ΘΕΕ ΜΟΥ, ΤΙ ΜΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ.. Ναυάγια σε Κυπριακό και δανειστές

wpid-wp-1479799395802.jpeg

Το λέμε αυτό γιατί, ξημερώματα Τρίτης 22 Νοεμβρίου 2016, υπήρξαν δύο ναυάγια που μας προετοιμάζουν για αίμα και δάκρυα. Το ένα ήταν το ναυάγιο στο Κυπριακό ξημερώματα στο Μοντ Πελεράν και το άλλο το ναυάγιο στο Χίλτον με τους θεσμούς να αναχωρούν χωρίς συμφωνία με την αντιμνημονιακή Αχτσιόγλου που τελικώς ηράσθη την εξουσία. Αδιέξοδο παντού την ώρα που οι κυβερνώντες τιγκάρουν με μετακλητούς το Δημόσιο.

Τελικά δεν βγήκε άσπρος καπνός στο Μοντ Πελεράν. Οι συνομιλίες του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη με τον κατοχικό ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, κατέρρευσαν καθώς δεν επετεύχθη συμφωνία επί των κριτηρίων για το εδαφικό, ώστε αυτά να μπορούσαν να αποτυπωθούν σε χάρτη.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει ο απεσταλμένος του «Φιλελεύθερου» στο Μοντ Πελεράν, δεν υπήρξε συμφωνία στα κριτήρια που αφορούν στο ποσοστό εδάφους των συνιστωσών πολιτειών, στον αριθμό επιστροφής προσφύγων και στο ποσοστό ακτογραμμής.

Σε κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσε ο εκπρόσωπος Τύπου των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο αναφέρονται τα εξής:

«Ο Ε/κ ηγέτης, κ. Νίκος Αναστασιάδης και το Τ/κ ηγέτης κ. Μουσταφά Ακντζί συμμετείχαν σε σοβαρές και συνεχείς διαπραγματεύσεις τις τελευταίες δύο ημέρες στο Μοντ Πελεράν.

» Παρά τις καλύτερες προσπάθειές τους, δεν μπόρεσαν να επιτευχθούν οι αναγκαίες περαιτέρω συγκλίσεις σχετικά με τα κριτήρια για την εδαφική αναπροσαρμογή, που θα ανοίξει το δρόμο για την τελευταία φάση των συνομιλιών. Οι δύο πλευρές αποφάσισαν να επιστρέψουν στην Κύπρο και να συνεχίσουν την προσπάθεια ώστε να βρεθεί τρόπος αυτή να οδηγηθεί προς τα εμπρός.

» Ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα (SASG), ο κ. Έσπεν Μπαρθ Άιντα, θα μεταφέρει τις εξελίξεις αυτές την προσοχή του Γενικού Γραμματέα».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε ανάρτησή του στο προσωπικό του λογαρισμό του στο Twitter, ανέφερε:

Η αρνητική κατάληξη της όλης προσπάθειας στο Μοντ Πελεράν διεφάνη από νωρίς το βράδυ και συγκεκριμένα λίγο μετά την πρώτη απογευματινή συνάντηση των δύο ηγετών. Η συνάντηση άρχισε στις 18:40 ώρα Ελβετίας (19:40 ώρα Κύπρου) με 40 επτά καθυστέρηση. Διεκόπη μετά από περίπου μιάμιση ώρα και οι ηγέτες μετείχαν σε κοινό δείπνο.

Στη συνέχεια κι ενώ ήταν προγραμματισμένο να επαναρχίσουν οι συνομιλίες στις 22:00 ώρα Ελβετίας (03:00 ώρα Κύπρου), ο Μουσταφά Ακιντζί ζήτησε συνάντηση με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντα. Στη συνέχεια, ο κ. Άιντα ζήτησε και είδε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Μετά τις κατ΄ιδίαν συναντήσεις του αξιωματούχου του ΟΗΕ, οι δύο ηγέτες επανήρχισαν λίγο μετά τις 23:00 ώρα Κύπρου τις συζητήσεις οι οποίες λίγο μετά τις 01:00 τα ξημερώματα οδηγήθηκαν τελικά σε αδιέξοδο.

Με την επισφράγιση του πλήρους αδιεξόδου στα εργασιακά ολοκληρώθηκε μετά από 4 ώρες διαπραγμάτευσης στις 5:30 τα ξημερώματα της Τετάρτης η τελική συνάντηση κυβέρνησης-δανειστών στην Αθήνα-μεταδίδει το Πρώτο Θέμα.

«Δεν θα υπάρξουν άλλες συζητήσεις στην Αθήνα. Θα υπάρξει όμως μια τηλεδιάσκεψη πριν το Euroworking Group της 28ης Νοεμβρίου. Ο στόχος για πολιτική συμφωνία στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου δεν αλλάζει αλλά πρέπει μετά να διαπιστωθεί η εφαρμογή των όσων θα έχουν συμφωνηθεί, ενδεχομένως έως τον Ιανουάριο» έλεγε αμέσως μετά τη συνάντηση αξιωματούχος της κυβέρνησης που μετείχε στις διαπραγματεύσεις.

Ο ίδιος επισήμανε ότι «μεγάλη απόσταση διαπιστώνεται για τα εργασιακά, αλλά και για το δημοσιονομικό κενό του 2018 όπου όμως η διαφορά έχει περιοριστεί αισθητά κάτω από τα 600 εκατ. ευρώ και θα συνεκτιμηθούν σε τεχνικό επίπεδο τεχνικά θέματα όπως οι δαπάνες του υπουργείου Άμυνας, η εξοικονόμηση από το claw back την οποία οι θεσμοί αμφισβητούν κλπ.».

Η ίδια πηγή υποστήριξε ότι για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό «έκλεισαν σχεδόν όλα», παρότι βεβαίως παραμένουν οι τρεις μεγάλες εκκρεμότητες που είχαν διαπιστωθεί μέχρι και την τελική συνάντηση για το θέμα αυτό κυβέρνησης και θεσμών.

Σύμφωνα με αξιωματούχους της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας, τα θέματα του εξωδικαστικού συμβιβασμού παραπέμπονται σε τεχνική διαπραγμάτευση εξ αποστάσεως αλλά παραμένει ακόμη ανοικτό το θέμα κουρέματος σε χρέη απο ΦΠΑ και ΦΜΥ. Μεγάλες παραμένουν οι αποστάσεις στο εργασιακό σύμφωνα με την ίδια πηγή, αλλά και στο δημοσιονομικό κενό των 600 εκατομμυρίων ευρώ του 2018 και στα πρωτογενή πλεονάσματα. Παραμένουν και ζητήματα στην Eνέργεια αλλά και στη διαδικασία κοινής συνείσπραξης φόρων και ασφαλιστικών εισφορών από την εφορία.

Στο κείμενο το οποίο συντάχθηκε από τους θεσμούς για να δεχθεί τις παρατηρήσεις της ελληνικής κυβέρνησης δεν υπάρχει κάποια πρόβλεψη για τα πρωτογενή πλεονάσματα της διετίας 2019-2020 «γιατί οι απεσταλμένοι των θεσμών στην Αθήνα δεν είχαν εξουσιοδότηση» να συζητήσουν οποιαδήποτε τροποποίηση των συμφωνημένων στόχων. Επισήμανε, πάντως, ότι ο στόχος για 3,5% για το 2018 παραμένει αμετάβλητος επειδή «είναι γραμμένο στην πέτρα και δεν αλλάζει».

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
<< ΤΟ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΚΑΙ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΤΟΥ. ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ ΤΗΣ GOOGLE ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΠΑΝΩ ΣΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ >>
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°









Πηγή