Ο Μάνος Χατζιδάκις και οι απαγορεύσεις στο ραδιόφωνο

wpid-wp-1454442317357.jpeg

Εντάξει, ο Μάνος Χατζιδάκις ήταν κάτι το μοναδικό και όμοιός του δύσκολα θα βρεθεί άλλος. Οπότε μην ψάχνουμε για συγκρίσεις. Διαβάζοντας όμως και ζώντας τις τελευταίες ημέρες όλα αυτά τα τραγικά που συμβαίνουν στο Εθνικό Θέατρο, μας ήρθε στο νου μία ιστορία που διηγούνταν και προ ημερών ο Διονύσης Σαββόπουλος κατά τη διάρκεια μίας από τις εμφανίσεις του (σκίζει!) στο Κύτταρο.

Το θέμα είχε να κάνει με το τραγούδι του Σαββόπουλου «Μακρύ ζεϊμπέκικο για τον Νίκο», μία ωδή για τον Νίκο Κοεμτζή, τον Κοεμτζή που, όπως θα θυμάστε οι παλαιότεροι, «το 1973, επί χούντας, σκότωσε με σουγιά τρεις ανθρώπους (ανάμεσά τους δύο αστυνομικούς) και τραυμάτισε άλλους οκτώ μέσα σε νυχτερινό κέντρο στα Σεπόλια, επειδή παρενόχλησαν τον μικρό αδελφό του την ώρα που χόρευε ένα τραγούδι που είχε ζητήσει παραγγελιά».

Ο ραδιοφωνικός παραγωγός του Τρίτου Προγράμματος Γιώργος Μητρόπουλος είχε την έμπνευση να παίξει το κομμάτι και να ακουστεί αυτό σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Το γεγονός ενόχλησε τους τότε κυβερνώντες (Καραμανλής ο πρεσβύτερος στην πρωθυπουργία) με αποτέλεσμα κάποιοι να ζητήσουν την απόλυση του παραγωγού. Διευθυντής του Τρίτου τότε ήταν ο Μάνος Χατζιδάκις, ο οποίος πληροφορήθηκε τα καθέκαστα και κάλεσε στο γραφείο του τον Γιώργο Μητρόπουλο.

Και του είπε να συνεχίσει χωρίς φόβο.

«Θα βάζεις το τραγούδι για μία ολόκληρη ώρα στην επανάληψη, θα παίξεις μόνο το συγκεκριμένο κομμάτι και θα το παρουσιάζεις με τα παρακάτω λόγια: Αποτελεί επιθυμία του κ. Χατζιδάκι, που θέλει να ακούσει με προσοχή το τραγούδι του Διονύση Σαββόπουλου».

image

www.e-tetradio.gr

http://www.efsyn.gr/arthro/o-manos-hatzidakis-kai-oi-apagoreyseis-sto-radiofono