Στην Ελλάδα του Παντελή

wpid-wp-1455864799367.jpeg

Θα μπορούσε κάλλιστα να πρόκειται για το ριμέικ κάποιας παλιάς ελληνικής ταινίας: Το λαϊκό παιδί που έγινε πλούσιο και διάσημο με τα τραγούδια του, μπήκε στα σαλόνια της καλής κοινωνίας, λατρεύτηκε και κακολογήθηκε όσο λίγοι, πικράθηκε βαθιά και κατέληξε να φύγει αναπάντεχα, όταν το ακριβό του αυτοκίνητο έπεσε με υπερβολική ταχύτητα σε μια σιδερένια μπάρα. Ο ορισμός του μελοδράματος. Μόνο που αυτός ο διάττοντας αστέρας ήταν πραγματικός…

Ο Παντελής έζησε το απόλυτο Greek Dream σε μια εποχή που οι περισσότεροι από εμάς είδαν τις δουλειές τους να χάνονται, τους μισθούς τους να κόβονται και τα αδέλφια τους να φεύγουν μετανάστες. Δεν έφταιγε εκείνος για όλα αυτά βέβαια. Ούτε χρέη μας φόρτωσε ο άνθρωπος, ούτε μνημόνια υπέγραψε, ούτε τίποτα. Απλά καβάλησε το κύμα και έφτασε να συμβολίζει μια ολόκληρη Ελλάδα, που σκορπάει περιουσίες σε λουλούδια, χορεύοντας πάνω σε τραπέζια νυχτερινών κέντρων σαν να μην υπάρχει αύριο. Η Ελλάδα του Παντελίδη, που -σε αντίθεση με τον ίδιο- ζει και βασιλεύει.

Εντελώς ανεξάρτητα από το σε ποιους άρεσε η μουσική του και σε ποιους όχι, εντελώς ανεξάρτητα από το αν αυτά που έλεγε ή έπραττε εκτός πίστας ήταν σωστά ή λάθος, το τραγικό τέλος του 32χρονου σταρ σηματοδοτεί ένα κομβικό σημείο στην ιστορία ενός ολόκληρου πολιτισμού, που έφτασε να γίνει κυρίαρχος πολύ πριν ο Παντελίδης βρεθεί στο προσκήνιο: λαϊκοπόπ νταλκάδες και άφθονη γκλαμουριά, εντυπωσιοθηρικά ταμπλόιντ και μεσημεριανάδικα, νονοί της νύχτας και παραφουσκωμένοι μπράβοι – με τα ποτάμια του Chivas να ρέουν άφθονα και τις κόκες να αφήνουν υπολείμματα σε τυλιγμένα πενηντάευρα. 150 χιλιόμετρα την ώρα έγραψε το κοντέρ της Μερσεντές σύμφωνα με την αστυνομία, και ούτε ο οδηγός ούτε οι δύο όμορφες κοπέλες που τον συνόδευαν φορούσαν ζώνη ασφαλείας. 8:30 η ώρα το πρωί στην παραλιακή, μετά από πρόβα και γερό ξενύχτι. Ζωάρα – που το νήμα της κόπηκε απότομα όμως.

Οι ίδιοι άνθρωποι που τον ανέδειξαν σε σταρ τώρα μετατρέπουν σε λαϊκό θέαμα τον θάνατο του. Ένας από αυτούς ξυλοκοπήθηκε από συγγενείς του εκλιπόντος, στην προσπάθεια του να τρυπώσει στο νοσοκομείο με κρυφή κάμερα. Τα κοράκια όμως είναι σμήνος ολόκληρο, και τίποτα δεν μπορεί να τα αποθαρρύνει από τέτοια ευκαιρία για τσιμπούσι. Οι θρήνοι της μάνας πουλάνε όσο και οι φωτογραφίες με τα καλλίγραμμα πόδια της κοπέλας που χαροπαλεύει στην εντατική ακρωτηριασμένη. Στο μεταξύ, σελέμπριτις έχουν αρχίσει ήδη να παρελαύνουν από τηλεπαράθυρα δηλώνοντας συγκλονισμένοι, οι επαγγελματίες κουτσομπόλες αύριο θα υπαινιχθούν εθισμό σε αλκοόλ, και οι τσαρλατάνοι πανελίστες θα βγάλουν αυθαίρετες διαγνώσεις για ψυχολογικά προβλήματα που οφείλονται σε τρέχα-γύρευε τι συνταρακτικές αποκαλύψεις.

Αυτό το Σαββατοκύριακο, περικυκλωμένοι από στίβες λουλουδιών και αναθυμιάσεις αλκοόλ, οι εκλεκτοί συνάδελφοι του Παντελίδη θα τραγουδήσουν συγκινημένοι ένα από τα σουξέ του, με τα κινητά των θαμώνων να βιντεοσκοπούν τη μυσταγωγία των αναμμένων αναπτήρων μπροστά στην πίστα – για μερικά παραπάνω RIP και like στο Facebook. Όσο για το Twitter, εκεί ήδη διαγωνίζονται ποιος θα πει τη μεγαλύτερη χοντράδα, γιατί αυτό που μετράει είναι τα 15 δευτερόλεπτα που θα σου πάρει να ξεχάσεις τους 140 χαρακτήρες ανώνυμης κακεντρέχειας που μόλις διάβασες.

Το πρωί της Κυριακής θα μπουν όλοι στα αυτοκίνητα τους μεθυσμένοι και θα αρχίσουν να τρέχουν σαν τρελοί για να ξορκίσουν το κακό. Που συμβαίνει μόνο στους άλλους, όπως και η κρίση που έχει μετατρέψει τους ανθρώπους γύρω μας σε ζόμπι. Ζόμπι που επειδή δεν είχαν ποτέ τα λεφτά ή την όρεξη να πάνε να ακούσουν τον Παντελίδη από κοντά, τώρα θα κατασπαράξουν το πτώμα του με την ησυχία τους μπροστά στις οθόνες τους.

Α ρε Παντελή, άδικα χάθηκες γαμώτο. Η Ελλάδα σου ήταν αυτή που έπρεπε να πεθάνει, όχι εσύ.

image

https://nefelikas.wordpress.com/2016/02/19/