Μαγειρεύουν οι Αμερικάνοι επιστροφή… Γιώργου Παπανδρέου!

wpid-wp-1458658524076.jpeg

Έχει γούστο. Με τη φράση αυτή, σχολίασε το ενδεχόμενο συνεργασίας του ΓΑΠ με το ΠΑΣΟΚ, παλαιό στέλεχος του Κινήματος. Αφορμή η θετική απάντηση του πρώην πρωθυπουργού στην πρόταση της Φώφης Γεννηματά για συστράτευση των δυνάμεων του σοσιαλδημοκρατικού και κεντροαριστερού χώρου.

Ο παλαιοπασόκος, βαθύς γνώστης των ζυμώσεων στον κεντροαριστερό χώρο, άφηνε να φανεί ο φόβος του όχι μόνο για επιστροφή του ΓΑΠ στα παλιά του λημέρια, αλλά και για την πιθανότητα να αναλάβει την ηγεσία του νέου σχήματος, δεδομένου ότι, όπως είπε, έχει ακόμη πολλούς υποστηρικτές. Το σενάριο φαντάζει εξωπραγματικό, εδώ, όμως που έχουμε φτάσει, όλα είναι πιθανά. Ακόμη και το ενδεχόμενο να ετοιμάζουν οι ξένοι τον νέο φιλοαμερικανικό πόλο απέναντι στην φιλογερμανική τάση Μητσοτάκη.

Το αναφέρω ενθυμούμενος ότι το σύνθημα για την ίδρυση της Ένωσης Κέντρου, που δημιουργήθηκε κάτω από τις ίδιες συνθήκες προβληματισμού για τον κατακερματισμό της παράταξης, είχε δοθεί απ ευθείας από τις ΗΠΑ. Είχαν αποτύχει τότε, μιλάμε για το 1961, όλες οι συζητήσεις μεταξύ των αρχηγών και των αρχηγίσκων των κομμάτων του κέντρου, ώσπου ο Σοφοκλής Βενιζέλος έφερε το νέο από τις ΗΠΑ.

Οι υπερατλαντικοί προστάτες ζητούσαν συνένωση όλων των κεντρώων δυνάμεων υπό τον Γεώργιο Παπανδρέου. Έτσι και έγινε για να το έχουν δίπορτο οι Αμερικανοί. Να παίζουν πότε με το Κέντρο και πότε με την ΕΡΕ. Το ίδιο άραγε πάει να γίνει και σήμερα; Βλέπω τον Βαγγέλη Βενιζέλο να μην αντιδρά στην επιστροφή ΓΑΠ, παρότι αρχικά ήταν αντίθετος. Λέτε;

image

http://www.zougla.gr/o-apoditiriakias/article/magirevoun-i-amerikani-epistrofigiorgou-papandreou