Καλή αντάμωση στα γουναράδικα!

wpid-wp-1465994955507.jpeg

Αχός πολύς είχε ακουστεί πριν τρία χρόνια τέτοια εποχή στο Καφενείο η Ελλάς με κουβέντα στη Βουλή ενός βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ όταν ολοκλήρωσε τις παπαρδέλες του με φινάλε ηρωικό και πένθιμο. «Και όπως έλεγε ο Άρης Βελουχιώτης… Καλή αντάμωση στα γουναράδικα». Τι είναι αυτό;

Άρης Βελουχιώτης. Ο πιο μεγάλος άνδρας που γέννησαν τα κόμματα σ’ αυτό τον τόπο. Αληθινό όνομα Θανάσης Κλάρας, αντάρτικο Άρης Βελουχιώτης, πρωτοκαπετάνιος του ΕΛΑΣ, του ενόπλου αντιστασιακού στρατού στη γερμανική κατοχή. Μιλάμε για αυτόν, με αφορμή το θάνατό του, σα σήμερα 15 Ιουνίου, το 1945.

Ευτυχώς που αυτοκτόνησε πριν 71 χρόνια. Αν ζούσε ίσως να μη γλύτωνε τη ξευτύλα ως πολιτικός. Το παιχνίδι είχε μοιραστεί και δεν θα γινόταν ο Έλληνας Τίτο. Άσε ότι αν ζούσε θα βίωνε την προδοσία της πρακτορικής κλίκας του ΚΚΕ. Αυτοί, άλλωστε, τον έφαγαν, αυτοί τον έστειλαν.

Υποτίθεται ότι αλεπούδες και κουνάβια που τα κυνηγάνε για τη γούνα τους λένε τη μεγάλη ατάκα του Άρη. Σκάει μύτη για να βρει τροφή το ζώο και δεν ξέρει αν θα επιστρέψει στη φωλιά του. Λέει ο αλεπούς στην γκόμενα: «Αν δεν σε ξαναδώ, κυρά αλεπού, καλή αντάμωση στα γουναράδικα». Επειδή αν τον τσακώσουν θα το γδάρουν.

Ξεκινήσαμε μια κουβέντα από την ιστορική ατάκα του Άρη Βελουχιώτη, ενός από τους άνδρες που τα είχαν πολύ μεγάλα κάτω από το σώβρακο. »Καλή αντάμωση στα γουναράδικα, αν δεν ξαναβρεθούμε» είχε πει ο κομουνίσταρος Άρης, στο μεγαλείο του οποίου ποτέ δεν πλησίασε το κόμμα του.

Με την ευκαιρία, μια άλλη τεράστια κουβέντα του Άρη. Επιτόπου τράβηξε το πιστόλι και καθάρισε έναν αντάρτη του, που την είχε πέσει σε χωριάτισσα. Καταλάβαινε ότι οι ελασίτες συνέχεια στο βουνό υπέφεραν από αγαμία, όμως ούτε έκανε τα στραβά μάτια, ούτε άφηνε ατιμώρητο παρόμοιο περιστατικό. Αφού εκτέλεσε τον αντάρτη, με τη φωνάρα του άστραψε στους άνδρες του:

«Είμαστε στρατιώτες και πολεμάμε για την πατρίδα. Μη ξαναπλησιάσετε γυναίκα χωρίς τη θέλησή της. Κι αν δεν κρατιέστε, δέστε τον κόμπο».

image

http://www.zougla.gr