Σπεκουλίτσα

wpid-wp-1442038692962.jpeg

Αφού κάθομαι και πολιτικολογώ όλη την ώρα, ας πω και τα προγνωστικά μου. Την άλλη Κυριακή θα ξέρουμε αν έπεσα καθόλου μέσα ή όχι.

Η μέθοδος που χρησιμοποίησα στην έρευνα μου ήταν απλή: δεν ρώτησα κανέναν, αν και κάποιες συζητήσεις με φίλους και γνωστούς με βοήθησαν να αφουγκραστώ το κλίμα. Το ίδιο και το τι παίζεται στα σόσιαλ, πώς κόβω τις φάτσες των τηλεπαρουσιαστών και τι αέρα κουβαλάει ο κάθε πολιτικός αρχηγός. Προσπάθησα να δω τη μεγάλη εικόνα, και να χρησιμοποιήσω τη λογική και τη φαντασία μου για να αποκρυπτογραφήσω το μήνυμα που θα στείλει ο σοφός ελληνικός λαός όταν βρεθεί μόνος του πίσω από τη μπλε κουρτίνα. Θα έχει ενδιαφέρον και πιστεύω ότι θα είναι γεμάτο εκπλήξεις, ίσως πιο πολλές από κάθε άλλη φορά. Αν και όλοι πια ξέρουμε ποιοι κάνουν πραγματικά κουμάντο…

Πολλά συνέβησαν από την τελευταία εκλογική αναμέτρηση, κι ας ήταν μόλις 8 μήνες πριν. Οι αυξομειώσεις στην εκλογική επιρροή των κομμάτων υπήρξαν θεαματικές, με την επιθετική διαπραγματευτική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ να του προσθέτει σίγουρα καμιά δεκαριά μονάδες μέχρι την πρώτη ψυχρολουσία της 20ης Φεβρουαρίου, σιγά-σιγά να του αφαιρεί κάποιες από αυτές, κι όταν ανακοινώθηκε το δημοψήφισμα και άρχισαν τα capital controls να του αφαιρεί μερικές ακόμα και να τις ξαναπροσθέτει μαζεμένες και με τόκο. Πιστεύω ότι αν την ημέρα του 61,3% ΟΧΙ ρίχναμε κι ένα ψηφοδέλτιο για το ποιο κόμμα προτιμάμε, ένα 47% το άγγιζε ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η ΝΔ δύσκολα θα ξεπερνούσε το 20%.

Μετά ήρθε το αριστερό μνημόνιο όμως, και όλα έγιναν άνω-κάτω. Παίζει να έχασε μέχρι και 20 μονάδες ο ΣΥΡΙΖΑ, ίσως και παραπάνω (από την αυξημένη δύναμη του στις 5 Ιουλίου, όχι από το 36,3% που πήρε τον Ιανουάριο). Όσο όμως έφευγαν βουλευτές και στελέχη, και όσο περισσότερο ακουγόταν η ρητορική της ΛΑΕ, τόσο πιο μεγάλο κομμάτι ψηφοφόρων άρχισε να συσπειρώνεται γύρω από το πρόσωπο του Τσίπρα, έστω και με μικρότερο ενθουσιασμό από πριν. Οι πιο πολλοί δεν έχουν καμία σχέση με τον σκληρό κομματικό πυρήνα των συνιστωσών και των κινημάτων, που ποτέ δεν αντιστοιχούσε όμως σε ποσοστό μεγαλύτερο του 2,5-3% του εκλογικού σώματος. Ακόμα και οι μισοί από όλους αυτούς να εγκατέλειψαν τον ΣΥΡΙΖΑ, η απώλεια σε ψήφους είναι αμελητέα. Έφυγαν κι άλλοι βέβαια, και πολλοί θα προτιμήσουν την αποχή (που υπολογίζω να αγγίξει το 50% από 36,38% που ήταν την τελευταία φορά). Ήρθαν όμως και αρκετοί που δεν θέλουν επιστροφή στο παλιό καθεστώς, και που τώρα εμπιστεύονται περισσότερο έναν ΣΥΡΙΖΑ που δεν θα τους πάει στη δραχμή, ούτε θα τους κάνει ποτέ Βόρεια Κορέα.

Η Νέα Δημοκρατία αναθάρρησε από τότε που έφυγε ο Σαμαράς, αλλά και πάλι ο Βαγγέλης είναι υπηρεσιακός αρχηγός και βαριέται να παρακινήσει τα πλήθη με κάποιο φοβερό και τρομερό όραμα ανάπτυξης ναούμ. Όταν λέει μάλιστα ότι θέλει να συγκυβερνήσει με τον Τσίπρα, γιατί να κερδίσει νέους ψηφοφόρους; Καλή συσπείρωση θα έχει το κόμμα του λοιπόν, αλλά πιστεύω όχι αρκετή για να χαρίσει τη νίκη. Κι αν ήταν διαφορετικά τα πράγματα κι έπαιζε η παραμικρή πιθανότητα να κερδίσει η ΝΔ έστω και με μισό πόντο διαφορά, μην έχετε καμία αμφιβολία ότι τα ΜΜΕ θα μας βομβάρδιζαν με δημοσκοπήσεις ότι προηγείται 10 μονάδες και θα τα σαρώσει όλα.

Η ΧΑ παραδόξως νομίζω ότι θα μείνει στα ίδια, ίσως και με μικρές απώλειες. Κι αυτό γιατί ναι μεν η αντιμνημονιακή ελπίδα ήρθε κι έφυγε τρέχοντας (αλλά δύσκολα κάποιος που ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ θα πάει στους ναζί), αλλά από τη μία ο πρώην κένταυρος Μεϊμαράκης κι από την άλλη τα μισόλογα Μιχαλολιάκου ότι δεν μπορούμε να βγούμε τώρα από ευρώ και δυστυχώς μνημόνιο, θα απομακρύνουν αρκετούς οπαδούς. Το δε παιδάκι που ξεβράστηκε στην παραλία παίζει να έκανε κάποιους σκατόψυχους Ελληνάρες (κυρίως γυναίκες) να αναθεωρήσουν τα όρια του ρατσισμού τους. Μπορεί και όχι όμως. Δίκη; Ποια δίκη;

Το ΚΚΕ πιστεύω ότι θα μείνει στα ίδια. Σταθερή αξία. Κερδίζει κάποιους ψηφοφόρους που θέλουν να διαμαρτυρηθούν για τη στροφή του ΣΥΡΙΖΑ (αλλά δεν γουστάρουν Λαφαζάνη και Ζωή με τίποτα), χάνει άλλους που είδαν ποιον εξυπηρετούσε η στάση του στο δημοψήφισμα και πόσο ακατάδεκτος είναι ο Κουτσούμπας στην προοπτική να κυνηγήσει την εξουσία. Άσε που όλοι ξέρουμε ότι όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα δεν πρόκειται να συνεργαστούν με κανέναν…

Το Ποτάμι δεν φουσκώνει, όσο και να προσπαθούν να μας πείσουν τα κανάλια για το αντίθετο. Φάνηκε πόσο λίγος είναι ο Σταύρος και πόσο δευτεροκλασάτα τα στελέχη του, και φάνηκε και πόσο βαθύτατα νεοφιλελεύθεροι και ρατσιστές είναι επίσης. Θα χάσει μπόλικους ψηφοφόρους προς τη Νέα Δημοκρατία, και κάποιους προς τον νέο και μνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ. Στις επόμενες εκλογές πιθανότατα να μη μπει στη Βουλή, αλλά σ’ αυτές θα τα καταφέρει. Εύχομαι να μη βρεθεί στην κυβέρνηση μόνο.

Κι εδώ αρχίζει ο χαβαλές, με οριακές διαφορές μεταξύ των υπολοίπων, και εκπλήξεις που θα κριθούν στο νήμα. Κι επειδή το πόσοι μένουν μέσα και πόσοι βγαίνουν έξω αλλάζει σημαντικά τις έδρες του πρώτου κόμματος, πιθανότατα θα ξέρουμε αν θα έχουμε κυβέρνηση το πρωί της Δευτέρας.

Θεωρώ ότι ο Λεβέντης όντως θα μπει, ο Καμμένος επίσης (αν και ίσα-ίσα) και μετά θα γίνει μπαράζ με ΠΑΣΟΚ και ΛΑΕ να μένουν έξω στο τσακ ή να μπαίνει μόνο ο ένας. Την ΑΝΤΑΡΣΥΑ τη βάζω μόνο και μόνο για να θυμήσω στους οπαδούς της ότι όση φασαρία κι αν κάνουν, το ταβάνι τους είναι κάπου στο 1%. Τα λιμά (Τζήμερος, ΜΛ, χαρίζω οικόπεδα, και άλλοι γραφικοί) θα περιοριστούν συγκριτικά με τις εκλογές του Ιανουαρίου, όπου ανάμεσα τους συγκαταλεγόταν κοτζάμ ΓΑΠ και κοτζάμ Γκλέτσος. Επειδή όμως ΠΑΣΟΚ ή/και ΛΑΕ θα μείνουν εκτός (ελπίζω και οι δύο), δεν αποκλείεται το σύνολο των εξωκοινοβουλευτικών κομμάτων να φτάσει ή να ξεπεράσει το 10%. Τόσο το καλύτερο για τον Τσίπρα βέβαια, αν και αυτοδύναμος δεν πρόκειται να βγει μετά από τέτοιο κάζο που έπαθε. Και που θα κερδίσει τις εκλογές με μικρές απώλειες (εφόσον επαληθευτώ φυσικά), πολύ τού είναι.

Κι αν βγουν τελείως άλλα, μη βαράτε. Είπαμε, σπεκουλίτσα κάνω, δεν πάω να σας πείσω ότι η σούπερ επιστημονική μου μέθοδος αποτύπωσε τον σφυγμό του σοφού λαού. Που ακόμα το σκέφτεται τι θα κάνει, κι ας ελπίζουμε ότι αν αποφασίσει τελευταία στιγμή δεν θα κάνει καμιά μαλακία να μας βγάλει τους ναζί με διψήφιο ποσοστό.

Καλό βόλι λέμε! (όσοι πάτε)

https://nefelikas.wordpress.com/2015/09/11/%cf%83%cf%80%ce%b5%ce%ba%ce%bf%cf%85%ce%bb%ce%af%cf%84%cf%83%ce%b1/