Δυο «αντιεξουσιαστές» στην Διοίκηση της Εθνικής

Aristotelis_Onasis

Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε πως πρόκειται για δύο «αντιεξουσιαστές» στην Διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας.

Η νέα Πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας κα Λούκα Κατσέλη και ο νέος CEO της Τράπεζας κ. Λεωνίδας Φραγκιαδάκης (έως σήμερα Γενικός Διευθυντής Διαχείρισης Διαθεσίμων & Χρηματαγοράς της τράπεζας), είναι δύο πρόσωπα με εντελώς διαφορετική φιλοσοφία management από εκείνη που συναντά κανείς σε κορυφαία χρηματοπιστωτικά ιδρύματα όπως η Εθνική Τράπεζα. Αμφότεροι με εναλλακτικό και ανθρώπινο πρόσωπο-η Λούκα Κατσέλη ήταν άλλωστε εκείνη που σε καιρούς μνημονίων θωράκισε την πρώτη κατοικία.

Ο δε κος Φραγκιαδάκης-στέλεχος με εξαιρετικές σπουδές και ικανότητες-δεν έχει να ζηλέψει και πολλά από τον τυπικό του «προιστάμενο»  υπ. Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.
Ο κος Φραγκιαδάκης είναι λάτρης της μοτοσικλέτας και μ΄ αυτή πηγαινοέρχεται στην δουλειά του-ως τώρα τουλάχιστο.
Από τις πρώτες κινήσεις της κας Κατσέλη στην Τράπεζα ήταν να κόψει τις σπατάλες που αφορούν στο γραφείο του Προέδρου της Τράπεζας.
Εκπληκτη η κα Κατσέλη βρέθηκε μπροστά σε δαπάνες catering, πολυέξοδων τραπεζωμάτων ακόμη και πάρτυ εν μέσω κρίσης.
-Εγώ θα συνεχίσω να φέρνω το γεύμα μου σε τάπερ από το σπίτι μου παρά να επιβαρύνω την τράπεζα…,
Φυσικά ήταν από τις πρώτες σπατάλες που αντίκρυσε. Στην συνέχεια την περιμένουν πολλές εκπλήξεις σύμφωνα και με την ανακοίνωση εργαζομένων της Εθνικής Τράπεζας οι οποίοι κάνουν λόγο για golden boys και golden girls που εντρυφούν σε διάφορες «επιτροπές» το «έργο» των οποίων θα προκαλέσει αρνητική εντύπωση στην νέα Διοίκηση της Τράπεζας.
Σίγουρα τόσο η κα Κατσέλη όσο και ο κος Φραγκιαδάκης έχουν ένα τιτάνιο έργο μπροστά τους ώστε να μετατρέψουν την Εθνική Τράπεζα σε ένα Ιδρυμα με ανθρώπινο και φιλικό πρόσωπο για τον πολίτη.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο ρόλος της προέδρου της Εθνικής Τράπεζας, Λούκας Κατσέλη και πρώην υπουργού Οικονομίας κατά τη μνημονιακή περίοδο, με αφορμή την πρόθεση της κυβέρνησης να συστήσει εξεταστική επιτροπή για το χρονικά διάστημα 2010-2015.

Από πολύ νωρίς, η Λούκα Κατσέλη είχε υποστηρίξει αρθρογραφώντας ότι το φάρμακο της Τρόικα σκοτώνει, διαφωνώντας με το μίγμα πολιτικής.

Όπως είναι γνωστό, τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα για το Μνημόνιο τις είχε αναλάβει τότε αποκλειστικά  ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, χωρίς τη συμμετοχή άλλων υπουργών της κυβέρνησης.

Ως υπουργός Εγρασίας  η κα Κατσέλη είχε εκφράσει την διαφωνία της και είχε θέσει κόκκινες γραμμές στα εργασιακά αποτρέποντας αλλαγές που θα είχαν σαν αποτέλεσμα την απορρύθμιση της αγοράς εργασίας.

Ας μη λησμονούμε επίσης  τον  Νόμο Κατσέλη τον Ιούλιο του 2010 που η Λούκα Κατσέλη είχε την πρόνοια να νομοθετήση, ο οποίος τέθηκε και είναι σε ισχύ μέχρι και σήμερα, ο νόμος για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, ο οποίος προβλέπει ρυθμίσεις τραπεζικών οφειλών και άλλων χρεών.

Το πρώτο δε νομοθέτημα που έφερε και ψήφισε στη Βουλή τον Ιανουάριο του 2010 ήταν η ρύθμιση οφειλών τις επιχειρήσεις.

Είναι εξάλλου γνωστό ότι εκείνη την περίοδο για τις θέσεις και τις ενέργειες της είχε χαρακτηριστεί ώς το “Μαύρο Πρόβατο” της κυβέρνησης αφού είχε εκφράσει την διαφωνία της για τις μεθόδους της Τρόικα.

Βεβαίως, η κυρία Κατσέλη πιστώνεται πολιτικά ότι καταψήφισε το περίφημο άρθρο 37 που πάγωνε τις κλαδικές συμβάσεις στο πλαίσιο της συζήτησης του πολυνομοσχεδίου – σκούπα για το Μνημόνιο 2. Κίνηση που την έθεσε εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, ενώ νωρίτερα, το καλοκαίρι του 2011 είχε αποπεμφθεί και από τη θέση της Υπουργού, μετά από διαφωνία με την Τρόικα. Και όπως εκτιμούν πολιτικές πηγές, πιθανότατα αυτές οι ενέργειες είναι που θα αξιοποιηθούν αν παραστεί ανάγκη από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ για να βρεθεί στο απυρόβλητο.

Σε κάθε περίπτωση, είναι πράγματι πιθανό, ο ρόλος της κυρίας Κατσέλη στην επίμαχη περίοδο να μην ήταν καθοριστικός, δεδομένου ότι  είχε βρεθεί και σε ευθεία αντιπαράθεση με τον πανίσχυρο υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.

Βεβαίως,  γνώριζε για τις εξελίξεις και είχε εκφράσει άλλωστε και την εκτίμηση μιλώντας σε δημοσιογράφους ότι η χώρα θα προσέφευγε στο ΔΝΤ.

Η ίδια βέβαια έχει υποστηρίξει ότι διαφωνούσε με τις μεθόδους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, όμως αυτό αφορά τις εξελίξεις μετά την ψήφιση του Μνημονίου

Ο κ. Λεωνίδας Φραγκιαδάκης (oι φωτογραφίες του νέου CEO είναι δυσεύρετες) ορίστηκε Γενικός Διευθυντής Διαχείρισης Διαθεσίμων & Χρηματαγοράς της Εθνικής Τράπεζας τον Ιανουάριο του 2009.
Είναι μέλος ΔΣ στην Εθνική Χρηματιστηριακή και Πρόεδρος του Hellenic Chapter του Forex Club/ACI.
Κατά την περίοδο 2003-2009 κατείχε τη θέση του Group Treasurer του Ομίλου, ενώ από το 1996 ως το 2003 εργάστηκε στην Εθνική Τράπεζα, έχοντας την ευθύνη του Τομέα Παραγώγων Προϊόντων.
Έχει εργαστεί στην Credit Suisse First Boston στη Νέα Υόρκη ως Proprietary Trader σε ευρύ φάσμα παραγώγων προϊόντων επί συναλλάγματος, επιτοκίων και ομολόγων αναδυομένων αγορών.
Ο Λ. Φραγκιαδάκης είναι κάτοχος Bachelor of Arts in Economics από το Trinity College του Πανεπιστημίου του Cambridge (Μεγ. Βρετανία). Επίσης, είναι κάτοχος MBA από το Wharton School of Finance του University of Pennsylvania (ΗΠΑ).
http://kourdistoportocali.com/post/42618/nationalbank