Σάλος: Τώρα πια κινδυνεύει και η Κρήτη από τους παράνομους μετανάστες

wpid-wp-1464974876402.jpeg

Τις τελευταίες ημέρες η Κρήτη έχει εμφανιστεί ως εναλλακτική διαδρομή προσφύγων και μεταναστών προς την Ευρώπη από τους δουλέμπορους. Μόλις την περασμένη Τετάρτη 113 άτομα Αφγανικής καταγωγής έφτασαν σε μια παραλία στα βορειοανατολικά της Κρήτης υποστηρίζοντας ότι  ξεκίνησαν το ταξίδι τους από την Αττάλεια, στη νοτιοδυτική ακτή της Τουρκίας, 260 ναυτικά μίλια μακριά από την Κρήτη. Για άλλη μια φορά η Ελλάδα γίνεται έρμαιο της εξωτερικής πολιτικής μιας άλλης χώρας και μπαίνει στην μέση.

Σύμφωνα μάλιστα με τους ισχυρισμούς σκοπός τους ήταν να διασχίσουν τη Μεσόγειο και να φτάσουν στην Ιταλία. Η αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη δύο ατόμων, ενός Κροάτη και ενός Μαυροβούνιου, οι οποίοι ταξίδευαν με τους πρόσφυγες και θεωρούνται οι διακινητές ενώ στις 29 του προηγούμενου μήνα είχαν εντοπιστεί στην Κρήτη 64 πρόσφυγες και μετανάστες, εκ των οποίων οι 17 παιδιά.

Ωστόσο η σημερινή επιχείρηση διάσωσης 700 περίπου μεταναστών που επέβαιναν σε μισοβυθισμένο αλιευτικό πλοίο σε θαλάσσια περιοχή 75 ναυτικά μίλια νότια Καλών Λιμένων στην Κρήτη, ενισχύει τους φόβους των αρχών ότι η Κρήτη μπορεί να «αναδειχθεί» σε εναλλακτικό από τη γειτονική Ιταλία, προορισμό για τους μετανάστες από τις χώρες του Μαγκρέπ και τις υποσαχάριες χώρες που μέχρι τώρα επέλεγαν να επιχειρήσουν το πέρασμα στην Ευρώπη, από Ισπανία και κυρίως Ιταλία.

Τα παραπάνω σε συνδυασμό με τα βίαια επεισόδια στα Hot spots κυρίως σε Λέσβο και Σάμο αλλά και στις δομές φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα την ώρα που δοκιμάζεται η συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας για το προσφυγικό – μεταναστευτικό, κάνουν ακόμη πιό ζοφερή την εικόνα.

Η πρόσφατη έγκριση από τη Bundestag ψηφίσματος στο οποίο αναγνωρίζεται ως «γενοκτονία» η σφαγή των Αρμενίων, έχει ανεβάσει στα ύψη το διπλωματικό θερμόμετρο μεταξύ Γερμανίας και Τουρκίας με ό,τι αποτελέσματα μπορεί να σημαίνει αυτό για την εύθραυστη συμφωνία επανεισδοχής μεταναστών του Μαρτίου μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας.

image

http://www.pronews.gr