ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ «ΚΑΤΗΦΟΡΑ» Σε «ελεύθερη πτώση» ο φετινός τουρισμός ελέω τρομοκρατίας!

wpid-wp-1460056398066.jpeg

Εμφανή πτωτικά είναι τα νούμερα του φετινού τουρισμού και φυσικά σε μεγάλο βαθμό αυτό οφείλεται στις τρομοκρατικές επιθέσεις.

Χαμένος, ελέω τρομοκρατίας, βγαίνει για το φετινό καλοκαίρι ο ευρωπαϊκός τουρισμός με το σύνολο των μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων να υφίστανται πτώση στις κρατήσεις τους για τη θερινή περίοδο με την εξαίρεση της Βαρκελώνης, της Μαδρίτης και του Άμστερνταμ, οι οποίες διατηρούν το θετικό πρόσημο, έστω και με επιβράδυνση, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες.

Τα στοιχεία επεξεργάστηκε η γνωστή εταιρεία αναλύσεων Forwardkeys, με βάση τις αεροπορικές κρατήσεις από 200.000 και πλέον on line -και όχι μόνο- τουριστικά πρακτορεία διεθνώς για την περίοδο αφίξεων από τα μέσα Απριλίου έως και το τέλος του καλοκαιριού, στις 31 Αυγούστου 2016 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Η Forwardkeys λαμβάνει υπόψη, ως μέτρο σύγκρισης, την πορεία των κρατήσεων πριν τις 22 Μαρτίου, οπότε σημειώθηκαν και οι επιθέσεις στις Βρυξέλλες και μία εβδομάδα μετά, ήτοι στις 29 Μαρτίου του 2016 σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

image

Με βάση λοιπόν τα στοιχεία, αυξημένες σε ποσοστό 4% παραμένουν οι κρατήσεις για τη θερινή σεζόν στη Βαρκελώνη, με βάση τα στοιχεία που έχουν ληφθεί υπόψη μία εβδομάδα μετά τις επιθέσεις στο Βέλγιο (από 8% πρίν τις επιθέσεις), στο +2% στη Μαδρίτη (από 7% στις 21 Μαρτίου) και στο +1% στο Άμστερνταμ (από +7% λίγες ημέρες πρίν).

Στον αντίποδα, τη μεγαλύτερη πτώση στις αεροπορικές κρατήσεις, πρίν αλλά και μετά τις Βρυξέλλες, σημειώνει η Κωνσταντινούπολη με μία πτώση της τάξεως του 36% στις 29 Μαρτίου, λίγες ημέρες μετά τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες και 32% πρίν την κρίσιμη ημερομηνία της 22ας Μαρτίου (στις 21/3). Το ποσοστό αυτό επιβεβαιώνει το μέγεθος της ζημιάς που έχει γίνει εφέτος, λόγω της τρομοκρατίας, στον τουρκικό τουρισμό. Η δεύτερη μεγαλύτερη πτώση σημειώνεται, όπως είναι φυσικό στη βελγική πρωτεύουσα με ένα ποσοστό 24% μία εβδομάδα μετά τις επιθέσεις, σημαντικά υψηλότερο σε σχέση με το 13% που ήταν η πτώση πριν τις επιθέσεις.

Μεγάλος χαμένος βγαίνει και το Παρίσι, με μία πτώση της τάξεως του 13% μετά την κρίσιμη ημερομηνία της 22ας Μαρτίου, συνεχίζοντας την πτωτική πορεία των κρατήσεων μετά και τις περυσινές επιθέσεις του Νοεμβρίου στη γαλλική πρωτεύουσα. Στο -3% είναι οι κρατήσεις για το εφετινό καλοκαίρι στη Ρώμη, στο -7% στη Φραγκφούρτη και στο -6% για το Λονδίνο, με βάση τα στοιχεία των κρατήσεων μία εβδομάδα μετά τις επιθέσεις στο Βέλγιο.

Τα επιμέρους ποσοστά της Αθήνας δεν περιλαμβάνονται στα στοιχεία της Forwardkeys, η οποία επισημαίνει ότι συνολικά για την Ευρώπη οι κρατήσεις είναι στο -5% μετά τις επιθέσεις των Βρυξελλών σε σχέση με την οριακή πτώση του 1% που ήταν το αντίστοιχο ποσοστό στις 21 Μαρτίου του 2016.

Μεγάλοι tour operators πάντως – βλέπε ΤUI – βλέπουν, με βάση τα δικά τους στοιχεία, μονοψήφια αύξηση για Ελλάδα, η οποία παραμένει μεν ασφαλής προορισμός, δεν επωφελείται ωστόσο, επί του παρόντος, από τις γενικότερες συνθήκες στην περιοχή λόγω της εικόνας του προσφυγικού. Του λόγου το αληθές επιβεβαίωσε το περασμένο Σαββατοκύριακο από το Διεθνές Συνέδριο Τουρισμού στη Θεσσαλονίκη, ο Περιφερειακός Διευθυντής Ανατολικής Μεσογείου, TUI Destination Services, κ. Μιχαήλ Μαυρόπουλος, ο οποίος δεν φάνηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος, αναφερόμενος στα τελευταία γεγονότα και τις ακυρώσεις που έχουν ακολουθήσει «Σε χώρες όπως η Τουρκία, οι ακυρώσεις φτάνουν το 40% ένα ποσοστό το οποίο δεν φτάνει σε εμάς, αλλά κατευθύνεται προς την Ισπανία. Οι αφίξεις στην Ελλάδα, εφέτος θα παρουσιάσουν μονοψήφιο ποσοστό άφιξης, ενώ με διψήφιο ποσοστό αναμένεται σύμφωνα με τις προβλέψεις να αυξηθούν οι αφίξεις στην Κύπρο.»

image

Πηγή: newsmoney.gr

http://www.crashonline.gr/