Τρία πουλάκια κάθονταν και έπλεκαν πουλόβερ…

SavedPicture-2015621145623.jpg

Τις «επιθυμίες» της οιΚονομισιόν για την Ελλάδα παρουσιάζει, σύμφωνα με πληροφορίες που έχει, η Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

Αυτό είναι να υπάρξει παράταση του ισχύοντος προγράμματος μέχρι τον Σεπτέμβριο για να μην χαλάσουν τα μπάνια του λαού στην Μύκονο και αλλού, και χρηματοδότηση-γέφυρα ύψους περίπου 6 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η ελληνική κυβέρνηση, όπως αναφέρει η FAZ, θα πρέπει τη Δευτέρα να δεσμευθεί για αξιόπιστες και επώδυνες μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα πρέπει να περάσουν από τη Βουλή. Μέχρι τα μέσα Ιουλίου θα έχουν αποφασίσει και τα Κοινοβούλια των κρατών-μελών της Ευρωζώνης των οποίων απαιτείται η έγκριση για περαιτέρω βοήθεια προς την Ελλάδα, ανάμεσά τους αυτά της Γερμανίας και της Ολλανδίας. Έτσι θα μπορούσαν να εκταμιευθούν άμεσα 3,7 δισ. ευρώ. Στη συνέχεια θα μπορούσαν να εκταμιευθούν επιπλέον κεφάλαια από τον EFSF, από αυτά που κατείχε, και που προορίζονταν για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, το σχέδιο της Κομισιόν προβλέπει εξοικονόμηση πόρων ύψους 4,5 δισεκατομμυρίων ευρώ (2,5% του ΑΕΠ) ανά έτος, περιλαμβανομένου 1% από εισπράξεις ΦΠΑ και ακόμα 1% από περικοπή της συνταξιοδοτικής δαπάνης.

Αντιθέτως σε ανάλυση της Goldman Sachs που δεν ξέρει από μπάνια του λαού εκφράζεται η εκτίμηση πως δεν θα επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και δανειστών και πως η χώρα θα κηρύξει στάση πληρωμών εντός του ευρώ με παράλληλη επιβολή ελέγχου κεφαλαίων και παράλληλου νομίσματος, Οι αναλυτές της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας τονίζουν ότι δεν θεωρούν ότι μπορεί να υπάρξει άμεσα μία συμφωνία, εν τούτοις με την αναγκαστική λήψη αυτών των μέτρων θα δοθεί η πολιτική ώθηση για να συμφωνήσουν τελικά οι δύο πλευρές.

Επίσης, στην ανάλυση σημειώνεται ότι η ελληνική πλευρά κατέθεσε πριν από δύο εβδομάδες προτάσεις για το πρωτογενές πλεόνασμα, που προσεγγίζουν εκείνες των πιστωτών, κάνοντας έτσι το χάσμα των δύο πλευρών να μην είναι πια «υπερβολικά μεγάλο». Ωστόσο, οι διαφορές τους επικεντρώνονται στις λεγόμενες «κόκκινες» γραμμές και της ελληνικής κυβέρνησης και των εταίρων. Αποτέλεσμα είναι να καθίσταται δύσκολη μια συμφωνία.

Έτσι, σύμφωνα με τους αναλυτές της της Goldman Sachs, το πιο πιθανό είναι πως στις 30 Ιουνίου η χώρα δεν θα πληρώσει το ΔΝΤ, αφού χωρίς συμφωνία δεν θα έχει μπει στη χώρα ρευστό.

Επόμενο βήμα θα είναι η Ελλάδα να επιβάλει παράλληλο νόμισμα, να πληρώνει δηλαδή τους δημόσιους υπαλλήλους με τα λεγόμενα IOUs και φυσικά να επιβάλει έλεγχο κεφαλαίων (capital controls), προκειμένου να σταματήσει η εκροή καταθέσεων.

Ixnos