Το μεγαλύτερο Πανεπιστήμιο του Μεξικού τιμά τον ποιητή Πέτρο Κασιμάτη

kasim1amed-1024x768

Απέναντι σε ενα συναρπαστικό κοινό στο μεγαλύτερο Πανεπιστήμιο του Μεξικού, το UNAM, πραγματοποιήθηκε μια μεγαλειώδης παρουσίαση για τα Ελληνικά γράμματα. Κάτω απο ενα θερμό κλίμα και σε ατμόσφαιρα συγκίνησης παρουσιάστηκε στο Ισπανόφωνο κοινό των φοιτητών της Ελληνικης γλώσσας και λογοτεχνίας στη Μεξικάνικη πρωτεύουσα , ένα ποιητικό αριστούργημα των εκδόσεων Λιβάνη.

Πρόκειται για την τρίγλωσση έκδοση του έργου του Πέτρου Κασιματη “Ποτάμι στο Χρώμα της Τίγρης” που γνώρισε την αποθέωση μπροστά σε ένα κοινό που σέβεται τη λογοτεχνία, την αξία της γραφής και αναγνωρίζει πως πέρα απο το χρέος μιας χώρας, τους οικονομικούς της δείκτες και την αξιολόγηση των διεθνών οίκων, υπάρχει η λογοτεχνία και η λεγόμενη “βαριά βιομηχανία ” της γραφής.

kasim1amed-1024x768kasim1amed-1024x768kasim1amed-1024x768kasim1amed-1024x768kasim1amed-1024x768
Μέσα σε χειροκροτήματα η δρ. Αλιν Σινιόρε καθηγήτρια γλωσσολογίας και Διευθύντρια του Κέντρου Διδασκαλίας Ξένων γλωσσών του Αυτόνομου Πανεπιστημίου του Μεξικου υποδέχθηκε τον Πέτρο Κασιμάτη τονίζοντας πως ο Έλληνας συγγραφέας μοιράζεται πλέον με την πανεπιστημιακή κοινότητα την τέχνη μέσα απο την ποίηση. Μάλιστα, μετά απο προτροπή της μεταφράστριας του έργου του Κασιμάτη , της καθηγήτριας Ναταλίας Μορελεον , η δρ. Σινιόρε διάβασε στίχους απο την τρίγλωσση έκδοση στα Γαλλικά.
Το λόγο πήρε ο Έλληνας πρέσβης Πέτρος Παναγιωτόπουλος ο οποίος καταβάλλει ενα επίπονο και αθόρυβο έργο για τη συνεργασία των χωρών με πλούσιο ιστορικό και πολιτιστικό παρελθόν ,την περίφημη ομάδα κρατών C-10 . ” Μέσα σε 20 χρόνια η Ελλάδα πήρε 2 Νόμπελ Λογοτεχνίας -τόνισε ο πρέσβης κ. Παναγιωτοπουλος. Τώρα με την κάθοδο του ποιητή Πέτρου Κασιμάτη στο Μεξικό θα κατανοήσετε τι είναι αυτό το δείγμα της μεγάλης ποίησης της Ελλάδας” .

Και πρόσθεσε ” Ειναι μια ποίηση που μας διδάσκει πολλά. Αγγίζει, λαούς, ιστορίες, χαμένους πολιτισμούς και γι αυτο ο σημερινός τιμώμενος εχει κατακτήσει τον τίτλο του οικουμενικού ποιητή”.
Η καθηγήτρια Ελληνικης λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου του Μεξικου και μεταφράστρια του Κασιμάτη στις Ισπανοφωνες χώρες η Ναταλία Μορελεόν μίλησε για το Α’ Διεθνές βραβείο Ποίησης που πήρε ο Κασιματης απο την Ένωση Αργεντινών Συγγραφέων στο Μπουενος Άιρες κατακτώντας μια πρωτιά για την Ελλάδα σημαντική , διακρινόμενος ανάμεσα σε 200 συγγραφείς απο όλον τον κόσμο , απο 22 χώρες. “Η ποίηση του Κασιμάτη δεν ειναι μονοδιάστατη , αγγίζει την ουσία της λογοτεχνίας ,δίνει καρπούς πολυδιάστατους .Αναρωτιόμουν γιατί υπήρξε ενα κενό 20 χρόνων ανάμεσα στην έκδοση του πρώτου του βιβλίου και του δεύτερου και κατανόησα τελικά πως είχε ασχοληθεί ενεργά με τη μαγική εξερεύνηση αποστολών και ταξιδιωτικών στόχων που είναι η δουλειά του ως ρεπόρτερ διεθνών αποστολών. Φαίνεται πως αυτή η έμπνευση καρποφόρησε και κατέληξε σε ποίηση αξιώσεων…”.
Κείμενα απο την τρίγλωσση έκδοση “Ποτάμι στο Χρώμα της Τίγρης” (εκδόσεις Λιβανη) διάβασαν στα Ισπανικά η Μορελεον, στα Γαλλικά η δρ, Σινιορε, στα Ελληνικά και στα Ισπανικά ο πρέσβης Παναγιωτόπουλος που απέσπασε και τα περισσότερα χειροκροτήματα στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου όπου ….δεν έπεφτε καρφίτσα….
Τέλος, ο Πέτρος Κασιμάτης λίγο πριν υπογράψει τα βιβλία προς τους φοιτητές αλλα και άλλες προσωπικότητες του πολιτισμού της πόλης του Μεξικου, τόνισε χαρακτηριστικά
“Τι είναι ποίηση? Είναι το χαμόγελο του Σωκράτη πριν πιει το κώνειο, είναι το αίνιγμα των Θεών των Αζτέκων μόλις τους αντικρύζεις στις πυραμίδες”.

Ο Κασιματης μίλησε για το θησαυρό της Ελληνικης γλώσσας , για το βιβλίο του που είναι γεμάτο ανατροπές, τεχνάσματα και αλληγορίες. Με το ποτάμι του Ηρακλείτου, τις αμμουδιές του Ομήρου, τους ανώνυμους της Λατινικής Αμερικής , τους σούφι της Ανατολής , τη φιλοσοφία που συμπορεύεται με την ποίηση…”.
Να σημειωθεί, οτι η διεθνής συνάντηση των κρατών με ισχυρό πολιτισμικό παρελθόν (Μεξικο, Περου, Ιράκ, Ιράν, Αίγυπτος, Κίνα κ.α) θα χρησιμοποιήσουν – στα μέσα Απριλίου στην Αθήνα όπου θα γίνει η πρώτη μεγάλη διεθνής συνάντηση – τα “υπερόπλα” της λογοτεχνίας τους για να καταδείξουν την ισχύ του πνεύματος και την αδυναμία των αριθμών να υπερνικήσουν το θησαυρό του λόγου.
Αν καταφέρει η μικρή Ελλάδα να αναδείξει την υπεροχή της και τη “βαριά βιομηχανία ” του πνεύματος της , με παραδείγματα μεγάλης λογοτεχνίας όπως αυτή του Κασιμάτη, ε, τότε θα μπορεί να ξεδιπλώσει όλες τις αρετές της και να μην μείνει στη μιζέρια των αριθμών. Κι αν ισχύει αυτό που τονίζει ευθέως ο μεγάλος μας συνθέτης Γιάννης Μαρκόπουλος πως “ο Κασιμάτης είναι ποιητής μεγαλύτερος σε ποιητική εμβέλεια απο τον Σικελιανό και τον Παλαμά” , ε,τότε ως χώρα η Ελλάδα θα έχει πραγματοποιήσει το μεγάλο βήμα. Θα έχει ξεφύγει απο την ηγεμονία των μετρίων…

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
ΤΟ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΚΑΙ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΤΟΥ. ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ ΤΗΣ GOOGLE ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΠΑΝΩ ΣΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°






ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

πηγη