H Kηδεία του ΣΥΡΙΖΑ και της Ελλάδας στα διεθνή ΜΜΕ

wpid-wp-1462798359882.jpeg

Η Κηδεία του ΣΥΡΙΖΑ στα εγχώρια και διεθνή ΜΜΕ βρίσκεται σε εξέλιξη.

Μια απόγνωση που αντανακλά αυτό που αισθάνεται η ελληνική κοινωνία μετά το πρώτο μέρος από το Μνημόνιο επιθανάτιο ρόγχο που υπέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ και επικύρωσαν οι 153 οξυδερκείς προσωπικότητες των ΣΥΡΙΖΑΑΝΕΛ.

Mέσα στις εκπλήξεις ένα πράγμα δεν έχει αλλάξει από πέρυσι και δεν είναι άλλο από τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, τον Aλέξη Τσίπρα- σημειώνει η εφημερίδα Politiken της Δανίας- που πάλι διαφωνεί με τους πιστωτές, με την Ελλάδα να βρίσκεται εκ νέου αντιμέτωπη με μία χρεοκοπία και έξοδο από το ευρώ.

image

Το ρεπορτάζ της εφημερίδας έχει τίτλο:

-Aνάθεμά σε Αλέξη…

Αν στο σημερινό κρίσιμο Eurogroup στις Βρυξέλλες, δεν βρεθεί λύση τότε όπως σημειώνει διπλωματική πηγή από την ΕΕ «το περσινό τσίρκο θα ξεκινήσει και πάλι».

Η ελληνική κυβέρνηση και οι δανειστές σύναψαν πέρυσι τον Αύγουστο «σύμφωνο ειρήνης», έπειτα από ένα δύσκολο καλοκαίρι διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα να έχει φτάσει στο χείλος της χρεοκοπίας.

Τώρα, όπως αναφέρει,  βρισκόμαστε μπροστά σε… νέες φασαρίες καθώς οι δανειστές δεν επιθυμούν να εκτροχιαστεί η Ελλάδα από το πρόγραμμα λιτότητας. Έτσι το ΔΝΤ ζήτησε επιπλέον μέτρα και μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα τίθενται αυτόματα σε εφαρμογή  αν δεν επιτυγχάνονται οι αρχικοί στόχοι. Την παραπάνω απαίτηση εγκρίνουν οι περισσότερες χώρες της ΕΕ όχι όμως και η Ελλάδα που την απορρίπτει. Είναι αδύνατο να ψηφιστούν στη Βουλή μέτρα που οι ψηφοφόροι αποδοκιμάζουν, λέει η ελληνική κυβέρνηση.

Αυτή κατάσταση οδήγησε σε συνάντηση των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών, για το ελληνικό χρέος, την περασμένη εβδομάδα η οποία όμως ακυρώθηκε γιατί υπήρχε μεγάλη απόσταση μεταξύ τους. Αν οι πιστωτές σταματήσουν να δίνουν δόσεις στην Ελλάδα, ως αποτέλεσμα διαφωνίας τότε η χώρα δεν θα μπορέσει να αποπληρώσει τα χρέη της ούτε και την επόμενη δόση στις 20 Ιουλίου.

Φτάνοντας σε αδιέξοδο ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τον πρόεδρο της ΕΕ, Ντόναλτ Τουσκ, να συγκαλέσει Σύνοδος Κορυφής η οποία απορρίφθηκε από την πλευρά του λέγοντας πως η περσινή φρίκη δεν πρέπει να επαναληφθεί.

«Αποτελεί αίνιγμα με ποιο επιχείρημα ο Σόιμπλε θα υποστηρίξει στη Βουλή την απομείωση του ελληνικού χρέους σε βάρος των γερμανών φορολογουμένων», περιγράφει την κατάσταση ο Ραλφ Ζίνα, ανταποκριτής στις Βρυξέλλες της Δυτικογερμανικής Ραδιοφωνίας (WDR)-μεταδίδει η Ειρήνη Αναστασοπούλου για την DW.

«Είτε θα πρέπει να δυσαρεστήσει το κόμμα του υποχωρώντας στις πιέσεις του ΔΝΤ και τη Κομισιόν, είτε τους ευρωπαίους εταίρους του, που στην πλειοψηφία τους – πλην Φινλανδίας, Αυστρίας και Πορτογαλίας – ζητούν να ανοίξει από τώρα η συζήτηση για το χρέος.

Πρώτες βολές εναντίον του Σόιμπλε έρχονται από τον Κρίστιαν Λίντνερ, πρόεδρο του κόμματος των Φιλελευθέρων Δημοκρατών (FDP), που δεν εκπροσωπείται στην ομοσπονδιακή βουλή. «Η νέα αβεβαιότητα με την Ελλάδα, αποδεικνύει ότι θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη οι προειδοποιήσεις του ΔΝΤ», δήλωσε στο σημερινό φύλλο της Bild.

«Η γερμανική κυβέρνηση από τη μια έχει πετάξει στον αέρα όλες τις απόψεις του ΔΝΤ, από την άλλη έχει θέσει ως όρο τη συμμετοχή του στο τρίτο πακέτο». Κατά την άποψη του Λίντνερ η Ελλάδα χρειάζεται μια «νέα δημοσιονομική αρχή εκτός ευρώ με κούρεμα χρέους και με πόρους της ΕΕ». Το ενδεχόμενο Grexit επαναφέρει η Μισαλά Μαρκούζεν, επικεφαλής οικονομολόγος της Société Générale. «Οικονομικά τυχόν έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν θα δημιουργούσε πρόβλημα, αλλά πολιτικά θα ήταν κίνηση υψηλού ρίσκου», δήλωσε στην κυριακάτικη Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.

«Θα επιζήσει η Ελλάδα από ένα τρίτο ‘πρόγραμμα διάσωσης’;» διερωτάται η εφημερίδα TAZ από το Βερολίνο-όπως μεταδίδει η Αλεξάνδρα Κοσμά για την DW.

Υπό τον τίτλο «Το καθυστερημένο τελεσίγραφο» η TAZ σημειώνει: «Η Κριστίν Λαγκάρντ και ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ έθεσαν τελεσίγραφο στο Eurogroup, δηλαδή στον Σόιμπλε. Στην κρίσιμη συνάντηση της Δευτέρας θα πρέπει επιτέλους να συζητηθεί η απομείωση του χρέους, ζητούν η επικεφαλής του ΔΝΤ και ο γερμανός υπουργός Οικονομίας. Δυστυχώς αυτό το τελεσίγραφο άργησε τουλάχιστον ένα χρόνο. Τον Μάιο του 2015 θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί η επιβολή ενός μη βιώσιμου προγράμματος λιτότητας στην Ελλάδα. Τώρα η Λαγκάρντ και ο Γκάμπριελ θα μπορέσουν στην καλύτερη περίπτωση να δρομολογήσουν κάποιες αισθητικές επεμβάσεις. Μια πραγματική αλλαγή στον τρόπο σκέψης δεν διαφαίνεται, ούτε στον Σόιμπλε ούτε σε άλλους ‘σωτήρες του ευρώ’. Η Ελλάδα θα παραμείνει στον δύσκολο και επώδυνο δρόμο – δυστυχώς».

Η εφημερίδα Bild από την άλλη πλευρά εμφανίζεται αντίθετη σε μια πιο ελαστική στάση απέναντι στην Ελλάδα, μένοντας σταθερή στις θέσεις που υποστηρίζει από την αρχή της κρίσης. «Μεριμνώντας για τους πρόσφυγες εγκυμονεί ο κίνδυνος να αναμειχθούν οι δύο κρίσεις. Παρά τα γεγονός ότι η Αθήνα καθυστερεί εδώ και μήνες με σημαντικές μεταρρυθμίσεις υπάρχουν και πάλι φωνές που ζητούν την ελάφρυνση χρέους – ως έκπτωση για την προσφυγική κρίση.

image

Επιπλέον η ελληνική οικονομία βρίσκεται εδώ και χρόνια στον πάτο επειδή η χώρα με την αποτυχημένη πολιτική διάσωσης και το ευρώ δεν μπορεί να είναι ανταγωνιστική.
Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό ο υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε να διατηρήσει την σκληρή αλλά σωστή στάση του απέναντι στην Αθηνά – χρήματα μόνο έναντι μεταρρυθμίσεων».

Υπέρ μιας ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους τάσσονται η επικεφαλής του ΔΝΤ Κρ. Λαγκάρντ και ο γερμανός υπουργός Οικονομίας Ζ. Γκάμπριελ γράφει η TAZ

Ανάλυση του κορυφαίου οικονομολόγου Μοχάμεντ Α. Ελ-Εριάν φιλοξενεί σήμερα η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, ο οποίος μεταξύ άλλων επισημαίνει: «Η Ελλάδα μπορεί να ξεπεράσει τα οικονομικά τα προβλήματα μόνο εάν αλλάξει την προσέγγισή της. Συγκεκριμένα η Ελλάδα και οι πιστωτές θα πρέπει να συμφωνήσουν σε ένα αξιόπιστο πρόγραμμα απομείωσης χρέους, το οποίο θα στηρίζει τις εσωπολιτικές μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες για την αναζωογόνηση των μηχανισμών ανάπτυξης της χώρας και θα συντελέσει στο να συμπίπτουν οι εσωτερικές υποχρεώσεις με τις ικανότητες της χώρας. Μια τέτοια προσέγγιση, που το ΔΝΤ στηρίζει ξεκάθαρα, θα βελτίωνε τις προοπτικές ανάπτυξης της Ελλάδας.

Εάν η ξεκάθαρη οικονομική λογική δεν είναι επαρκές κίνητρο για τους εταίρους της χώρας για να στηρίξουν ένα κούρεμα, τότε θα πρέπει να είναι τουλάχιστον ο ρόλος της Ελλάδας στην πρώτη γραμμή της Ευρώπης στην ιστορική προσφυγική κρίση. Μετά από οκτώ χρόνια έφτασε η ώρα να δοθεί στην Ελλάδα η βοήθεια που χρειάζεται, με τη μορφή μιας πραγματικής απομείωσης χρέους που έχει στόχο την ανάπτυξη.

image

http://kourdistoportocali.com