Έκθεση – βόμβα του ΔΝΤ: Υψηλός ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα

wpid-wp-1468049552158.jpeg

Μεταρρυθμίσεις, μεταρρυθμίσεις, μεταρρυθμίσεις: Στην νέα έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την ευρωζώνη, γίνεται εκτενής αναφορά στην Ελλάδα και ζητούνται παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας με στόχο να καταστεί ακόμη πιο «ευέλικτη».
Το Ταμείο κρούει τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας πως οι μεταρρυθμίσεις που έχουν προωθηθεί δεν πρέπει να θιγούν, δίνοντας έμφαση στην αγορά εργασίας και ιδιαίτερα στον κατώτατο μισθό που κατά την εκτίμησή του, είναι υψηλότερος (!) μεταξύ των χωρών της ΕΕ σε σχέση με το κατά κεφαλήν ΑΕΠ.

Για άλλη μία φορά το Ταμείο εμμένει στο ζήτημα των ομαδικών απολύσεων και ζητεί εναρμόνιση του νομοθετικού πλαισίου με ό,τι ισχύει στην ΕΕ. Αναλυτές εκτιμούν πως ο οργανισμός θέτει στο προσκήνιο το ζήτημα αυτό, ως «δούρειο ίππο» προκειμένου να ζητήσει εκ νέου, όπως είχε κάνει και το 2012, την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα.

Καταπέλτης είναι η έκθεση και για το ζήτημα του ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων όπως οι μηχανικοί, οι δικηγόροι και οι φορτοεκφορτωτές. Ζητεί δε την εφαρμογή της «συνταγής» του ΟΟΣΑ για τον περιορισμό των εμποδίων για τον ανταγωνισμό στους τομείς του χονδρικού εμπορίου, των κατασκευών και του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Στην ίδια έκθεση, το Ταμείο εκτιμά πως η γήρανση του πληθυσμού αποτελούν εμπόδιο στην ανάπτυξη επηρεάζοντας ταυτόχρονα αρνητικά το Δημόσιο Χρέος.

Χώρες όπως η Ιταλία, η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία, σύμφωνα με την έκθεση, αναμένεται να επηρεαστούν αρνητικά από τη γήρανση του εργατικού δυναμικού.

Σχετικά με τις επενδύσεις στη χώρα μας, το ΔΝΤ κάνει λόγο για δραματικό περιορισμό τους καθώς, μετά την κρίση μειώθηκαν κατά 20%.

«Οι εταιρικές επενδύσεις στη ζώνη του ευρώ μειώθηκαν μετά την κρίση και παρέμειναν σε σχετικά χαμηλά επίπεδα» αναφέρεται στην έκθεση.

Τέλος, το ΔΝΤ σημειώνει πως η Ελλάδα, η Κύπρος, η Ιρλανδία, η Ιταλία και η Πορτογαλία είναι οι χώρες όπου τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θέτουν προκλήσεις για τις τράπεζες και τις οικονομίες.
Ωστόσο, δεν παραλείπει να αναφέρει πως οι μεγάλες τράπεζες στη Γαλλία και τη Γερμανία αντιμετωπίζουν και αυτές προκλήσεις.