Απ’ τα ψηλά στα χαμηλά

wpid-wp-1447573637887.jpeg

Έτσι κι αλλιώς το νέο ασφαλιστικό πρέπει να ψηφιστεί στα τέλη Νοεμβρίου, ενώ αμέσως μετά, και συγκεκριμένα στις αρχές με μέσα Δεκεμβρίου, πρέπει να ψηφιστεί ο νέος προϋπολογισμός, ο πρώτος ουσιαστικά που θα συντάξει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με βάση κιόλας το 3ο μνημόνιο.

Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος ήδη συντάσσει με καταληκτική ημερομηνία τις 15 Νοεμβρίου μία τελική ποσοτικοποιημένη πρόταση για μέτρα 750-900 εκατ. ευρώ προκειμένου να κλείσει το πακέτο των 2,2 δισ. ευρώ από τις συντάξεις για την περίοδο 2015-16 που προβλέπει το μνημόνιο και να ανοίξει ο δρόμος για τη μεσοπρόθεσμη εξοικονόμηση 3,2-3,5 δισ. ευρώ μέχρι και το 2018, όπως προβλέπει η έκθεση της Κομισιόν για τις κοινωνικές συνέπειες του μνημονίου στην Ελλάδα.

Στην αρχιτεκτονική πάντως του νέου ασφαλιστικού συστήματος, δεδομένη θεωρείται η περικοπή των συντάξεων εν συνόλω (αθροιστικά κύριων και επικουρικών). Με βάση το μνημόνιο, η κρατική συμμετοχή από το 8% του ΑΕΠ θα πρέπει να πέσει στο 5,5% (το πολύ έως 9,8 δισ. σε επίπεδα 2015), βάσει του οποίου θα αποδίδεται η «εθνική (λεγόμενη) σύνταξη» (επί ενός πληθυσμού 3 εκατ. συνταξιούχων τα επόμενα χρόνια από 2,7 εκατ. το 2015). Αυτό θα είναι η λεγόμενη «εθνική σύνταξη». Ενώ οι ατομικοί λογαριασμοί θα αποδίδουν ό,τι εισπράξει… το (ασφαλιστικό) ταμείο από εισφορές (με τα δεδομένα της ύφεσης, της υψηλής ανεργίας στο 27%, των μειωμένων αποδοχών, της μερικής ή διαλείπουσας εργασία και του δημογραφικού). Θα είναι δηλαδή μια μεταβλητή που θα οδηγεί σε μικρές και αβέβαιες συνταξιοδοτικές αποδοχές στο μέλλον.

Έτσι, στους σχεδιασμούς του υπ. Εργασίας εξετάζονται μέτρα όπως:

◆ Η περικοπή κατά 5% των επικουρικών συντάξεων με την επιβολή μίας κατώτατης επικουρικής σύνταξης 100 ευρώ και μίας ανώτατης 350 ευρώ.

◆ Η επιβολή ρήτρας ανάπτυξης στη νέα Εθνική Σύνταξη των 390 ευρώ, με βάση την οποία «αυτόματα» θα αυξάνεται η σύνταξη όταν αυξάνεται το ΑΕΠ, ενώ θα μειώνεται η σύνταξη όταν μειώνεται το ΑΕΠ.

◆ Η επιβολή ρήτρας ηλικίας, η οποία θα φέρει μειώσεις στις συντάξεις όσων συνταξιούχων βγήκαν πριν από τα 67 στη σύνταξη.

◆ Η αύξηση των ασφαλίστρων στον ΟΓΑ ή ακόμα και στον ΟΑΕΕ.

◆ Η μείωση κατά 8% των εφάπαξ του Δημοσίου.

◆ Η αύξηση των εργοδοτικών εισφορών κατά 0,5%-1%.

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
Το pitsirikidotnet.gr είναι ανεξάρτητο και βασίζεται μόνο στους αναγνώστες του. Υποστηρίξτε  τις διαφημίσεις μου της Google πατώντας στις διαφημιστικές εικόνες της ιστοσελίδας.. Ευχαριστώ.
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°

http://www.topontiki.gr/article/149327/ap-ta-psila-sta-hamila