Αστυνομική επιχείρηση στην Ειδομένη

wpid-wp-1456210528021.jpeg

Σε εξέλιξη βρίσκεται από το πρωί μεγάλη αστυνομική επιχείρηση στην Ειδομένη προκειμένου να ανοίξει η σιδηροδρομική γραμμή που έχει καταληφθεί από 200 Αφγανούς μετανάστες σε ένδειξη διαμαρτυρίας γιατί δεν τους επιτρέπεται να περάσουν τα σύνορα της ΠΓΔΜ.

Η αστυνομία έχει αποκλείσει την περιοχή από τη διασταύρωση που οδηγεί στην Ειδομένη και αναμένεται οι Αφγανοί να μεταφερθούν με λεωφορεία στην Αθήνα.

Σύμφωνα με την αστυνομία, εκτός από τους περίπου 200 Αφγανούς που βρίσκονταν πάνω στις σιδηροδρομικές γραμμές, στην Αθήνα θα μεταφερθούν και οι υπόλοιποι 500 Αφγανοί που παρέμεναν στον καταυλισμό καθώς δεν τους επιτρέπεται πλέον να διέλθουν από την ουδέτερη ζώνη Ελλάδας- ΠΓΔΜ.

Το πρόβλημα στο σημείο μεγεθύνεται καθώς ο καταυλισμός των συνόρων έχει κατακλυστεί από περίπου 2.500 πρόσφυγες, ενώ άλλοι τόσοι βρίσκονται στο γνωστό βενζινάδικο μερικά χιλιόμετρα πριν από τα σύνορα.

Πολλοί πρόσφυγες έφυγαν από το βενζινάδικο χθες και κατευθύνθηκαν στον καταυλισμό με τα πόδια, αφού βρίσκονταν εκεί περισσότερες από τρεις μέρες. Η εικόνα μάλιστα για όσους την είδαν και την έζησαν ήταν συγκλονιστική, καθώς δεκάδες άνθρωποι, οικογένειες με πατέρες και μητέρες που κουβαλούσαν τα παιδιά τους στην αγκαλιά ή στην πλάτη, ακόμη και ανάπηροι με τα καροτσάκια τους προχωρούσαν 20 χιλιόμετρα με τα πόδια κατά μήκος της εθνικής οδού, ενώ δίπλα τους κινούνταν αυτοκίνητα και φορτηγά με μεγάλες ταχύτητες.

Ο αποκλεισμός των συνόρων για τους Αφγανούς έχει επιτείνει τη σύγχυση και τη συμφόρηση στα σύνορα και είναι χαρακτηριστικό ότι χθες πέρασαν μόλις 150 άτομα. Γύρω από τις αιτίες της καθυστέρησης λέγονται πολλά, αλλά οι εξηγήσεις παραμένουν θολές. Χαρακτηριστικά, όπως έγινε γνωστό χθες, οι αρχές της ΠΓΔΜ επικαλέστηκαν ως δικαιολογία για τους αργούς ρυθμούς την… έλλειψη γυναίκας αστυνομικού για τον έλεγχο των γυναικών προσφύγων.

Οπως έχει γίνει γνωστό εξάλλου, από το Σάββατο οι σερβικές αρχές δεν επιτρέπουν σε Αφγανούς να συνεχίσουν προς άλλες χώρες τη διέλευσή τους, τακτική που ακολούθησε στη συνέχεια και η ΠΓΔΜ.

Το υπηρεσιακό σημείωμα που δίνουν οι ελληνικές αρχές και ήταν αρκετό για τη διέλευση δεν γίνεται πλέον δεκτό και απαιτείται διαβατήριο ή ταυτότητα, ενώ άλλο έγγραφο τους δίνεται για να συνεχίσουν την πορεία τους προς Σερβία, Σλοβενία και Κροατία.

Εθελοντές και ΜΚΟ δίνουν αγώνα στην Ειδομένη για να εξασφαλίσουν τροφή, ρουχισμό και στοιχειώδη ιατρική περίθαλψη, ενώ η κατάσταση εξακολουθεί να παραμένει δύσκολη τα βράδια καθώς στην περιοχή το θερμόμετρο δείχνει από 2 έως 5 βαθμούς Κελσίου.

Ιδίως όσοι παραμένουν στο βενζινάδικο αλλά και όσοι βρίσκονται στον καταυλισμό έξω από τις σκηνές αναγκάζονται να ανάβουν φωτιές και, σύμφωνα με υπολογισμούς, περί τους 15 τόνους ξύλα χρειάζονται κάθε βράδυ για να ζεσταίνονται τόσοι άνθρωποι. Χαρακτηριστικά μάλιστα αξίζει να αναφερθεί ότι μόνο οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν αγοράσει και διανείμει μέχρι στιγμής περισσότερους από 200 τόνους ξυλείας.

Είναι φανερό ότι η περιοχή δεν αντέχει πλέον την παραμονή και άλλων προσφύγων και είναι ενδεικτικό πως πέντε τουλάχιστον λεωφορεία γύρισαν προχθές στην Αθήνα με παρέμβαση των τοπικών αστυνομικών αρχών.

Στο μεταξύ, έπειτα από συνάντηση που είχαν οι αρχηγοί των αστυνομικών αρχών Αυστρίας και βαλκανικών χωρών, εξέδωσαν κοινή δήλωση με την οποία δέχονται ως πρόσφυγες πολέμου μόνο τους προερχόμενους από τη Συρία και το Ιράκ.

image

http://www.efsyn.gr/arthro/astynomiki-epiheirisi-stin-eidomeni