Ο Τσίπρας δείχνει την έξοδο στους διαφωνούντες

wpid-wp-1437082487521.jpeg

Ως ανοιχτό τραύμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ κρίνει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας την καταψήφιση του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα από 32 βουλευτές του κόμματος. Τονίζει πως είναι αναγκασμένος να συνεχίσει με κυβέρνηση που θα στηρίζεται σε μειοψηφικό αριθμό βουλευτών σε σχέση με τους 300 της Βουλής.

Ο πρωθυπουργός προέβη στην παραπάνω τοποθέτηση, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης στελεχών κυβέρνησης και κόμματος που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης, στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου συζητήθηκαν οι τρέχουσες εξελίξεις. Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στη συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ όπου, κατά την εκτίμησή του, οι εναλλακτικές προτάσεις που θα μπορούσαν να κατατεθούν στη Σύνοδο Κορυφής δεν έδιναν διέξοδο στο εκβιαστικό δίλημμα που αντιμετωπίσαμε. Και τόνισε χαρακτηριστικά:

«Κατόπιν τούτων ζήτησα από την ΚΟ και τον κάθε βουλευτή ξεχωριστά να τοποθετηθούν στο ερώτημα αν ο εκβιασμός είναι αληθινός ή πλαστός. Και ζήτησα να αποφασίσουμε μαζί, αν είναι πλαστός, όλοι να ψηφίσουμε ΟΧΙ. Αν, όμως, αποφανθούμε ότι είναι αληθινός, όλοι μαζί να μοιραστούμε την ευθύνη. Το γεγονός ότι δεν εκφράστηκε ουσιαστική και τεκμηριωμένη αντίρρηση περί της αληθινής ισχύος του εκβιασμού, καθιστά την επιλογή 32 βουλευτών της ΚΟ να μη μοιραστούν την ευθύνη, τόσο με εμένα προσωπικά όσο και με τους υπόλοιπους 110 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ως μια επιλογή που έρχεται σε σύγκρουση με τις αρχές της συντροφικότητας και της αλληλεγγύης και σε μια κρίσιμη ώρα δημιουργεί ένα ανοιχτό τραύμα στο εσωτερικό μας.

»Προσωπικά δεν δύναμαι να επιτρέψω σε κανένα, μετά τα όσα πέρασα 6 μήνες, να θεωρεί ότι έχει ισχυρότερο δίλημμα συνείδησης έναντι των κοινών μας αρχών, αξιών, θέσεων και ιδεολογικών αναφορών.
Η επιλογή, δε, αυτή των συντρόφων μας, καθιστά ουσιαστικά έωλη τη στήριξη της πρώτης στην ιστορία του τόπου κυβέρνησης της αριστεράς, καθώς πλέον είμαι αναγκασμένος να συνεχίσω μέχρι και την ολοκλήρωση της συμφωνίας, με κυβέρνηση που θα στηρίζεται σε μειοψηφικό αριθμό βουλευτών σε σχέση με το συνολικό αριθμό των 300 αντιπροσώπων.»

Ανασχηματισμός με φόντο τις εκλογές

Στο πρωθυπουργικό γραφείο βρέθηκαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ιω. Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος, ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, ο γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Χρ. Μαντάς,ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Ν. Φίλης, ο υπουργός Επικρατείας Ν. Παππάς, ο υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Σακελλαρίδης και ο υφυπουργός Επικρατείας Τ. Κουίκ.

Το ενδεχόμενο ανασχηματισμού παραμένει ισχυρό, ιδίως μετά την ψηφοφορία στη Βουλή και τη διαφοροποίηση μελών της κυβέρνησης. Το βασικό ερώτημα παραμένει το αν ο ανασχηματισμός θα είναι ευρύς ή εάν θα καλυφθούν απλά τα κενά που δημιουργούνται.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Πάνος Σκουρλέτης (υπουργείο Εργασίας) και Θοδωρής Δρίτσας (αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας) θα αλλάξουν χαρτοφυλάκια ιδιαίτερα μετά τους όρους για αλλαγές στα εργασιακά, αλλά και για περαιτέρω ιδιωτικοποιήσεις που αναγράφονται στο κείμενο της συμφωνίας. Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η αποχώρηση των υπουργών εκείνων που ψήφισαν «όχι» στη χθεσινή ψηφοφορία (Λαφαζάνης, Στρατούλης, Ήσυχος), αλλά και της Νάντιας Βαλαβάνη η οποία έχει ήδη παραιτηθεί.

Άλλο όνομα που «παίζει» είναι του Αλέξη Μητρόπουλου (ο οποίος το υπαινίχθηκε σε συνέντευξή του), ενώ δεν αποκλείεται να βρεθούν στην κυβέρνηση άτομα από την «προεδρική» πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Γιάννης Μπαλάφας. Παράλληλα, δεν μπορεί να αποκλειστεί και η πιθανότητα να βρεθούν εντός κυβερνητικού σχήματος και άλλα πρόσωπα ευρείας αποδοχής, ενώ, ο πρωθυπουργός, πιθανότατα να πρέπει να αντιμετωπίσει και το ζήτημα της Ζωής Κωνσταντοπούλου στην προεδρία της Βουλής.

Την ίδια ώρα, το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών κερδίζει έδαφος. Ήδη ο Νίκος Βούτσης δήλωσε στο «Κόκκινο 105,5» πως «είναι πολύ πιθανές οι εκλογές, αυτό όμως θα είναι αποτέλεσμα συνολικής – και όχι μόνο από την κυβέρνηση- ενόρασης ως προς τις γενικότερες εξελίξεις». Συνεπώς ο ανασχηματισμός μπορεί να έχει προεκλογικό χαρακτήρα.

efsyn.gr