Η διάσωση της Σμύρνης: Ένα αφήγημα πίστης & θάρρους, στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος

wpid-wp-1457032375787.jpeg

Ο γνωστός Αμερικανός καθηγητής του πανεπιστημίου της Βοστώνης και συγγραφέας Lou Ureneck, κάτοχος της έδρας Ελευθέριος Βενιζέλος στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος, θα δώσει διάλεξη με θέμα Η διάσωση της Σμύρνης: Ένα αφήγημα πίστης και θάρρους.

Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 10 Μαρτίου στις 19:00, στις εγκαταστάσεις του Κολλεγίου στην Αγία Παρασκευή (Βιβλιοθήκη Deree, Upper Level, Γραβιάς 6, Αγία Παρασκευή). Θα ακολουθήσει δεξίωση. Η είσοδος είναι ελεύθερη στο κοινό.

Στην διάλεξή του ο Lou Ureneck θα αναφερθεί σε μία άγνωστη πτυχή της Μικρασιατικής καταστροφής που αφορά στη διάσωση κατοίκων από έναν Αμερικανό πάστορα και έναν αξιωματικό του αμερικανικού ναυτικού. Αυτό εξ’ άλλου είναι το θέμα του χρονικού του Lou Ureneck, που τιτλοφορείται, Η μεγάλη φωτιά: Η αποστολή ενός Αμερικανού στη διάσωση θυμάτων της πρώτης γενοκτονίας του 20ου αιώνα.

Η φετινή διάλεξη συμπίπτει με τον εορτασμό των εκατό σαράντα ετών από την ίδρυση του Κολλεγίου στη Σμύρνη το 1875 ως σχολείο θηλέων. Το σχολείο μεταφέρθηκε στην Ελλάδα μετά την καταστροφή της Σμύρνης το 1922. Προς τιμήν του μεγάλου πολιτικού Ελευθερίου Βενιζέλου και του καταλυτικού ρόλου που έπαιξε στην εξέλιξη της ιστορίας αλλά και της ανεκτίμητης βοήθειας που προσέφερε στην επανεγκατάσταση του Αμερικανικού Κολλεγίου στην Ελλάδα, το Κολλέγιο θέσπισε το 2003 την έδρα Ελευθέριος Βενιζέλος. Την έδρα αυτή κατέχουν για διάρκεια ενός ακαδημαϊκού έτους διακεκριμένοι Έλληνες και ξένοι συγγραφείς, ιστορικοί και πολιτικοί επιστήμονες που ερευνούν πτυχές της Ελληνικής ιστορίας.

Ο Lou Ureneck υπήρξε Nieman fellow του πανεπιστημίου του Harvard, στο οποίο έχει υπηρετήσει ως Editor-in-Residence. Επίσης υπήρξε αρχισυντάκτης στη Philadelphia Inquirer και διευθυντής σύνταξης της Portland Press Herald.

Στο συγγραφικό του έργο περιλαμβάνονται τa μυθιστόρημαta Backcast (2007), το οποίο τιμήθηκε με το National Outdoor Book Award, Cabin (2011), καθώς και το χρονικό The Great Fire: One American’s Mission to Rescue Victims of the 20th Century’s First Genocide.

image

http://www.newsbomb.gr/ellada/news/story/675539/h-diasosi-tis-smyrnis-ena-afigima-pistis-tharroys-sto-amerikaniko-kollegio-ellados