Κόλλησε ο «κόφτης»: Νέα, σκληρά μέτρα ζητούν οι δανειστές

wpid-wp-1463548746770.jpeg

Νέος συναγερμός έχει σημάνει στην κυβέρνηση για το διαβόητο «κόφτη», μετά τις απαιτήσεις των δανειστών να εμπεριέχει συγκεκριμένα μέτρα.

Οπως ανακοίνωσε την Τρίτη το ΥΠΟΙΚ, ο Μηχανισμός Δημοσιονομικής Διόρθωσης, θα κατατεθεί στη Βουλή ως τροπολογία μετά την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου. Κύκλοι του ΥΠΟΙΚ απέδιδαν την κίνηση αυτή σε λόγους τεχνικής επεξεργασίας, ωστόσο οι πληροφορίες συγκλίνουν για έντονο παρασκήνιο και νέες απαιτήσεις από τους θεσμούς. Σε κάθε περίπτωση, η κατάθεση αναμένεται να γίνει μέχρι την Κυριακή.

Το νέο «αγκάθι» φαίνεται να εστιάζεται σε ενστάσεις ιδιαίτερα του ΔΝΤ, που για μία φορά παρουσιάζει άκαμπτη θέση για το θέμα.

Η Αθήνα φέρεται να επιθυμεί σε περίπτωση απόκλισης από τα στοιχεία της Eurostat που θα δημοσιεύονται κάθε Απρίλιο, να είναι ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών αυτός που θα αποφασίζει ποιες περικοπές θα γίνονται και οι οποίες στη συνέχεια θα προωθούνται με Προεδρικό Διάταγμα. Σε περίπτωση που δεν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε η ευθύνη για τις περικοπές θα περιέρχεται στους δανειστές.

Από την πλευρά τους, οι δανειστές, πρωτοστατούντος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, επιθυμούν περιγράφονται από τώρα και λεπτομερώς τα πεδία των δαπανών, στα οποία θα γίνονται περικοπές.

Η νέα διάσταση απόψεων φαίνεται να είναι και ο λόγος που οδήγησε στην καθυστέρηση της κατάθεσης των διατάξεων για των «κόφτη», αλλά και να συνδέεται με το νέο «καμπανάκι» που ήχησε στις Βρυξέλλες δια στόματος ανώτερου αξιωματούχου, για «ανοιχτά ζητήματα» που θα μπορουσαν να καθυστερήσουν τη συμφωνία και πέραν της 24ης Μαίου.

image

http://www.lykavitos.gr