Διαφημιστική… συμμορία

wpid-wp-1456212259838.jpeg

Πολύωρη επιχείρηση, κατά την οποία συνελήφθησαν με την κατηγορία της εκβίασης ο 42χρονος εκδότης της επανεκδιδόμενης ιστορικής εφημερίδας «Ακρόπολη» και ιδιοκτήτης ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης, Παναγιώτης Μαυρίκος, και οι δημοσιογράφοι Χρήστος Φράγκου, 35 χρόνων, που εργαζόταν ως αρθρογράφος σε οικονομική ιστοσελίδα, και Παναγιώτης Μουσάς, 50 χρόνων, πρώην πολιτικός-οικονομικός συντάκτης, εξελισσόταν χθες στην Αττική από το Τμήμα Δίωξης Εκβιαστών της Ασφάλειας Αττικής.

Οι συλληφθέντες -σύμφωνα με πληροφορίες από αστυνομικές πηγές- πλησίαζαν στελέχη δημόσιων οργανισμών, τραπεζών και επιχειρηματίες, τους απειλούσαν πως, αν δεν τους δώσουν κρατική διαφήμιση, θα τους δυσφημούσαν μέσω των μέσων ενημέρωσης που κατείχαν και με αυτόν τον τρόπο αποσπούσαν διάφορα χρηματικά ποσά. Απειλούσαν επίσης ότι, εκτός από τις εφημερίδες, θα τους δυσφημούσαν και στα σάιτ που έχει ο εκδότης.

Το χρονικό

Κατά τις ίδιες πηγές, η έρευνα ξεκίνησε έπειτα από καταγγελία γυναίκας-στελέχους σε δημόσια επιχείρηση, την οποία εκβίαζαν για να τους δώσει διαφήμιση, λέγοντας πως όχι μόνο θα δυσφημήσουν την ίδια και τη δημόσια επιχείρηση, αλλά άφηναν να αιωρούνται απειλές κατά της οικογένειάς της και του παιδιού της.

Εξάλλου, όπως είχε αποκαλύψει η «Εφ.Συν.» στο φύλλο της Δευτέρας 15 Ιουνίου 2015, σοβαρές καταγγελίες περί εκβιασμών και απειλών είχε διατυπώσει και ο παραιτηθείς, έπειτα από εννέα χρόνια παραμονής στη θέση του, διευθυντής Επικοινωνίας της ΔΕΗ, Κίμωνας Στεριώτης.

Εξαιτίας των δημοσιευμάτων του εκδότη, ο τότε βουλευτής των ΑΝ.ΕΛΛ., Νίκος Νικολόπουλος, κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή για τα διαφημιστικά κονδύλια του οργανισμού και ο τότε υπουργός Επικρατείας, Παναγιώτης Νικολούδης, παρήγγειλε στο ΣΔΟΕ και στο Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης να ερευνήσουν τις δαπάνες της ΔΕΗ μέχρι το 2014.

Στις καταγγελίες του εκείνες ο Κ. Στεριώτης είχε αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ο Παναγιώτης Μαυρίκος συστηματικά ασκούσε εδώ και χρόνια με διάφορους τρόπους -κυρίως με συκοφαντικά δημοσιεύματα και απειλές- πίεση, ώστε να πάρει μερίδιο από τη δαπάνη της ΔΕΗ προς τα μέσα ενημέρωσης».

Δραστηριότητα

Η πρώτη εφημερίδα που εξέδωσε ο 42χρονος εκδότης ήταν η «Μεσημβρινή». Ομως, η οικογένεια Βαρδινογιάννη κατέθεσε εναντίον του ασφαλιστικά μέτρα, διεκδικώντας τον τίτλο που της ανήκε και μετά την τελεσίδικη απόφαση ο Π. Μαυρίκος αναγκάστηκε να αναστείλει την έκδοσή της. Εκτός από την «Ακρόπολη», εξέδιδε την «Επικαιρότητα», τις «24 ώρες» και τον «Ελληνικό Βορρά», ενώ πληροφορίες ανέφεραν ότι πριν από την ενασχόλησή του με τη δημοσιογραφία ο Π. Μαυρίκος ήταν υπάλληλος της ΔΕΗ, όπου γνώρισε και τη σύζυγό του.

Στα 35 χρόνια του, ο πρώην εργαζόμενος στο «Τηλεάστυ» του Γιώργου Καρατζαφέρη εμφανιζόταν αυτοδημιούργητος, ιδιοκτήτης τεσσάρων εφημερίδων, των οποίων όμως η συνολική κυκλοφορία κυμαινόταν πανελλαδικά στα 1.000 φύλλα. Παρ’ όλα αυτά στις σελίδες των εντύπων του και στο «κεντρικό» πόρταλ των εφημερίδων υπήρχε συνήθως πλουσιοπάροχη κρατική διαφήμιση. Η αστυνομική έρευνα για την υπόθεση ξεκίνησε πριν από μήνες και από χθες το μεσημέρι η επιχείρηση εξάρθρωσης της «ομάδας εκβιαστών» ήταν σε εξέλιξη.

image

http://www.efsyn.gr/arthro/diafimistiki-symmoria