ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ .. Ο Καλογρίτσας, ο Καραμπάτσος, τα βοσκοτόπια στην Ιθάκη και ο Rock FM

wpid-wp-1474092951913.jpeg

Κι όμως ο Σπύρος Καραμπάτσος με τους διάσημους βοσκότοπους στην Ιθάκη δεν είναι η πρώτη φορά που εμφανίζεται στα ΜΜΕ. Ενα αφιέρωμα του ιστότοπου e-tetradio.gr στον Rock FM αποκαλύπτει και το ροκ παρελθόν του γενναιόδωρου φίλου του Χρήστου Καλογρίτσα.

Μπορεί οι κατά καιρούς ιδιοκτήτες του να μην ήταν τόσο… μουσικόφιλοι και φιλικοί προς το μέσο, παρόλα αυτά όμως ο σταθμός κατάφερε να φέρει πιο κοντά το κοινό στην καλή ροκ μουσική. Ο Rock FM 96.8 λοιπόν ξεκίνησε το ραδιοφωνικό του ταξίδι πριν 25 χρόνια, στις 19 Φεβρουαρίου 1989. Ιδρυτής του ο εκδότης Χρήστος Καλογρίτσας, ο οποίος εξέδιδε και την εφημερίδα «Πρώτη», προσκείμενη στο χώρο της Αριστεράς. Το στήσιμό του ανέλαβε ο ήδη διάσημος «ραδιοφωνιτζής» Κώστας Μυλωνάς. Με ένα αξιόλογο team παραγωγών, με επικεφαλής τον Μάκη Μηλάτο, ο Rock FM ήταν μία από τις καλές εναλλακτικές και ποιοτικές παρουσίες στον χώρο των ερτζιανών.

Η διαδρομή του στα FM παραλίγο να τερματιστεί το 1993, όταν οι αποχωρήσαντες συντελεστές του «902 Αριστερά στα FM» ήθελαν να δημιουργήσουν ένα νέο ραδιόφωνο της Αριστεράς στους 96.8, σε συνεργασία με την ιδιοκτησία της «Πρώτης». Όμως, τελικά, τα σχέδια ακυρώθηκαν και η συχνότητα πουλήθηκε σε άλλον επιχειρηματία, έναν χρόνο αργότερα. Τον Κωνσταντίνο Γέρου, εκδότη κατά καιρούς διάφορων εντύπων (Penthouse, Το Άρθρο, Star News κ.α.). Μετά από αυτή την εξέλιξη, ο Rock FM άδειασε από παραγωγούς – οι περισσότεροι ακολούθησαν τον Μάκη Μηλάτο στον νεοϊδρυθέντα Ρόδον 94.4, του Φώτη Μπόμπολα. Έτσι, ο Rock FM στήθηκε από την αρχή, με νέους παραγωγούς και εκπομπές. Τότε διευθυντής του ήταν ο Φίλιππος Πετρίδης.

Οι ακροαματικότητές του κυμαίνονταν στο 5% στα γενικά κοινά, ποσοστό ικανοποιητικό για μουσικό ραδιόφωνο με ιδιαίτερη πέραση στα νεανικά κοινά από 18-24. Η νέα χιλιετία μπήκε, ο Rock FM άλλαξε συχνότητα -μετακινήθηκε στους 96.9- και image χωρίς όμως να αποφευχθούν τα προβλήματα. Ενώ ο σταθμός άρχισε να βρίσκει τα πατήματά του, προς τα μέσα της δεκαετίας του 2000, ο Rock FM άρχισε να αδειάζει πάλι από παραγωγούς, σε σημείο να έχει στο καθημερινό πρόγραμμά του μόλις τέσσερις εκπομπές, και στο Σαββατοκυριακάτικο τρεις. Χώρια το γεγονός ότι απαξιώθηκε σε μεγάλο βαθμό, μουσικά και λειτουργικά. Το μεγάλο χτύπημα, ήρθε το 2004, όταν βγήκε στον αέρα ο Red 96.3, «κλέβοντας» μεγάλο μέρος από το απογοητευμένο ακροατήριό του.

Ο Rock FM φυτοζωούσε, έχοντας πλέον πέσει στο 3% στις μετρήσεις. Το 2007 ο σταθμός πωλείται από τον Κωνσταντίνο Γέρου και τον Σπύρο Καραμπάτσο (είχαν από 50% έκαστος) στον όμιλο Mediaset του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και ξεκινούν κινήσεις ανανέωσης στο πρόγραμμά του. Χωρίς όμως να αποδώσουν τα αναμενόμενα, ειδικά στο μουσικό κομμάτι. Έναν χρόνο αργότερα, το 2008, αναλαμβάνουν το σταθμό οι Αττικές Εκδόσεις και ο Θεοχάρης Φιλιππόπουλος, χάρη στην συνεργασία που είχαν μετοχικά με τον όμιλο Mediaset. Το τιμόνι του σταθμού παίρνει στα χέρια του ο Μιχάλης Τσαουσόπουλος, γενικός διευθυντής του έτερου ραδιοφώνου του ομίλου, του Athens DeeJay 95.2, και ανανεώνει ριζικά το πρόγραμμά του, με ηχηρές μεταγραφές και εκπομπές και τα Σαββατοκύριακα. Σταδιακά ο Rock FM άρχισε να ανεβαίνει στις ακροαματικότητες, χωρίς όμως να μπορεί να ξεπεράσει τον μεγάλο του ανταγωνιστή, τον Red.

Τέλος, το 2013, ανέλαβε την διεύθυνσή του ο Αλέξανδρος Βραχωρίτης, πάλαι ποτέ παραγωγός του Rock FM, για να τον ανεβάσει κι άλλο στις μετρήσεις, φτάνοντας στο 6%. Σήμερα, ο Rock FM μπορεί να μην έχει σχέση με το παρεϊστικο και χωρίς playlist μουσικό ραδιόφωνο της δεκαετίας του ’90, παρόλα αυτά όμως έχει βελτιωθεί αισθητά, σε σχέση με το παρελθόν. Από τα μικρόφωνά του δε, έχουν περάσει πάρα πολλοί: Παναγιώτης Μπρίμπος, Ιωάννα Σουλιώτη (το γνωστό μοντέλο, σύζυγος τότε του Κ. Γέρου), Γιάννης Λεουνάκης, Τάσος Χρηστίδης, Μανώλης Κιλισμάνης, Μάκης Μηλάτος, Θανάσης Μήνας, Θοδωρής Τσάντουλας, Τάκης Γιαννούτσος, Χρήστος Δασκαλόπουλος, Αλέξανδρος Ριχάρδος, Μαρία Πετρίδη, Γιώργος Αποστόλου, Μάκης Παπασημακόπουλος, Τάσος Καρατζής, Στάθης Παπούλιας, Αλέκα Απέργη και άλλοι πολλοί.


Πηγή