H επόμενη μέρα (με απλά λόγια)

wpid-wp-1442249157289.jpeg

Γιατί χαίρεται ο κόσμος και χαμογελάει, πατέρα; (*)

Σαν να μην έφτανε το τηλετσίρκο τής περασμένης Τετάρτης, απόψε θα έχουμε (ακριβέστερα: θα έχετε) την χαρά να απολαύσετε και μια τηλεαρένα, όπου θα κονταροχτυπηθούν μέχρις εσχάτων οι δυο πλέον διάφημισμένοι μονομάχοι τής προσεχούς Κυριακής. Κι επειδή η μονομαχία τους δεν μπορεί να έχει ως κέντρο την αιματηρή συμφωνία και το νέο μνημόνιο με το κουαρτέτο (εφ’ όσον και οι δυο έχουν δηλώσει ότι θα τα τηρήσουν πιστά), κατά πάσα πιθανότητα θα κινηθεί σε δυο άξονες. Αφ’ ενός μεν θα ακούσουμε μπόλικα «εσείς που κάνατε αυτά» και «ναι, αλλά εσείς κάνατε τα άλλα» αφ’ ετέρου δε θα δούμε και τους δυο να τάζουν λαγούς με πετραχήλια προκειμένου να μας πείσουν ότι μπορούν να κάνουν καλύτερη και φωτεινότερη την επόμενη μέρα.

Για να μπορέσουμε να αντιληφθούμε καλύτερα το πόσο μαύρη και σκοτεινή θα είναι η επόμενη μέρα, ώστε να αξιολογησουμε σωστά τα όσα -αναμένεται πως- θα μας τάξουν οι αποψινοί μονομάχοι, ας δούμε συνοπτικά τι θα κληθούμε να βγάλουμε από την τσέπη μας το επόμενο χρονικό διάστημα, πριν αρχίσουμε να λογαριάζουμε το τι θα βάλουμε σ’ αυτήν. Ας δούμε, δηλαδή, πώς θα είναι η επόμενη μέρα, με απλά λόγια:

(α) Μισθωτοί δημόσιου τομέα: Έρχεται το νέο μισθολόγιο. Για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης, δεν είναι σωστό οι μισθωτοί του δημοσίου να παίρνουν περισσότερα από τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα. Όχι, δεν πρόκειται να αυξηθούν οι αποδοχές των δεύτερων. Απλώς, θα γίνει μια προσπάθεια να συμπιεστούν οι κατώτεροι μισθοί των πρώτων προς τα 586 ευρώ που παίρνουν οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα. Η προσπάθεια αυτή χρειάζεται λίγο χρόνο, οπότε οι επιπτώσεις της δεν αναμένεται να εμφανιστούν μέσα στο 2015.

(β) Μισθωτοί ιδιωτικού τομέα: Η επαναφορά του κατώτερου μισθού στα προ κρίσης επίπεδα ήταν ένα «σχήμα λόγου» που πρέπει να ξεχάσουμε. Ομοίως, πρέπει να ξεχάσουμε την επαναφορά των κλαδικών συμβάσεων. Αντίθετα, γίνονται ευκολώτερες οι απολύσεις και αλλάζουν (επί το ευνοϊκώτερον για τις επιχειρήσεις) τα όρια απολύσεων μέχρι τελικής κατάργησής τους, σύμφωνα με τις «βέλτιστες πρακτικές» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

(γ) Άνεργοι: Το όνειρο για μια μόνιμη και δίκαια αμειβόμενη δουλειά παραμένει όνειρο. Πάντα με βάση τις ευρωενωσιακές «βέλτιστες πρακτικές», όποιοι ψάχνουν για δουλειά θα πρέπει σιγά-σιγά να εξοικειώνονται με όρους όπως mini jobs, zero hour contracts κλπ. Δηλαδή, πρέπει να μάθουν να είναι ευχαριστημένοι αν βρουν κάπου ένα τρίωρο-τετράωρο ή αν κάποιος επιχειρηματίας κρατήσει τα στοιχεία τους και τους φωνάζει για δουλειά όποια μέρα και ώρα εκείνος το θεωρεί αναγκαίο.

(δ) Ιδιοκτήτες ακινήτων: Επειδή ένα μεγάλο ποσοστό τους ψήφισε ΣυΡιζΑ στις περασμένες εκλογές με την ελπίδα ότι ο Αλέξης θα καταργούσε τον ΕνΦΙΑ, ας αλλάξουν πλευρό. Ο ΕνΦΙΑ ήρθε προσωρινά για να παραμείνει μόνιμα και στο διηνεκές. Κάποιες αναπροσαρμογές που ίσως γίνουν στις αντικειμενικές αξίες και στους συντελεστές, δεν πρόκειται να αλλάξουν τον στόχο τής είσπραξης 2,65 δισ. απ’ αυτόν τον φόρο. Παρεμπιπτόντως, ο φετινός ΕνΦΙΑ θα καταβληθεί σε 5 δόσεις (και όχι σε 6, όπως πέρυσι), τα δε εκκαθαριστικά του θα αρχίσουν να αποστέλλονται αμέσως μετά τις εκλογές. Από τα 2,65 δισ., θα πληρώσουμε 1,6 δισ. μέχρι τέλους της χρονιάς και τα υπόλοιπα μέχρι τέλους Φεβρουαρίου 2016.

(ε) Ιδιοκτήτες αυτοκινήτων: Με διασταυρώσεις στοιχείων ανάμεσα σε κράτος και ασφαλιστικές εταιρείες, θα εντοπιστούν όσα οχήματα είναι ανασφάλιστα και θα σταλούν στους ιδιοκτήτες τους τα σχετικά μπουγιουρντιά. Κατά παρεμφερή τρόπο, θα εντοπιστούν όσα οχήματα δεν έχουν περάσει από ΚΤΕΟ. Και, βέβαια, μη ξεχνάμε ότι από Νοέμβριο ανοίγει το γκισσέ για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας 2016. Όλα αυτά, λοιπόν, αναμένεται να φέρουν στα κρατικά ταμεία περίπου ένα δισ.

(στ) Οφειλέτες δημοσίου: Η μείωση των 100 δόσεων και η αύξηση του επιτοκίου προσαύξησης θα αρχίσουν αμέσως μετά τις εκλογές. Μόνο η αύξηση των τόκων υπολογίζεται περί τα 100 εκατομμύρια. Παράλληλα, προγραμματίζεται η μείωση του ακατάσχετου από μισθούς και συντάξεις ενώ ο στόχος είναι να φτάσουμε σε «ατομικά μνημόνια», δηλαδή να προσδιορίζεται για κάθε φορολογούμενο χωριστά το πόσα πρέπει να δίνει κάθε μήνα, ανάλογα με την περιουσία του και τα εισοδήματά του, αφού υπολογιστεί το ελάχιστο κόστος διαβίωσής του.

(ζ) Καταναλωτές εν γένει: Μπορεί, τελικά, τα μακαρόνια τού Φίλη και το βόειο κρέας να μη μετατάχτηκαν από τον μειωμένο στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ αλλά η ουσία παραμένει: μέχρι τέλους της χρονιάς, οι αλλαγές στον ΦΠΑ θα πάρουν από τις τσέπες των καταναλωτών περί τα 800 εκατομμύρια ευρώ και θα πάρουν άλλο 1,8 δισ. μέσα στο 2016. Αν τα νουμεράκια αυτά δεν σας λένε και πολλά, να σας τα κάνω εγώ λιανά: 1,8 δισ. ετησίως σημαίνει, σε μέσους όρους, 180 ευρώ για κάθε κάτοικο αυτής της χώρας ή 720 ευρώ για κάθε τετραμελή οικογένεια. Κι επειδή υπάρχουν και κάποιοι που κάνουν λιγοστές ή καθόλου αγορές (άνεργοι, ανίκανοι προς εργασία κλπ), η πραγματική επιβάρυνση μιας εργατικής οικογένειας από την αύξηση του ΦΠΑ ξεπερνάει ετησίως το χιλιάρικο, δηλαδή τους δυο βασικούς μισθούς.

image

Τα παιδία παίζει… Ποιός θα φορέσει την Κυριακή την φανέλλα με το 10;
(η) Φορολογούμενοι εν γένει: Όσοι έχετε μηνιαία εισοδήματα μεγαλύτερα των χιλίων ευρώ, ξεχάστε μια για πάντα την έννοια «αφορολόγητο όριο». Με την δικαιολογία ότι οι φορολογικές ελαφρύνσεις πρέπει να κατευθυνθούν προς τους οικονομικά ασθενέστερους, δεν θα πληρώνουν καθόλου φόρο όσοι έχουν ετήσια εισοδήματα μέχρι 12.000 ευρώ ενώ οι υπόλοιποι θα φορολογούνται από το πρώτο ευρώ. Βέβαια, αναμένεται μια προσαρμογή της φορολογικής κλίμακας (τουλάχιστον στα πρώτα κλιμάκιά της) αλλά προσέξτε: για να πληρώσει του χρόνου ένας μισθωτός των 15.000 ετησίως τον ίδιο φόρο με φέτος, πρέπει ο συντελεστής φόρου να πέσει από το 22% στο 8%. Λυπάμαι που το λέω αλλά τέτοια μεγάλη μείωση δεν την βλέπω ούτε μια κιάλια. Τέλος, καταργούνται και οι τελευταίες, ελάχιστες ελαφρύνσεις βάσει δαπανών (ιατρικές δαπάνες, διατροφές κλπ) που έχουν απομείνει.

(θ) Έμποροι και ελεύθεροι επαγγελματίες: Αύξηση της προκαταβολής φόρου από 55% σε 75% και, εν συνεχεία, σε 100%. Από την αύξηση αυτή αναμένεται να εισρεύσει στα κρατικά ταμεία ένα ποσό περί τα 400 εκατομμύρια εφέτος και πάνω από ένα δισ. του χρόνου. Κι επειδή όλοι έχουν κάνει ήδη τις δηλώσεις τους κι έχουν χρεωθεί με προκαταβολή 55%, μετά τις εκλογές θα κληθούν να καταβάλουν την διαφορά.

(ι) Αγρότες: Διπλασιασμός του φόρου των αγροτικών εισοδημάτων και πλήρης εξομοίωσή του προς τον φόρο των εισοδημάτων από επιχειρηματική δραστηριότητα. Επίσης, κατάργηση του ΟΓΑ και ένταξη των αγροτών στον ΟΑΕΕ, πράγμα που σημαίνει τριπλασιασμό των ασφαλιστικών τους εισφορών. Παράλληλα δε, κατάργηση της μείωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο που χρησιμοποιουν τα αγροτικά μηχανήματα. Στο μεταξύ, μη ξεχνάμε ότι τα αγροεφόδια (λιπάσματα κλπ) και οι σπόροι έχουν μεταταχθεί από τον μειωμένο στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ.

(ια) Συνταξιούχοι: Ήδη έγιναν φανερές οι επιπτώσεις από την αύξηση των εισφορών υγείας στην κύρια σύνταξη (από 4% σε 6%) και την επιβολή τους στις επικουρικές (6%). Τώρα πιάνουν σειρά οι επιπτώσεις από την εφαρμογή τής ρήτρας «μηδενικού ελλείμματος» στα επικουρικά ταμεία. Σε απλά ελληνικά: αν ένα επικουρικό ταμείο δεν έχει λεφτά, απλώς δεν θα καταβάλει συντάξεις. Με βάση τις συμφωνίες, η εν λόγω ρήτρα δεν θα αργήσει να εφαρμοστεί και στα ταμεία κύριας ασφάλισης. Σε μια τέτοια περίπτωση, το μόνο που θα έχουν σίγουρο κάθε μήνα οι συνταξιούχοι θα είναι η ελάχιστη εγγυημένη σύνταξη των 360 (;) ευρώ, σύμφωνα με τα σχέδια Λοβέρδου.

(ιβ) Όλοι: Αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης κατά 43% για ετήσια εισοδήματα άνω των 20.000 ευρώ. Η αύξηση ισχύει από 1/1/2015 αλλά οι αυξημένες κρατήσεις στους μισθούς γίνονται από τον Αύγουστο. Έτσι, οι μισθωτοί θα πληρώσουν την διαφορά με το εκκαθαριστικό τής δήλωσης που θα κάνουν του χρόνου.

Αυτά τα ολίγα και απλά περί της επόμενης μέρας και απλούστερα δεν γίνεται. Και τώρα, θα σας συμβούλευα να μη χάσετε απόψε την ώρα σας μπροστά στην τηλεόραση αλλά, επειδή ξέρω ότι δεν θα με ακούσετε, δεν λέω κουβέντα. Καθήστε αναπαυτικά, λοιπόν, απολαύστε τους δυο μονομάχους και, ξέροντας πως τα παραπάνω δεν πρόκειται να αλλάξουν προς το καλύτερο (προς το χειρότερο, μπορεί!) όποιος κι αν βγει νικητής την Κυριακή, κοιτάξτε την τσέπη σας κι αποφασίστε πού θα ρίξετε το κουκί σας.

(*) Η λεζάντα της πρώτης φωτογραφίας είναι, φυσικά, ο πρώτος στίχος από το ποίημα του Τίμου Μωραϊτίνη, το οποίο έμελλε να γίνει ο «ύμνος της 4ης Αυγούστου» από το μεταξικό καθεστώς. Μόνο που ο δόλιος Μωραϊτίνης δεν το έγραψε για να υμνήσει τον Μεταξά αλλά την 25η Μαρτίου. Τα υπόλοιπα τα ανέλαβε η εφημερίδα του καθεστώτος Διαδοσίας, η δε μελοποίηση ανατέθηκε στον αρχιμουσικό των ενόπλων δυνάμεων Γεράσιμο Φρεν. Για περισσότερες λεπτομέρειες, διαβάστε το βιβλιαράκι «Η απρέπεια της 4ης Αυγούστου απέναντι στον Τίμο Μωραϊτίνη» (21 σελίδες, ιδιωτική έκδοση), το οποίο «αναγκάστηκε» να εκδώσει ο γιος του Γιώργος για να καθαρίσει την λάσπη από το όνομα του πατέρα του. Επίσης, διαβάστε στο ethnos,gr: «Η «πλαστογραφία» της 4ης Αυγούστου«.

http://teddygr.blogspot.gr/

https://bluebig.wordpress.com/2015/09/14/h-%ce%b5%cf%80%cf%8c%ce%bc%ce%b5%ce%bd%ce%b7-%ce%bc%ce%ad%cf%81%ce%b1-%ce%bc%ce%b5-%ce%b1%cf%80%ce%bb%ce%ac-%ce%bb%cf%8c%ce%b3%ce%b9%ce%b1/