ΔΝΤ για Ελλάδα: Το Μνημόνιο οδηγεί στο γκρεμό…–Και τους έλληνες σε αφασία !

wpid-wp-1444332892897.jpeg

Κόλαφος η έκθεση του Ταμείου για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Περιγράφει συνθήκες ακραίας οικονομικής ύφεσης μέχρι και το 2020

Καταπέλτης είναι η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την ελληνική Οικονομία και τις προοπτικές ανάπτυξής της, στα πλαίσια του World Economic Outlook που δημοσίευσε το Ταμείο. Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει η Ελλάδα θα συνεχίσει να «σέρνεται» καρκινοβατώντας μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, ακόμη και μέχρι το 2020, οπότε ο πληθωρισμός θα κινηθεί στο 1,4%. Από την έκθεση, τις προβλέψεις και τα συμπεράσματα του Ταμείου είναι συνάγεται ότι το τρίτο
πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας θεωρείται ήδη μη βιώσιμο και απαιτούνται άλλου είδους δράσεις για την ταχύτερη επιστροφή στην ανάπτυξη.
Το ΔΝΤ περνά σαφές πολιτικό μήνυτμα για την ανάγκη επαναξιολόγησης του προγράμματος σε όλα τα επίπεδα, καθώς αποτυγχάνει να «ξυπνήσει» τις παραγωγικές δυνάμεις, να προσελκύσει ξένες επενδύσεις και να βάλει πάτο στο βαρέλι της ύφεσης.
Το Ταμείο αν και εκτιμά ότι η κατάσταση έχει βελτιωθεί, δεν αποκλείει αναζωπύρωση των σεναρίων Grexit. Σε διαφορετικό σημείο το ΔΝΤ συνοψίζει τις θέσεις του στις προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας τα επόμενα έτη, όπου βλέπει αύξηση της ανεργίας τα δυο επόμενα έτη και ύφεση.
Στην πραγματικότητα η έκθεση του ΔΝΤ αναιρεί τη μελέτη βιωσιμότητας του χρέους, ακόμα και με την ελάφρυνση, δεν επιτρέπει τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, το οποίο –σύμφωνα με τις προβλέψεις- δεν εκτιμάται ότι μπορεί να βοηθήσει τη χώρα να σταθεί στα πόδια της και να βγει από την κρίση.
Η έκθεση του ΔΝΤ, που δημοσιεύεται ενώ στην Ελληνική Βουλή συζητώνται οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, προκειμένου να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης, ευθυγραμμίζεται στο ζήτημα της ανάπτυξης και του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών με τις παραδοχές του προϋπολογισμού του 2016, διατυπώνει πιο απαισιόδοξες εκτιμήσεις για την ανεργία.
Η δημοσιοποίηση όμως αυτών των προβλέψεων από την πλευρά του ΔΝΤ αποδεικνύει, π[έραν πάσης αμφιβολίας, ότι το Ταμείο δεν θεωρεί το πρόγραμμα βιώσιμο και ικανό να τραβήξει τη χώρα από την κρίση.
Παράλληλα σημειώνει ότι η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα επιδεινώθηκε αφενός λόγω των επιπτώσεων της παρατεταμένης διαπραγματευτικής περιόδου, της νωχελικής ανάπτυξης της Ευρωζώνης και της επιβράδυνσης της Κίνας.
Στην πραγματικότητα η έκθεση του ΔΝΤ μοιάζει να «φωνάζει» ότι πρόγραμμα είναι καταδικασμένο να αποτύχει, ζητώντας εμμέσως πλην σαφώς την ανάληψη δράσης από την ΕΚΤ σε συνολικό επίπεδο. Παράλληλα είναι σαφές ότι κρούει τον κώδωνα του κινδύνου τόσο στην ελληνική κυβέρνηση όσο και στους εταίρους και τους θεσμούς, τόσο για τη βιωσιμότητα του χρέους, όσο και για την ανάγκη επαναξιολόγησης του προγράμματος.
Οι μαύρες προβλέψεις
Ο διεθνής οργανισμός ευθυγραμμίζεται με τις προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εκτιμώντας ότι το 2015 το ΑΕΠ της χώρας θα υποχωρήσει κατά 2,3%, ενώ το 2016 η ύφεση θα περιοριστεί στο 1,3%.
για το τέταρτο τρίμηνο του 2015 εκτιμά πως η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 5,4% σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2014. Θετικότερο προβλέπει το ΔΝΤ το τέταρτο τρίμηνο του 2016, εκτιμώντας πως η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 3% του ΑΕΠ. Σε μία πιο μεσοπρόθεσμη προβολή, το ΔΝΤ προβλέπει πως το 2020 η Ελλάδα θα σημειώσει ρυθμό ανάπτυξης 2,4% του ΑΕΠ.
Στο μέτωπο του πληθωρισμού το ΔΝΤ προβλέπει πως φέτος η Ελλάδα θα σημειώσει αποπληθωρισμό 0,4% και πως το 2016 ο πληθωρισμός θα είναι μηδενικός. Μεσοπρόθεσμα το ΔΝΤ προβλέπει πως το 2020 ο πληθωρισμός θα είναι στο 1,4%.
Για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει πως το 2015 θα σημειώσει πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ, το οποίο το 2016 σχεδόν θα διπλασιασθεί στο 1,5% του ΑΕΠ. Πάντως, μεσοπρόθεσμα το Ταμείο εκτιμά πως το 2020 το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών θα είναι ελλειμματικό κατά 0,2% του ΑΕΠ.
Δυσμενέστερες από τις εκτιμήσεις της ελληνικής κυβέρνησης είναι οι προβλέψεις του ΔΝΤ για την εξέλιξη της ανεργίας. Σύμφωνα με το Ταμείο η ανεργία θα διαμορφωθεί στο 26,8% εφέτος και θα ανέλθει στο 27,1% το 2016.

http://feedproxy.google.com/~r/blogspot/oxafies/~3/4iFBJdhRyLc/blog-post_526.html