιωτικοποιήσεις.

Ποιές είναι οι εναλλακτικές;

Δυο είναι οι δρόμοι: α) ο συμβιβασμός που θα φέρει κι άλλους συμβιβασμούς, περιθωριοποιώντας τελικά το λαό και β) η ρήξη με το σύστημα, την τρόικα, τον ευρωπαϊκό καπιταλισμό. Κανείς δεν θα υποστηρίξει ότι πρόκειται για εύκολο δρόμο. Πρέπει στη φαρέτρα σας να έχετε, επίσης, το όπλο της μονομερούς παύσης των πληρωμών και όχι μόνο.

`

Η ρήξη δεν απαιτεί σxέδιo;

Δεν μπορείς να οδηγήσεις το λαό στα τυφλά., Αλλά η πιο σημαντική προετοιμασία, το πρώτο βήμα, είναι η προετοιμασία του λαού. Θεωρώ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε τεράστιο λάθος υποσχόμενος στον ελληνικό λαό ότι θα παραμείνει στο ευρώ απαλλαγμένος από τα σκληρά μέτρα λιτότητας των τελευταίων ετών. Γέμισε τον κόσμο με ψευδαισθήσεις. Ηταν κάτι που δεν έπρεπε να είχε συμβεί και σαφέστατα είναι κάτι που σήμερα πρέπει να διορθώσει.

Με ποιο τρόπo;

Πηγαίνοντας στο λαό και εξηγώντας του με ειλικρίνεια ότι έκανε λάθος. Ο μοναδικός δρόμος προετοιμασίας για μια ρήξη είναι το «άνοιγμα» των συζητήσεων στο πλαίσιο των δια πραγµατεύσεων, από τον πολύ στενό κύκλο της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ στον υπόλοιπο κόσµο. Προφανώς η τρόικα επιµένει για µυστικές διαπραγµατεύσεις.

Exετε αναφερθεί στην αvαγκαιότητα τnς δηµιουργίας ενός ισχυρού αριστερoύ πόλου έξω από τov ΣΥΡΙΖΑ ως αντίβαρο και στn Xρυσή Aυyή και στο εvδεχόµεvo φθoράς του ΣΥΡΙΖΑ µετά από µια κακή συµφωνία. Αυτό τo αριστερά αντίβαρο από ποιές δυνάµεις θα προκύψει;

`

Από δυνάµεις και µέσα και έξω από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αν µιλούσα µε τον Λαφαζάνη αύριο, είµαι σίγουρος ότι η Αριστερή Πλατφόρµα θα αποτελούσε βασικό παράγοντα στον αριστερό πόλο, χωρίς να υπονοώ ότι πρέπει η Αριστερή Πλατφόρµα να εγκαταλείψει σήµερα τον ΣΥΡΙΖΑ. Παρ’ όλα αυτά πρέπει να υπάρξει προετοιµασία δηµιουργίας αυτού του πόλου, ενόψει όσων έρχονται.

Η κυβέρνηση τoυ ΣΥΡΙΖΑ, δεχόµενη τρομακτικές πιέσεις , οπισθοχωρεί παραβιάζονrας κόκκινες γραµµές. Τι ακριβώς θα σήµαινε µια πιθανή αποτυχία τnς;

2015-06-20 Δρομοσ της αριστερας -2Εξαρτάται. Μπορεί να αποτύχει υπογράφοντας µια κακή συµφωνία, πράγµα που θα σήµαινε ότι ένας κόσµος θα µετακινηθεί στην άκρα Αριστερά και, από την άλλη, ότι θα ενισχυθούν οι ακροδεξιές δυνάµεις. Υπάρχει και το σενάριο που θέλει µετά την υπογραφή µιας κακής συµφωνίας να ακολουθούν µαζικές κινητοποιήσεις. Είναι πολλοί αυτοί που υποστηρίζουν ότι το conτexτ των διαπραγµατεύσεων θα ήταν διαφορετικό αν είχατε κινητοποιήσεις. Επιµένω για την αναγκαιότητα της ύπαρξης ενός αριστερού πόλου.

Πρέπει να είναι προτεραιότητά σας. Ένας πολύ σηµαντικός παράγοντας, πέρα από τις διαπραγµατεύσεις της Μέρκελ µε τον Τσίπρα, είναι η εργατική τάξη, οι άνεργοι, ο ελληνικός λαός δηλαδή. Η σηµαία της αγωνιστικότητας µπορεί να κατέρρευσε σε µεγάλο βαθµό µετά την 20ή Φεβρουαρίου αλλά η απάντηση στις πιέσεις που δέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ µπορεί να είναι οι κινητοποιήσεις. Όλοι γνωρίζουµε ότι η Ελλάδα είναι στην πρώτη γραµµή της µάχης κατά της λιτότητας.

`

Όλα τα µάτια της Ευρώπης και της αριστερής Ευρώπης είναι στραµµένα στην Ελλάδα. Η Ελλάδα ήταν το πειραµατόζωο της λιτότητας και σήµερα είναι το πειραµατόζωο για το πώς µπορεί να επιζήσει µια αριστερή κυβέρνηση. Ο αγώνας στη χώρα σας είναι τεράστιας σηµασίας για το τι θα συµβεί και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

`

*Ο Πώλ Μέρφι µίλησε πρόσφατα στην Αθήνα στην εκδήλωση τnς Ενωτικnς Αριστερnς Συνεργασίας Πατησίων και rnς Πρωτοβουλίας των 1.000, µε θέµα: Πού βαδίζει n Kυβέρνnση ΣΥΡΙΖΑ.