Ο Γιώργος Λούκος είναι θεός

wpid-wp-1452625840278.jpeg

Μόνο εγώ δεν έχω γράψει για την υπόθεση με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Ελληνικού Φεστιβάλ, Γιώργο Λούκο, οπότε θα γράψω κι εγώ.

Η υπόθεση αν δεν σας είναι γνωστή -πολλοί Έλληνες δεν ξέρουν καν ποιος είναι ο Γιώργος Λούκος- έχει ως εξής:

O Γιώργος Λούκος αναλαμβάνει καλλιτεχνικός διευθυντής του Ελληνικου Φεστιβάλ το 2005, έχει κατά γενική ομολογία θετικό έργο, παραμένει αμισθί στην θέση του και μετά το τέλος της θητείας του, του καταλογίζουν ότι έχει ζημιώσει το ελληνικό Δημόσιο με 2,7 εκατ. ευρώ, θεωρείται υπόδικος, ζητείται η παραίτησή του από τον υπουργό Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά, δεν παραιτείται, και τελικά απομακρύνεται.

Πριν γράψω οτιδήποτε, να ξεκαθαρίσω πως μου προκαλούν απέχθεια τα φεστιβάλ και η επιχορηγούμενη τέχνη. Αλλά αυτό είναι δικό μου θέμα, δεν σημαίνει ότι έχω και δίκιο.

Θεωρώ σωστή την απομάκρυνση του Γιώργου Λούκου από την θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Ελληνικού Φεστιβάλ, γιατί ο Γιώργος Λούκος είναι ένας και μοναδικός.

Είναι καλύτερα που απομακρύνεται ο Γιώργος Λούκος, γιατί μπορεί κάποια στιγμή να πέθαινε και το Ελληνικό Φεστιβάλ -που έχει ταυτιστεί πια με αυτόν- να πέθαινε μαζί του.

Θα ήταν τέτοιος ο θρήνος για τον χαμό του Γιώργου Λούκου, που οι θαυμαστές του θα ζητούσαν να κρεμαστεί η φανέλα του στην Επίδαυρο και να σταματήσουν όλες οι πολιτιστικές εκδηλώσεις στην χώρα για πάντα.

Οπότε, καλύτερα να μπει καλλιτεχνικός διευθυντής του Ελληνικού Φεστιβάλ κάποιος άλλος, ώστε να σωθεί ο πολιτισμός στην Ελλάδα.

Παρατήρησα με χαρά πως οι υποστηρικτές του Γιώργου Λούκου είναι πάρα πολλοί.

Δημοσιογράφοι και καλλιτέχνες που δεν είπαν ή δεν έγραψαν ούτε μια λέξη για την εξαθλίωση χιλιάδων ανθρώπων στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, μοιάζουν πρόθυμοι να προτάξουν τα στήθη τους για να υποστηρίξουν τον Γιώργο Λούκο. Μπράβο τους.

Κάποιος κακοήθης θα πίστευε πως όλοι αυτοί έχουν κάποιο οικονομικό όφελος αλλά εγώ δεν το πιστεύω, αν και ανάμεσα στους πιο ένθερμους υποστηρικτές του Γιώργου Λούκου, διέκρινα και κάποιον που ξέρω πολύ καλά πως θα πουλούσε και την μάνα του για τα χρήματα.

Πάντως, τόση λατρεία για τον Γιώργο Λούκο και τόση αδιαφορία για τους υπόλοιπους ανθρώπους, είναι κάπως ύποπτη. Αν και δεν αποκλείεται ο Γιώργος Λούκος να είναι πολύ ερωτεύσιμος άνθρωπος, και να σε γοητεύει. Δεν τον έχω γνωρίσει και δεν το ξέρω.

Μένει να δούμε ποια θα είναι η στάση αυτών των δημοσιογράφων και καλλιτεχνών απέναντι στον επόμενο καλλιτεχνικό διευθυντή του Ελληνικού Φεστιβάλ, και αν θα τον εξυμνούν κι αυτόν όπως τον Γιώργο Λούκο.

Αν εξυμνούν και τον επόμενο καλλιτεχνικό διευθυντή, κάτι περίεργο θα συμβαίνει.

Εκτός αν η θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Ελληνικού Φεστιβάλ είναι μαγική, και όποιος κάθεται σε αυτήν, αυτομάτως αγιάζει.

Γιατί κάτι που αξίζει να σημειωθεί είναι πως όλα τα δημοσιεύματα των τελευταίων δέκα χρόνων για τον Γιώργο Λούκο ήταν αποθεωτικά. Είναι να απορείς που δεν πρότειναν αυτοί οι άνθρωποι να αναλάβει ο Γιώργος Λούκος και την πρωθυπουργία στη χώρα.

Σύμπτωση θα είναι που όλα τα δημοσιεύματα για τον Γιώργο Λούκο ήταν αποθεωτικά. Δεν πιστεύω να υπήρξε κάποιο οργανωμένο σχέδιο, μόλις ανέλαβε την θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Ελληνικού Φεστιβάλ.

Ο Γιώργος Λούκος θα έπρεπε να έχει φύγει, όταν τελείωσε η θητεία του.

Αν είχε πολύ σοβαρό πρόβλημα υγείας -όπως είχε ο Νίκος Κούρκουλος του οποίου η θητεία παρατάθηκε ως διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου- ας παρέμενε, γιατί, πέρα από το τι προβλέπεται, υπάρχει η λογική και η ανθρωπιά, που υπερίσχυσαν -και σωστά υπερίσχυσαν- στην περίπτωση του Νίκου Κούρκουλου.

Αλλά το «παραμένω αμισθί» δεν μου λέει απολύτως τίποτα. Ειδικά, όταν διαχειρίζεσαι δημόσιο χρήμα.

Ο Γιώργος Λούκος θα μπορούσε να αξιοποιηθεί -αν το επιθυμούσε και ο ίδιος- σε κάποιο άλλο πόστο του Πολιτισμού, και να συνεχίσει να προσφέρει στη χώρα.

Αν ο Γιώργος Λούκος έχει ευθύνες για τη ζημιά του Ελληνικού Φεστιβάλ προς το Ελληνικό Δημόσιο, αυτό θα το κρίνει η Ελληνική Δικαιοσύνη, στην οποία δεν έχω καμία εμπιστοσύνη.

Τώρα, όσο για τα 2,7 εκατομμύρια στις εταιρείες που πουλούσαν ήχο και φως στο Ελληνικό Φεστιβάλ και αποτελούν την πέτρα του σκανδάλου, έχω μια απορία που δεν την άκουσα από κανέναν:

Αν το Ελληνικό Φεστιβάλ πληρώνει 2,7 εκατομμύρια για να νοικιάζει ήχο και φως, γιατί δεν αγοράζει τα μηχανήματα να τα έχει δικά του;

Τι; Αν το Ελληνικό Φεστιβάλ αγοράσει τα μηχανήματα, θα χαθούν οι μίζες κάθε χρόνο;

Α, καλά, δεν το είχα σκεφτεί αυτό. Δίκιο έχετε.

http://feedproxy.google.com/~r/pitsirikos/uPfN/~3/3ZWzbTeZH5s/



     style="display:inline-block;width:250px;height:250px"
     data-ad-client="ca-pub-9897597435333950"
     data-ad-slot="5336220628">