ΕΚΤΑΚΤΟ: Δήλωση – βόμβα του Μάριο Ντράγκι για τις ελληνικές καταθέσεις

wpid-wp-1441289670455.jpeg

Τέλος στα σενάρια για κούρεμα των καταθέσεων στην Ελλάδα έβαλε ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ.
«Η ΕΚΤ επέμεινε να εξαιρεθούν οι καταθέτες από το bail in» ξεκαθάρισε ο Ντράγκι, για να συνεχίσει λέγοντας οτι:

«Θα ήταν αντιπαραγωγικό για την ανάπτυξη, θα έπληττε την οικονομία. Θα χτυπούσε χιλιάδες καταθέτες αλλά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

Τι έχουν να πουν αυτοί που τρομοκρατούσαν τον ελληνικό λαό σε μια κρίσιμη στιγμή για την Ελλάδα οτι έρχεται κούρεμα καταθέσεων με αποτέλεσμα να γεμίζουν οι ουρές στα ΑΤΜ;

Ο Ντράγκι είπε επίσης, οτι για να σταματήσει η χρηματοδότηση μέσω του ELA (επιτόκιο 1,55%) θα πρέπει να δει την πορεία του προγράμματος.

Σημειωτέον, σήμερα η ΕΚΤ μείωσε για δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα ενός μήνα το όριο του ELA, κατά 600 εκατ ευρώ, στα 89,1 δις. Όπως είπε, πρέπει να υπάρχει ένα όριο στον ELA, γιατί αλλιώς κινδυνεύει να γίνει ο κύριος χρηματοδότης του τραπεζικού συστήματος.

«Η Ελλάδα έχει μια συμφωνία και πρέπει να δείξει αποφασιστικότητα και ιδιοκτησία». Με βάση τις εξελίξεις το επόμενο διάστημα θα πάρουμε και την απόφαση για το waiver, σημείωσε ο Ντράγκι, δηλαδή οι ελληνικές τράπεζες να δανείζονται απευθείας από την ΕΚΤ. Μια επιστροφή στην κανονικότητα με άλλα λόγια και στο επιτόκιο του 0,05% που ισχύει για τις υπόλοιπες τράπεζες της Ευρωζώνης.

Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι υπάρχουν τρεις προϋποθέσεις για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης:

α) Δεν μπορούν να γίνουν αγορές τίτλων όσο διαρκεί αξιολόγηση.

β) Πρέπει να δούμε το θέμα των ορίων που θέτει στις αγορές η ΕΚΤ (ανά έκδοση και εκδότη)

γ) Πρέπει να υπάρχει η ανάλυση για τη βιωσιμότητα ελληνικού χρέους
http://olympia.gr/2015/09/03/