Σε 15 χρόνια θα ασχοληθούμε με το χρέος της Ελλάδας!

wpid-wp-1444395034658.jpeg

«Θα εξετάσουμε αν υπάρχουν «κορυφές» στις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας τα επόμενα 30 χρόνια. Η ανάλυση του ESM έχει δείξει ότι τα πρώτα χρηματοδοτικά εμπόδια μπορεί να καταγραφούν σε 15 χρόνια. Οπότε αν αυτά είναι τα δεδομένα θα ήταν παράξενο να προσπαθήσουμε να τα λύσουμε από τώρα – είναι πολύ μακριά»

Πάγωσε το Μέγαρο Μαξίμου ο  πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι Ευρωπαίοι θα ασχοληθούν σοβαρά με το ελληνικό χρέος μετά από 15 χρόνια!!!!

Τότε εκτιμούν ότι θα χρειαστεί κάποια παρέμβαση. Κι αυτό λίγες ώρες μετά την απαίτηση της Λαγκάρντ να κουρευτεί το χρέος σαν προυπόθεση για να συμμετάσχει το Ταμείο στη Χρηματοδότηση.

Το ακόμη πιο τραγικό της ιστορίας είναι πως χωρίς το Ταμείο δεν υπάρχουν παρά μόνο 36 δις ευρώ από τα 86 που συμφωνήθηκε να δωθούν στην Ελλάδα με το Μνημόνιο-μαμούθ που υπέγραψε ο Τσίπρας.

Το που θα βρεθούν τα υπόλοιπα μην ρωτάτε για τα αυτονόητα: Aπό το μακελειό σε καταθέσεις και στις όποιες περιουσίες των Ελλήνων.

Οι κυβερνήσεις των χωρών της Ευρωζώνης συμφωνούν ότι η ελάφρυνση χρέους για την Αθήνα θα πρέπει να πραγματοποιηθεί μέσω της τοποθέτησης του ορίου της ετήσιας εξυπηρέτησης του χρέους μάξιμουμ στο 15% του ΑΕΠ της χώρας δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Αλλά οι συζητήσεις για το χρόνο και τον τρόπο που θα πρέπει αυτό να συμβεί, αν, δηλαδή, θα πρέπει να γίνει «μπροστά», αν θα πρέπει να γίνει εν ευθέτω χρόνω και αφού ικανοποιηθούν ορισμένες προϋποθέσεις ή ως ένα μείγμα των δύο αυτών προτάσεων, θα ξεκινήσουν αργότερα μέσα στο έτος αφού η Ελλάδα ολοκληρώσει επιτυχώς την πρώτη αξιολόγηση από τους πιστωτές συμπλήρωσε ο Ολλανδός επικεφαλής του Eurogroup.

«Υπάρχει ευρεία κατανόηση για την μέθοδο που πρέπει να διαλέξουμε, και αυτή αφορά την εξέταση των ετήσιων αναγκών του χρέους» είπε ο Ντάισελμπλουμ σε συνέντευξή του στο Reuters.

«Φαίνεται να υπάρχει, επίσης, μια ευρεία αποδοχή ότι ένα καλό ύψος για το όριο θα ήταν να τεθεί στο 15% του ΑΕΠ το μέγιστο» συμπλήρωσε.

«Και τρίτον, και σε αυτό εργαζόμαστε με τη Κομισιόν και το ΔΝΤ, ότι θα πρέπει να έχουμε μια κοινή βάση για τα σενάρια εφαρμογής (σ.σ. της ελάφρυνσης του χρέους): ποιες είναι πραγματικές προσμονές σε ένα κανονικό σενάριο; Ή διαφορετικά σε ένα αντίθετο σενάριο όσον αφορά την ανάπτυξη ή τον πληθωρισμό; κ.ο.κ.» είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ.

Ωστόσο ο ίδιος ο επικεφαλής του Eurogroup τάχθηκε κατά μιας συμφωνίας για μια πλήρη και πρόωρη μείωση του χρέους λέγοντας ότι αυτό ίσως να μην ήταν η καλύτερη λύση.

«Θα εξετάσουμε αν υπάρχουν «κορυφές» στις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας τα επόμενα 30 χρόνια. Η ανάλυση του ESM έχει δείξει ότι τα πρώτα χρηματοδοτικά εμπόδια μπορεί να καταγραφούν σε 15 χρόνια. Οπότε αν αυτά είναι τα δεδομένα θα ήταν παράξενο να προσπαθήσουμε να τα λύσουμε από τώρα – είναι πολύ μακριά» εξήγησε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Αξιωματούχοι έχουν επισημάνει ότι άποψη του ΔΝΤ είναι ότι ενώ το να τεθεί το όριο του ύψους της εξυπηρέτησης του χρέους σε ετήσια βάση στο 15% του ΑΕΠ ήταν μια σταθερά που έχει λειτουργήσει για τις περισσότερες οικονομίες, η Ελλάδα ίσως να χρειαστεί πιο γενναιόδωρους όρους με τα ετήσια κόστη να περιορίζονται στο 10% του ΑΕΠ.

«Αυτό που καταλαβαίνω εγώ είναι ότι το ΔΝΤ πάντα εργάζεται με τη λογική του 15% αλλά αν αυτοί υποστηρίζουν ότι αυτό είναι πολύ υψηλό ποσοστό για την Ελλάδα τότε αυτό είναι ένα από τα θέματα που πρέπει να συζητήσουμε μαζί τους» δήλωσε στο Reuters ο Ντάισελμπλουμ για το συγεκριμένο θέμα.

Οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης, που είναι και οι μεγαλύτεροι πιστωτές της Ελλάδας, συμφωνούν ότι η ελάφρυνση χρέους για την Αθήνα θα πρέπει να επιτευχθεί με την θέσπιση πλαφόν στην εξυπηρέτηση του κόστους, στο 15% του ΑΕΠ ετησίως.

Oι συζητήσεις για το εάν η ελάφρυνση του χρέους θα πρέπει να έλθει εκ των προτέρων, με την πάροδο του χρόνου καθώς πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις, ή ως μια μίξη και των δύο, θα ξεκινήσουν αργότερα φέτος, αφού η  Ελλάδα περάσει με επιτυχία την πρώτη αξιολόγηση των πιστωτών για τις μεταρρυθμίσεις.

«Υπάρχει μια ευρεία κατανόηση για την μέθοδο που θα πρέπει να επιλέξουμε, και αυτή είναι να κοιτάξουμε τις ετήσιες χρηματοδοτικές ανάγκες για το κρατικό χρέος», δήλωσε ο ίδιος. «Δεύτερον, φαίνεται να υπάρχει μια ευρεία κατανόηση ότι ένα καλό πρότυπο θα ήταν να έχουμε ένα μέγιστο πλαφόν στο 15% του ΑΕΠ», πρόσθεσε.

Και τρίτον, και εργαζόμαστε πάνω σε αυτό με την Κομισιόν και το ΔΝΤ, θα πρέπει να υπάρχει μια κοινή κατανόηση των σεναρίων: ποιες είναι οι ρεαλιστικές προσδοκίες σε ένα κανονικό σενάριο; Ή σε ένα δυσμενές σενάριο με βάση την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό κλπ;».

Η Αθήνα, και αρχικά και το ΔΝΤ, έχουν πιέσει για κούρεμα στο ελληνικό χρέος, το οποίο αναμένεται να φθάσει στο 180% του ΑΕΠ φέτος, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Κομισιόν. Αλλά οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης υποστηρίζουν πως αυτό που έχει σημασία περισσότερο από την ονομαστική αξία του χρέους, είναι πόσο πολύ επιβαρύνει την οικονομία μέσω του ετήσιου κόστους διαγραφής του χρέους.

Ο Dijsselbloem άφησε να εννοηθεί ότι μια πλήρης εκ των προτέρων συμφωνία για την ελάφρυνση χρέους, ίσως να μην είναι η καλύτερη λύση. «Θα δούμε αν υπάρξουν χρηματοδοτικά εμπόδια στα επόμενα 30 χρόνια», δήλωσε.

«Η ανάλυση του ESM έχει δείξει πως οι πρώτες χρηματοδοτικές δυσκολίες πιθανώς θα έλθουν σε 15 χρόνια. Επομένως, εάν ισχύει αυτό, θα ήταν παράξενο να αρχίσουμε να τις περιορίζουμε από τώρα, είναι πολύ μακριά», δήλωσε.

«Αλλά θα δούμε –εξαρτάται από τα σενάρια πάνω στα οποία εργαζόμαστε με το ΔΝΤ», πρόσθεσε.