Πώς χοντροκονομάει από αρπαχτές ο πρωθυπουργός

wpid-wp-1460052663991.jpeg

Είσαι πρωθυπουργάρα. Με την εντολή του λαού γίνεσαι ο πρώτος μαγαζάτορας της χώρας. Έχεις το νόμο στα χέρια σου. Μ” ένα νομοσχέδιο που περνάς, αέρα χαρίζεις δις σ” ένα επιχειρηματία. Με μια άλλη νόμιμη απόφασή σου που κυρώνεται στη Βουλή γαμάς τα πρέκια άλλου επιχειρηματία. Έχεις την προμήθειά σου, βέβαια.

Η βρωμοδουλειά γίνεται και χωρίς να έρθει ποτέ σε επαφή ο πρωθυπουργός με τον νταβατζή επιχειρηματία. Αλλοίμονο. Δεν είμαστε πρωτάρες. Πάντα βρίσκεται ο κατάλληλος μεσάζων. Ο συνδετικός κρίκος.

Τι τα κάνεις τα λεφτά που κονομάς ως πρωθυπουργός. Κανένα πρόβλημα. Υπάρχει η «άγνωστη» εταιρεία παροχής νομικών υπηρεσιών στον Παναμά, η Μοσάκ Φονσέκα, που θα φροντίσει για τα πάντα. Δηλαδή; Θα συστήσει για πάρτη σου, κύριε πρωθυπουργέ, μια παράκτια εταιρεία σ” ένα εξωτικό νησί, σ” ένα φορολογικό παράδεισο, και τα πακέτα θα είναι δικά σου χωρίς να ξέρει κανείς τίποτα.

Κι αν ο εξουσιαστής δεν θέλει ούτε να έχει σχέση με την off-shore εταιρεία, ιδιοκτήτρια της γίνεται η γυναίκα του. Η γκόμενά του, σε κάποιες περιπτώσεις χωρίς να είναι ανάγκη να το γνωρίζει η κυρία.

Δεν μπορώ να το χωνέψω. Γιατί ρίξανε στα σκυλιά του δρόμου αυτή την μυστική, την άγνωστη και πάντα στο σκοτάδι νομική εταιρεία Mossack Fonseca. Ποιο να “ναι το χοντρό παιχνίδι που ετοιμάζουν οι αληθινοί εξουσιαστές του πλανήτη, όχι τα καραγκιοζάκια και τα κολλητηράκια που παριστάνουν τους ηγέτες του λαού.

image

http://www.zougla.gr/o-apoditiriakias/article/pos-xontrokonomai-apo-arpaktes-o-pro8ipourgos