Όλα κατάσχονται – Η Ατζέντα 21 είναι εδώ

wpid-wp-1467926725840.jpeg

Τα στοιχεία που αποκαλύπτει το Τεχνικό Μνημόνιο, το οποίο συνοδεύει τη Συμφωνία του Ιουνίου με τους δανειστές δείχνουν πυρετό κατασχέσεων, καθώς μέσα στο 2016 πρέπει να έχουν εισπραχθεί τουλάχιστον 7 δισ. ευρώ συνολικά από τα απλήρωτα χρέη στο δημόσιο – πέραν από την είσπραξη των νέων άμεσων και έμμεσων φόρων που πέφτουν μαζεμένοι στο δεύτερο εξάμηνο της χρονιάς.
Την ίδια ώρα το Δημόσιο δεν επιστρέφει τα δικά του χρωστούμενα στις επιχειρήσεις, αλλά μαζεύει λεφτά για να πληρώσει τους κομματικούς στρατούς.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες από το ΥΠΟΙΚ, θα ληφθούν αναγκαστικά μέτρα (κατασχέσεις κλπ) προκειμένου:

• η εισπραξιμότητα όλων των νέων φόρων να αυξηθεί σε 78% το Σεπτέμβριο και σε 81,5% το Δεκέμβριο.

• να επιβληθούν μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης (κατασχέσεις, πλειστηριασμοί) στο 52% των οφειλετών ως το Σεπτέμβριο και στο 55% ως το τέλος του χρόνου. Δηλαδή η εφορία θα χτυπήσει φέτος την πόρτα τουλάχιστον του 1,5 εκατομμυρίου (από τα περίπου 3 εκατομμύρια συνολικά) των μικρών και μεγάλων οφειλετών.

Συνολικά, με βάση το Τεχνικό Μνημόνιο, πρέπει να εισπραχθούν πάνω από 7 δισ. ευρώ.

Το πλάνο έχεις ως εξής:

• μέχρι τον Σεπτέμβριο πρέπει να έχουν εισπραχθεί 1,730 δισ. ευρώ και 2,050 δισ. συνολικά έως το Δεκέμβριο από τις παλιές οφειλές που είχαν συσσωρευθεί έως τον Νοέμβριο του 2015 σε εφορία και ασφαλιστικά Ταμεία. Ως τον Μάρτιο είχαν εισπραχθεί ήδη πάντως τα πρώτα 740 εκατ. ευρώ.

• μέχρι τον Δεκέμβριο φέτος πρέπει να έχει εισπραχθεί το 23% των νέων οφειλών που έμειναν απλήρωτες μετά τον Νοέμβριο του 2015. Μόνον στην εφορία (χωρίς τα χρέη στα τελωνεία που ξεπερνάνε τα 4 δισ. ευρώ) τα στοιχεία της ΓΓΔΕ δείχνουν πως κατά το 2015 είχαν δημιουργηθεί 15 δισ. «νέα χρέη» που προστέθηκαν ήδη στα «παλαιά» (συνολικά 84 δις. ως τον Απρίλιο φέτος), αλλά από τον Ιανουάριο φέτος έως και τον Απρίλιο είχαν δημιουργηθεί και άλλα «φρέσκα» χρέη 4,330 δισ. ευρώ. Αυτή η τάση δείχνει ότι μέχρι τον Δεκέμβριο φέτος τα «νέα χρέη» στην εφορία θα φτάσουν ή θα ξεπεράσουν και πάλι τα 15 δισ. ευρώ. Άρα θα πρέπει να εισπραχθούν τουλάχιστον τα 3,5 δισ. από αυτά (δηλαδή το 23%). Μαζί με τα χρέη σε τελωνεία και ασφαλιστικά Ταμεία δηλαδή, η είσπραξη «νέων χρεών» θα πρέπει να ξεπεράσει τα 4 ή και 5 δισ. ευρώ, έως το τέλος του χρόνου. Ως τον Απρίλιο φέτος πάντως είχαν εισπραχθεί μόλις το 13% των «νέων» οφειλών (μόλις 585 εκατ. από τα 4,330 εκατ. ευρώ) σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΓΓΔΕ.

• να εισπραχθούν 450 εκατ. ευρώ ως το Σεπτέμβριο από τους «μεγάλους οφειλέτες» (με χρέη πάνω από 150.000 ευρώ) και συνολικά 600 εκατ. ευρώ ως το Δεκέμβριο. Ως τον Μάρτιο, όπως αναφέρεται στο Τεχνικό Μνημόνιο, ότι έπρεπε να έχουν εισπραχθεί τα πρώτα 150 εκατ. ευρώ.

• το ΚΕΑΟ να εισπράξει άλλα 750 εκατ. ως το Δεκέμβριο (έναντι 188 που είχαν εισπραχθεί τον Μάρτιο)

• να αυξηθεί η εισπραξιμότητα των ασφαλιστικών εισφορών ανά Ταμείο ως εξής: ΙΚΑ 95% (από 91% πέρσι), ΟΑΕΕ 65% (έναντι 57% πέρσι), ΕΤΑΑ 80% (63% πέρσι), ΟΓΑ 77% (72% πέρσι).

Ήδη πάντως, από τις αρχές του χρόνου, η εφορία κλιμακώνει την «επιδρομή» της στους λογαριασμούς φυσικών και νομικών προσώπων που χρωστούν στο Δημόσιο και δεν ανταποκρίνονται, οι περισσότεροι επειδή δεν έχουν να δώσουν.

Αλλά αυτό δεν ενδιαφέρει μάλλον τους κυβερνώντες.

Μόνο στο τετράμηνο Ιανουαρίου-Απριλίου φέτος οι εφορίες «άδειασαν» τους τραπεζικούς λογαριασμούς περισσοτέρων από 430.000 οφειλετών.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» κάθε μήνα γίνονται πάνω από 100.000 κατασχέσεις από τους τραπεζικούς λογαριασμούς οφειλετών του δημοσίου.

Την ίδια στιγμή, οι λίστες με περίπου 10.000 ακίνητα που ανήκουν σε «κακοπληρωτές» είναι έτοιμες και τα προγράμματα πλειστηριασμών έχουν πάρει ήδη την άγουσα προς τους ιδιοκτήτες-δανειολήπτες.

Όλα κατάσχονται. Ακριβώς όπως υπαγορεύει η Ατζέντα 21. Άλλη μία δικαίωση του Δημοσθένη Λιακόπουλου.


Πηγή