Daily Archives: Φεβρουαρίου 16, 2015

Τι αναφέρει το κείμενο του Eurogroup που απέρριψε η Ελλάδα

cebbceb5cf86cf84ceb1
Προσχέδιο ανακοίνωσης του Eurogroup που αναφέρει επιτυχή ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος και συνέχιση μεταρρυθμίσεων σε αγορά εργασίας, συνταξιοδοτικό και ιδιωτικοποιήσεις φέρεται να απέρριψε η ελληνική πλευρά, αναστέλλοντας προσωρινά τις εργασίες του Eurogroup.

Tο προσχέδιο που απορρίφθηκε από την ελληνική πλευρά φέρεται να αναφέρει τα εξής:

«Το Eurogroup συνεχίζει να εκτιμά τις αξιοσημείωτες προσπάθειες προσαρμογής που έχουν καταβληθεί από την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό τα τελευταία έτη. Κατά την προηγούμενη εβδομάδα, το Eurogroup και οι θεσμοί έχουν εμπλακεί σε έναν έντονο διάλογο με τις νέες ελληνικές αρχές.

Οι ελληνικές αρχές έχουν εκφράσει την ισχυρή τους δέσμευση για μία ευρύτερη και βαθύτερη διαδικασία μεταρρυθμίσεων που θα έχει ως στόχο τη διαρκή βελτίωση των προοπτικών ανάπτυξης και απασχόλησης και τη διασφάλιση της σταθερότητας…

και ανθεκτικότητας του χρηματοπιστωτικού κλάδου. Ειδικότερα, οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να εφαρμόσουν μακρόπνοες μεταρρυθμίσεις για την καταπολέμηση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης. Την ίδια στιγμή, οι ελληνικές αρχές διατήρησαν την αναμφισβήτητη δέσμευσή τους να τιμήσουν τις χρηματοοικονομικές τους υποχρεώσεις προς τους πιστωτές τους. Οι ελληνικές αρχές θα κάνουν την πιο αποτελεσματική χρήση της συνεχιζόμενης πρόβλεψης της τεχνικής βοήθειας.
Συζητήσαμε τις πολιτικές προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης στη βάση της δουλειάς που έχει αναληφθεί από τους θεσμούς και τις ελληνικές αργές. Καλωσορίζουμε ότι σε ορισμένους τομείς οι ελληνικές προτεραιότητες πολιτικής μπορούν να συμβάλουν σε μία ενδυνάμωση και καλύτερη εφαρμογή του τρέχοντος προγράμματος οικονομικής βοήθειας».
Στη συνέχεια στο προσχέδιο ακολουθούν ορισμένες σειρές που έχουν διαγραφεί με στυλό συγκεκριμένα πρόκειται για το σημείο που αναφέρει ότι:
«Οι ελληνικές αρχές έχουν δηλώσει ότι σκοπεύουν να ολοκληρώσουν επιτυχώς το πρόγραμμα λαμβάνοντας υπόψιν τα σχέδια της νέας κυβέρνησης».
Και συνεχίζει το κείμενο: «Σε αυτό το πλαίσιο, σκοπεύουμε να κάνουμε την καλύτερη χρήση τις υπάρχουσας ενσωματωμένης ευελιξίας του τρέχοντος προγράμματος. Οι ελληνικές αρχές έδωσαν τη σταθερή τους δέσμευση πως αποφύγουν μονομερείς ενέργειας και θα εργαστούν σε στενή συμφωνία με τους ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους τους, ειδικά το πεδίο της φορολογικής πολιτικής, των ιδιωτικοποιήσεων, των μεταρρυθμίσεων της αγοράς εργασίας, τον χρηματοπιστωτικό τομέα και τις συντάξεις.
Οι ελληνικές αρχές δεσμεύτηκαν να εξασφαλίσουν πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα και χρηματοδότηση προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους σύμφωνα με τους στόχους που συμφωνήθηκαν στο ανακοινωθέν του Eurogroup του Νοεμβρίου 2012. Επιπλέον, οποιοδήποτε νέο μέτρο θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί και να μην θέτει σε κίνδυνο την χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
Σε αυτή τη βάση, οι ελληνικές αρχές εξέφρασαν την πρόθεσή τους να ζητήσουν εξάμηνη τεχνική παράταση του υφιστάμενου προγράμματος ως ένα ενδιάμεσο βήμα. Αυτό θα γεφυρώσει το χρόνο που χρειάζονται οι ελληνικές αρχές και το Eurogroup για να εργαστούν πάνω σε μία ακόλουθη συμφωνία. Συμφωνήσαμε επίσης πως το ΔΝΤ θα συνεχίσει να παίζει το ρόλο του στο νέο διακανονισμό. Το Eurogroup διάκειται ευνοϊκά απέναντι σε ένα τέτοιο αίτημα από τις ελληνικές αρχές.
Επιπρόσθετα, πληροφορηθήκαμε από την Κομισιόν, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ πως θα ήταν συνετό να επεκτείνουμε κατά έξι μήνες την περίοδο διάθεσης ομολόγων του EFSF στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, παράλληλα με την επέκταση του προγράμματος του EFSF. Το Eurogroup είναι θετικό απέναντι σε μία τέτοια παράταση. Κατόπιν αιτήματος της Ελλάδας, το EFSF μπορεί να κάνει τις απαραίτητες ρυθμίσεις. Το Eurogroup τονίζει ότι αυτά τα κεφάλαια μπορεί να χρησιμοποιηθούν για την κεφαλαιοποίηση των τραπεζών και το κόστος εξυγίανσης και μπορούν μόνο να αποδεσμευθούν στη βάση μίας αξιολόγησης από τους θεσμούς και μία απόφαση του Eurogroup.
Παραμένουμε δεσμευμένοι στο παράσχουμε επαρκή στήριξη στην Ελλάδα έως ότου ανακτήσει πλήρη πρόσβαση στις αγορές εφόσον τιμά τις δεσμεύσεις της εντός του συμφωνηθέντος πλαισίου».
Από capital, έγγραφο από real & news247

Μα πού ακουμπήσαμε την λογική;..

images

Είπαμε.
Πολιτική, σημαίνει διπλωματία, συμβιβασμό και »πολιτική».
Μέχρις ενός σημείου όμως!
     Μετά αρχίζει η κοινή λογική, και τα σκυλιά δεμένα!

      Βάσει ποιάς κοινής λογικής θα πρέπει να καλοπιάσουμε την παράταξη που αποδοκίμασε ο λαός για τα εγκλήματά της, πριν από λιγότερο από έναν μήνα,
..ή τους δανειστές-τοκογλύφους που ξέρουν να διαπραγματεύονται μόνον με απειλές και εκβιασμούς;
Πώς είναι δυνατόν να προσφέρει η νέα κυβέρνηση στούς πολίτες το πικρό ποτήρι της επιβράβευσης οποιουδήποτε φερέφωνου πολιτικού, που τόσα χρόνια τώρα ψήφιζε  »ναι, σε όλα»,
..κι αυτό το »όλα» ήταν μόνον η εξαθλίωση του ελληνικού λαού;
Δηλαδή θα περάσουμε από την εποχή του δανειστή-υπογραφέα Πράξεων Νομοθετικού
Περιεχομένου, στην εποχή ενός (οποιουδήποτε) τζουτζέ της τρόϊκας;
Και τί σχέση μπορεί να έχει αυτό με την κοινή λογική,
..αλλά και με την κραυγή του κόσμου όπως αυτή εκφράστηκε μέσα απ” τις εκλογές;

Δεν έχει καμία σημασία ότι ο θεσμός του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι αυτή την στιγμή διακοσμητικός.
Δεν είναι καθόλου διακοσμητικός όμως ο συμβολισμός που θα φέρει η εκλογή τούτου ή του άλλου προσώπου.
Και στις μέρες μας οι συμβολισμοί είναι πανίσχυροι.
Είναι δήλωση σεβασμού της λαϊκής βούλησης.
     Είναι δήλωση προθέσεων.
Είναι δήλωση πίεσης και επιμονής στις διαπραγματεύσεις που γίνονται.
Είναι δήλωση αυτοσεβασμού για όσους και για όποιους αγώνες δώσαμε.

Καιρός να πρυτανεύσει η λογική έναντι οποιασδήποτε πολιτικής »λείανσης».
Η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να ολοκληρώσει αυτό που ο λαός ξεκίνησε με την ψήφο του.
Άλλωστε υπάρχουν αρκετοί σοβαροί και όχι σοβαροφανείς αντιμνημονιακοί άνθρωποι πολύ υψηλού πνευματικού επιπέδου, αχρωμάτιστοι και ακομμάτιστοι,
..που θα ήταν τιμή για οποιαδήποτε χώρα να τους έχουν στην διακοσμητική έστω θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Περιμένουμε και ελπίζουμε σωστές κινήσεις,
..από μία λαϊκή κυβέρνηση μεγάλης αποδοχής.
Αλλοιώς,
..θα σημειωθεί η πρώτη ρήξη με το λαϊκό κοινό συναίσθημα!..

http://mandatoforos.blogspot.gr/

Θα μιλήσει επιτέλους η σιωπηρή πλειοψηφία;

cebbceb5cf86cf84ceb1

Βρισκόμαστε ήδη στην αρχή της τέταρτης εβδομάδας διακυβέρνησης Αλέξη Τσίπρα. Ουσιαστικά, όταν ο τελευταίος απέκτησε και με τη βούλα την εξουσία, μετά την ψήφο εμπιστοσύνης, η κυβέρνησή του κλήθηκε αμέσως στις Βρυξέλλες και στα κέντρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εκεί, μετά από έναν ευρωπαϊκό μαραθώνιο, η ελληνική αποστολή αντιμετώπισε με σκληρή στάση την ήδη αδιάλλακτη στάση των Ευρωπαίων. Οι τελικές αποφάσεις μοιάζουν να βρίσκονται πότε πολύ κοντά, πότε πολύ μακριά.

Αυτή τη στιγμή. Το πρόγραμμα της χώρας λήγει σε λιγότερο από δεκατέσσερις ημέρες. Μέχρι τότε υπάρχει εγγυημένη ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Παράλληλα, σήμερα υπάρχει σημαντική εκροή καταθέσεων. Μαζί με πότε διφορούμενες και πότε εκβιαστικές δηλώσεις περί Grexit και καταστροφών.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, οι εταίροι στυλώνουν τα πόδια τους. Σε μνημόνιο, σε τρόικα, σε σκληρή δημοσιονομική πολιτική.

Εάν συμφωνούμε πως ο Αλέξης Τσίπρας βρέθηκε εκεί που βρέθηκε επειδή η οργή και η αγανάκτηση του κόσμου για την προηγούμενη κατάσταση γιγαντώθηκε, πράγμα που υποθέτω πως ο ίδιος το γνωρίζει, η πτώση του θα ερχόταν υπό τους ήχους ελικοπτέρου εάν έβαζε την υπογραφή του σε μία εκδοχή των προηγούμενων προγραμμάτων.

(Εάν διαφωνούμε πως ο ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε εκεί για να αλλάξει κάτι, αλλά στόχος του είναι απλώς η συνέχιση της προηγούμενης πολιτικής, μάλλον βρίσκεσαι σε λάθος ιστότοπο. Μπορείς να αναζητήσεις αναρτήσεις σε πληθώρα συνωμοσιολογικών μπλογκ, όπου αποκαλύπτεται μεταξύ άλλων και ο σκοτεινός ρόλος του Αλέξη Τσίπρα ως εκπροσώπου της Νέας Τάξης Πραγμάτων.)

Συνεπώς ο κλοιός σφίγγει. Και ο Τσίπρας δε το κρύβει.

Εάν η «κωλοτούμπα» που όλοι περιμένουν δεν έρθει, και οι Ευρωπαίοι εμείνουν στην σκληρή τους στάση, θα έρθει κάτι άλλο.

Αυτός θα είναι ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ που θα λένε:

Κύριοι, μας αρέσουν, δεν μας αρέσουν, αυτά είναι τα πράγματα. Αυτοί κρατάνε το μαχαίρι, αυτοί και το καρπούζι. Και λένε πως πρέπει να ακολουθήσουμε αυτό που αυτοί λένε. Χωρίς εναλλακτική. Διαφορετικά είμαστε μόνοι μας. Θέλετε να τελικά να κάνουμε αυτό που λένε αυτοί, ή θέλετε να μαζευτούμε όλοι μαζί και να κάνουμε κάτι άλλο;

Τι θα συμβεί την επόμενη ημέρα; Πόσο έτοιμη είναι η ελληνική κοινωνία να αφομοιώσει τόσο γρήγορα μία τέτοια αλλαγή. Και πόσο διατεθειμένη είναι να το κάνει;

Προφανώς, τα πράγματα δεν τα βλέπω ακόμα τόσο μαύρα. Οι εξελίξεις δεν εκτυλίσσονται σε νεκρό χρόνο. Ο χρόνος κυλάει σε κάθε γωνία της γης. Και η πολιτική είναι η ίδια η ζωή.

Θα υπάρξει κόσμος που θα παρακολουθήσει τα όσα θα διαδραματιστούν. Ζούμε στην εποχή της γρήγορης πληροφορίας. Κατά μία έννοια, ένα κακό σενάριο για την Ελλάδα, θα ήταν ένα πολύ ενδιαφέρον (και σίγουρα ριψοκίνδυνο) σενάριο για τον υπόλοιπο κόσμο.

Άλλωστε, τα μηνύματα που έρχονται από μεγάλες μειοψηφίες, ή ακόμα και πλειοψηφίες, ανά τον κόσμο και την Ευρώπη, είναι πως βρισκόμαστε ακριβώς στην κεφαλή μιας μακράς πορείας. Δεν είμαστε μόνοι. Και κριτήριο γι’ αυτό δεν είναι ξοφλημένες κυβερνήσεις άλλων χωρών, αλλά η βάση τους στις κοινωνίες τους.

Μέχρι τώρα, παρά την δυσκολία με την οποία επετεύχθη η αλλαγή, αρκούσε η διαμαρτυρία. Η απόφαση για διαμαρτυρία ήταν θαρραλέα, μέχρι την πτώση της προηγούμενης κυβέρνησης. Σήμερα δεν αρκεί.

Σήμερα στην εξουσία βρίσκεται μία κυβέρνηση που δείχνει διατεθειμένη να ακολουθήσει τις εντολές του λαού. Αυτό που θα εκφράσει μέσα από την πλειοψηφία του.

Σύντομα, οι δύσκολες αποφάσεις της κυβέρνησης όμως θα «τελειώσουν». Και ταυτόχρονα θα αρχίσουν οι δύσκολες αποφάσεις για την πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας.

Θα μιλήσει επιτέλους η σιωπηρή πλειοψηφία;