Αποκαλύπτουμε… Δεν είναι μια απλή προειδοποίηση! Είναι τα γεγονότα που ακολουθούν!

wpid-wp-1468097267814.jpeg

Το μέλλον του ευρώ και του οικοδομήματος της ΕΕ, φαίνεται μη βιώσιμο χωρίς σημαντική αλλαγή, σύμφωνα με μια καταδικαστική έκθεση από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και από διεθνούς φήμης οικονομολόγους.

Τα ηγετικά στελέχη του ΔΝΤ προειδοποίησαν και προέβλεψαν ότι η απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την ΕΕ, θα μπορούσε να παρεμποδίσει σοβαρά τις προοπτικές ανάπτυξης της Ευρώπης. Πριν από την ψηφοφορία Brexit, το ΔΝΤ προέβλεπε οικονομική επέκταση 1,7% για την ευρωζώνη, ωστόσο, μετά Brexit το ποσοστό αναθεωρήθηκε στο 1,6 τοις εκατό για το τρέχον έτος και 1,4 τοις εκατό το επόμενο έτος.

Το ΔΝΤ είχε προειδοποιήσει για οικονομικό χάος στην περίπτωση, εξόδου, ζητώντας μια «ομαλή μετάβαση» στην επόμενη ημέρα της ΕΕ, χωρίς την Μεγάλη Βρετανία. Ο διεθνής οργανισμός, ανακοίνωσε: «Η ζώνη του ευρώ βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή. Ωστόσο η σύγχυση γίνεται όλο και πιο αφόρητη. Εκτός από τα συλλογικά προβλήματα που ζητούν επίλυση, η ζώνη του ευρώ είναι πιθανό να υποστεί επαναλαμβανόμενες περιόδους οικονομικής και πολιτικής αστάθειας που οδηγούν σε κρίσεις εμπιστοσύνης και οικονομικές οπισθοδρομήσεις.»

Στην καταδικαστική αυτή δήλωση, επισημάνθηκε επίσης ότι η μεταναστευτική κρίση θα μπορούσε ακόμη και να σημάνει το τέλος της ελεύθερης κυκλοφορίας (με λίγα λόγια κατάργηση της συνθήκης Σένγκεν) και προειδοποίησε ότι και άλλες χώρες του μπλοκ θα επιδιώξουν δημοψήφισμα.

Ο, βραβευμένος με Νόμπελ οικονομολόγος, καθηγητής Χριστόφορος Πισσαρίδης, δήλωσε ότι η αβεβαιότητα θα μειώσει τις επενδύσεις και θα χτυπήσει τη δημιουργία θέσεων εργασίας, υπογραμμίζοντας ότι η Ευρώπη μπορεί να χρειαστεί να «εγκαταλείψει το ευρώ».

Και μάλιστα οι αυστηρές προειδοποιήσεις του έρχονται τη στιγμή που:

* Αναλυτής της Γαλλικής τράπεζα Societe Generale, αποκάλυψε ότι η Ιταλία και η Γαλλία ενδέχεται να εγκαταλείψουν το ενιαίο νόμισμα της ΕΕ.

* Ο οίκος αξιολόγησης Moody είπε το μέλλον ολόκληρης της ΕΕ βρίσκεται σε κίνδυνο.

* Οι τράπεζες σε όλη την Ευρώπη τέθηκαν υπό αυξανόμενη πίεση.

* Το μεγαλύτερο ξενοδοχειακό συγκρότημα στον κόσμο προέβλεψε ότι η πτώση της λίρας θα οδηγούσε το Ηνωμένο Βασίλειο σε τουριστική ανάπτυξη, μειώνοντας κατά συνέπεια τον τουρισμό στην υπόλοιπες χώρες.

Επιπλέον, το ΔΝΤ τόνισε ότι οι προοπτικές θα ήταν ακόμη χειρότερες αν προκύψουν παρατεταμένες διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Mahmood Pradhan, αναπληρωτής διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ, σχολίασε: «Αν οι διαπραγματεύσεις παραταθούν, πιστεύουμε ότι ο αντίκτυπος στην ανάπτυξη θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερος και σε αυτό το σημείο, είναι πολύ δύσκολο να πω πόσο καιρό θα διαρκέσει αυτή η περίοδος.»

Τα εν λόγω επιχειρήματα ενισχύονται από το γεγονός ότι στη Μεγάλη Βρετανία καταλήγει το 13 τοις εκατό των εξαγωγών της ΕΕ.


Πηγή