Περιμένοντας τους Πορτοφολάδες

wpid-wp-1472405589827.jpeg

Ολα είναι έτοιμα για την συναρπαστική Τρίτη όπου οι εγχώριοι πορτοφολάδες θα πάρουν μέρος στον διαγωνισμό για τις 4 τηλεοπτικές άδειες έχοντας στην άκρη του μυαλού τους την διάθεση προσφοράς στην ενημέρωση και στην ποιοτική ψηχαγωγία πάνω απ’ όλα.

Ο Νίκος Παππάς παρέα με τον Λευτέρη Κρέτσο επιθεώρησαν την Κυριακή τις εγκαταστάσεις της αρένας στην οποία θα διαγωνισθούν οι εγχώριοι πορτοφολάδες. Κι όλα αυτά σε ένα θολό τοπίο με την ΝΔ να δηλώνει πως δεν αναγνωρίζει τον διαγωνισμό. Κι όσοι στο μεταξύ έχουν πληρώσει και πάρουν άδεια, τι θα τους κάνει ο Μητσοτάκης; Θα τους αποζημιώσει;

Η μήπως θα τους αφήσει να εκπέμπουν και θα δώσει και νέες άδειες;

Και γιατί κάποιος την Τρίτη να δώσει 20-30 μύρια όταν έλθει η νέα κυβέρνηση και δώσει νέες άδειες απαξιώνοντας την αξία και αυξάνοντας τον ανταγωνισμό;

Στο μεταξύ, όπως μας πληροφορεί το black box του liberal.gr ενδεικτικό του εύρους των ανατροπών που μπορεί να έχουμε είναι ότι το STAR δίνει στο δημοσιογραφικό προσωπικό που επιστρέφει από τις διακοπές υποχρεωτικές άδειες μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου.

Τι θα συμβεί στο μεταξύ εάν τα media shops δεν μπορέσουν να τηρήσουν τις συμφωνίες που έχουν κάνει στο μιλητό με κάποιους από τους πορτοφολάδες;

Το λέμε αυτό γιατί τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό ετοιμάζονται πλατφόρμες οι οποίες θα λειτουργούν με συνδρομές και στις οποίες ο κάθε επιχειρηματίας θα μπορεί να επιλέγει ανάμεσα σε χιλιάδες δημιουργούς (γραφίστες, προγραμματιστές, διαφημιστές, παραγωγούς) εκείνους της αρεσκείας του και στην συνέχεια να επιλέγει να δώσει την διαφήμισή του απευθείας στο Μέσο το οποίο θα δημοσιεύει στην συγκεκριμένη πλατφόρμα τον τιμοκατάλογο και τις θέσεις προβολής. Αυτή η νέα τάση θα αναγκάσει τα media shops παγκοσμίως να αλλάξουν τρόπο λειτουργίας ή να εξαφανιστούν.

Αρα καμμία συμφωνία για σπρώξιμο διαφημιστικού χρήματος δεν μπορεί εκ των πραγμάτων και των τεχνολογικών εξελίξεων να τηρηθεί.

Η κυβέρνηση όφειλε να κάνει τον διαγωνισμό, μόνο που τα κριτήριά της (μόνο το πορτοφόλι) αποδεικνύουν το βάθος της Κολομβίας των Βαλκανίων που ζούμε.

Η κυβέρνηση θα βρει μπροστά της μια ακόμη λανθασμένη επιλογή της. Σύντομα.
Οσον αφορά τη διάρκεια της διαδικασίας: Όπως αναφέρει ο κ. Κρέτσος «θα δημοπρατηθούν τέσσερις άδειες, θα υπάρχουν δύο στάδια στην καθεμία και μάλλον ο χρόνος περάτωσης της διαδικασίας θα είναι μακρύς».

Αναλυτικά για τη διαδικασία:

Κάθε άδεια θα δημοπρατηθεί σε δύο στάδια. Στο πρώτο στάδιο η Επιτροπή Διενέργειας του Διαγωνισμού καθορίζει το βήμα αύξησης μέχρι 500.000 ευρώ τη φορά, αρχίζοντας από την τιμή εκκίνησης των 3 εκατ. ευρώ. Όταν μείνουν μόνο δύο συμμετέχοντες, η δημοπράτηση της άδειας περνά στο δεύτερο στάδιο. Τότε, οι δύο υποψήφιοι καλούνται να καταθέσουν την τελική τους προσφορά σε κλειστό φάκελο, δύο φορές. Σε αυτό το στάδιο δεν υπάρχει περιορισμός στο προσφερόμενο τίμημα. Όποιος από τους δύο προσφέρει περισσότερα παίρνει την άδεια.

Οι εννέα υποψήφιοι είναι:

1. ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΝΤΟΤ ΚΟΜ ΑΝΩΝΥΜΗ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ (ΣΚΑΙ ΑΕ)

2. ΝΕΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (N.T.V.)

3. ΑΝΤΕΝΝΑ TV ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

4. ALPHA ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Α.Ε. (ALPHA)

5. ΙΩΑΝΝΗΣ-ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ Χ. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ (Τ.Π.Κ. μ.α.ε.)
6. ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ Α.Ε. (E RADIO-TV)

7. ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ (ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ Μ.Μ.Ε. Α.Ε.)
8. ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΣ ΠΑΡΟΧΟΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ (ITV CP)

9. DIMERA MEDIA INVESTMENTS LIMITED,

Η υπόθεση πάντως έχει μέλλον καθώς τον Οκτώβριο θα αποφανθεί η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας επί των προσφυγών που έχουν καταθέσει καναλάρχες για τη συνταγματικότητα του «νόμου Παππά».

Πάντως αν όλα εξελιχθούν κανονικά και δεν υπάρξει και «κόκκινη κάρτα» από το ΣτΕ, η νέα χρονιά θα ξεκινήσει σε ένα εντελώς διαφορετικό τηλεοπτικό τοπίο…


Πηγή