ΔΙΠΛΗ ΒΟΜΒΑ! – Η κυβέρνηση ΠΑΡΑΓΡΑΦΕΙ 12.000 υποθέσεις φοροδιαφυγής και άλλες 12.000 ως το 2017

wpid-wp-1466007402126.jpeg

Σε παραγραφή οδηγούνται 12.000 υποθέσεις φοροδιαφυγής εκ των οποίων περίπου 2.500 αποτελούν εισαγγελικές παραγγελίες. Τα διαφυγόντα έσοδα για το ελληνικό δημόσιο ανέρχονται σε εκατοντάδες εκατ. ευρώ, κάτι που όπως φαίνεται δεν αγγίζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Τη στιγμή δηλαδή που λαμβάνονται νέα μέτρα ύψους 5,5 δισ. ευρώ με περικοπές συντάξεων, νέους σκληρούς φόρους σε ολόκληρη την αγορά, η κυβέρνηση παραπέμπει στις καλένδες 12.000 φορολογικές υποθέσεις οι οποίες παραγράφονται στο τέλος του τρέχοντος έτους.

Το αστείο της υπόθεσης είναι ότι για αυτές τις υποθέσεις η κυβέρνηση έδωσε αγώνα το προηγούμενο έτος με τους πιστωτές της χώρας οι οποίοι δεν επιθυμούσαν να παρατείνουν το δικαίωμα του δημοσίου για έλεγχο κατά ένα έτος. Και αφού κατόρθωσαν και τους έπεισαν οι υποθέσεις αυτές μαζί με 24.000 ακόμα (οι οποίες παραγράφονται σταδιακά από το 2017 και μετά) παραμένουν στο ΣΔΟΕ το οποίο πλέον δεν έχει βάση του νόμου τη δυνατότητα να διενεργεί φορολογικούς και τελωνειακούς ελέγχους.

Σύμφωνα με πληροφορίες η φορολογική διοίκηση έχει έτοιμη τη νομοθετική ρύθμιση η οποία θα προβλέπει ότι οι 36.000 υποθέσεις φοροδιαφυγής που βρίσκονται στο ΣΔΟΕ θα μεταφερθούν στη γενική γραμματεία δημοσίων εσόδων. Ακόμα και αν η διάταξη κατατεθεί τις επόμενες μέρες στη Βουλή μέχρι να γίνει το ξεκαθάρισμα από την επιτροπή που θα συσταθεί, είναι εξαιρετικά δύσκολο να ελεγχθούν περισσότερες από 500-1000 υποθέσεις μέχρι το τέλος του έτους. Αυτό σημαίνει ότι οι περισσότερες περιπτώσεις θα παραγραφούν και ενδεχομένως να χαθούν σημαντικά έσοδα για το ελληνικό δημόσιο.

Σημειώνεται ότι οι υποθέσεις έπρεπε να έχουν ήδη μεταφερθεί στη γενική γραμματεία δημοσίων εσόδων. Σύμφωνα με περυσινό νόμο, «η αντιμετώπιση των υπολοίπων υποθέσεων, που θα παραμείνουν στην Ειδική Γραμματεία του ΣΔΟΕ, θα καθορισθεί με νομοθετική ρύθμιση μέχρι τις 30.10.2015». Ήδη λοιπόν έχει περάσει ένα εξάμηνο και τίποτα δεν έχει γίνει ακόμα.

Ενδεικτικά της κατάστασης είναι αυτά που αναφέρονται στον συμπληρωματικό μνημόνιο που είδε το φως της δημοσιότητας τις προηγούμενες μέρες. Οι πιστωτές εστιάζουν την προσοχή τους στον τρόπο λειτουργίας του φοροεισπρακτικού μηχανισμού καθώς και στις παρεμβάσεις που δεχόταν από την κυβέρνηση. Συγκεκριμένα αναφέρουν ότι η ικανότητα συλλογής εσόδων έχει παρεμποδιστεί από την πολύπλοκη νομοθεσία, την κακή διαχείριση, τις πολιτικές παρεμβάσεις και τις γενναιόδωρες ρυθμίσεις- αμνηστίες.

Η κυβέρνηση δεσμεύεται πλέον να λάβει ισχυρά μέτρα για τη βελτίωση της συλλογής φόρων και εισφορών, με τη λήψη άμεσων μέτρων για όσους οφειλέτες αδυνατούν να πληρώσουν τις δόσεις τους ή τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους. Στο πλαίσιο αυτό η γενική γραμματεία δημοσίων εσόδων θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην εκπόνηση σχεδίου για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής και την αύξηση των δημοσίων εσόδων.

image

liberal.gr