Ομολογία Χαρδούβελη: Παρακαλάμε για νέο Μνημόνιο ενός χρόνου!

«Η Ελλάδα αναμένει μια ενδιάμεση περίοδο έξι έως 12 μηνών περιορισμένης εποπτείας από την ΕΕ και ΔΝΤ, μετά τη λήξη του ισχύοντος προγράμματος στήριξης στο τέλος του έτους, χωρίς την τρέχουσα “μικρο-διαχείριση” από τους δανειστές», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, την Τετάρτη.

Είναι η πρώτη φορά, σχολιάζει το Reuters, που η Αθήνα εκφράζει μεγαλοφώνως τις προσδοκίες της για την μετά το μνημόνιο εποχή σχετικά και με το ευαίσθητο θέμα της έξωθεν εποπτείας.

Το πρακτορείο εκτιμά, ότι η ελληνική κυβέρνηση μπροστά στο φόβο των πρόωρων εκλογών στις αρχές του 2015, εάν δεν επιτευχθεί η εκλογή προέδρου, έχει συναρτήσει την σωτηρία της με μια πρόωρη έξοδο από το μνημόνιο. Ωστόσο, παρατηρεί, το σχέδιο αντιμετωπίστηκε με σκεπτικισμό από τους ευρωπαίους αξιωματούχους και τις αγορές που έστειλαν μήνυμα ανεβάζοντας την απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου στο μη βιώσιμο επίπεδο του 8%.

Οι αντιδράσεις αυτές δεν άλλαξαν τα σχέδια της Αθήνας, είπε ο Γκ.Χαρδούβελης. Η Ελλάδα, πρόσθεσε, συζητά με τους επίσημους δανειστές της ένα «δίχτυ ασφαλείας» υπό τη μορφή πιστωτικής γραμμής στην οποία θα μπορεί να έχει πρόσβαση στην ενδιάμεση περίοδο, η οποία θα διαρκέσει από 6 μήνες το ελάχιστο έως 12 μήνες το μέγιστο. Χαρακτηριστικό αυτής της περιόδου, επισήμανε ο υπουργός, θα είναι η χαλαρότερη σε σχέση με το παρελθόν εποπτεία από τους επίσημους δανειστές.

«Η Ελλάδα θα συνεχίσει να έχει τη στήριξη των Ευρωπαίων εταίρων της -μπορεί να μην είναι συνοδηγοί, αλλά θα κάθονται με ασφάλεια στο πίσω κάθισμα- και ένα ‘μαξιλάρι’, ώστε στην περίπτωση που συμβεί κάτι αρνητικό να μπορέσει να το χρησιμοποιήσει (να αντλήσει κεφάλαια)», είπε ο Χαρδούβελης.

Πρόσθεσε ότι το σχέδιο της εξόδου και η συμφωνία για την πιστωτική γραμμή θα συζητηθούν στο Eurogroup της Πέμπτης.

«Η πιστωτική γραμμή θα μοιάζει με την ενισχυμένη γραμμή πίστωσης (ECCL) που μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα μέλη της ευρωζώνης από τον ESM, χωρίς όμως τους όρους του μνημονίου,
όπως ίσχυαν μέχρι σήμερα» εξήγησε ακόμη ο υπουργός Οικονομικών.

Ακόμη, σημείωσε ότι η Αθήνα θα επιθυμούσε να χρησιμοποιήσει τα 11 δισεκ. ευρώ που έχουν απομείνει διαθέσιμα στο ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

http://olympia.gr/2014/11/05