Νέα βόμβα για τον έλεγχο του πόθεν έσχες των 4 καναλαρχών

wpid-wp-1473879209069.jpeg

Σοκ προκαλούν οι αποκαλύψεις για το παρασκήνιο του ελέγχου πόθεν έσχες των υπερθεματιστών για τις τηλεοπτικές άδειες.

Στο STAR μιλούν άνθρωποι που γνωρίζουν από τέτοιου είδους ελέγχους και κάνουν λόγο για πρωτοφανείς διαδικασίες. Η κυβέρνηση αντί να δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα που ρίχνουν σκιές στη διαφημιζόμενη διαφάνεια του διαγωνισμού, δίνει μόλις επτάμιση λεπτά για τον έλεγχο του πόθεν έσχες των υπερθεματιστών σε κάθε υποψήφιο.

Ειδικοί που έχουν ασχοληθεί με παρόμοιους ελέγχους μένουν με το στόμα ανοιχτό από όσα βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας και πλήττουν ανεπανόρθωτα το κύρος και τη διαφάνεια του πολυδιαφημισμένου διαγωνισμού.

Παγκόσμια πρωτοτυπία της χώρας μας χαρακτηρίζεται η αποκάλυψη του STAR ότι υπήρξε υπερθεματιστής ο οποίος για να δικαιολογήσει το ποσό που έδωσε στη ρουλέτα του πλειστηριασμού για να αποκτήσει τηλεοπτική άδεια, χρησιμοποίησε οικόπεδα φίλου του με τον ισχυρισμό ότι του τα χάρισε.

«Αυτά είναι ζητήματα που εγώ τα θεωρώ παγκόσμιες πατέντες. Δηλαδή με συγχωρείτε. Ελέγχεται ένα φυσικό πρόσωπο, το φυσικό πρόσωπο δεν έχει τα χρήματα. Ξαφνικά προσκομίζει χαριστικές δικαιοπραξίες. Εμφανίζει δηλαδή χρήματα ή περιουσιακά στοιχεία τρίτων προσώπων. Έχει καταβληθεί φόρος δωρεάς; Σε περίπτωση που εν πάση περιπτώσει δόθηκαν αυτά τα χρήματα ποια ήταν η βασική αιτία; Ήταν μόνο χαριστική; Δεν θα έπρεπε να ελεγχθεί; Κοιτάξτε, είναι σα να ψάχνετε κάποιον ο οποίος δεν έχει τα χρήματα και ξαφνικά εμφανίζει να του χαρίζουν οικόπεδα, χρήματα για να αποκτήσει αυτός τι; Έναν σταθμό τηλεόρασης. Είναι και ύποπτη διαγωγή αλλά σας λέω και φορολογικώς επιλήψιμη» δηλώνει στο STAR, ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Σπύρος Κλαδάς.

Αλήθεια για ποιον λόγο να χαρίζει κάποιος οικόπεδα σε έναν υποψήφιο καναλάρχη; Αυτό είναι το τέλος της διαπλοκής; Και πόσο μπορεί να σταθεί αυτό όταν ο ελεγκτής δεν είναι εκλεκτός της κυβέρνησης αλλά μια ανεξάρτητη αρχή;

«Αν οποιοσδήποτε Έλλην πολίτης δεν είχε πόθεν έσχες και προσκόμισε στις φορολογικές αρχές κτήματα φίλων του και δικαιοπραξίες φίλων του που του δίνουν χωράφια για να απαντήσει στο που βρήκα τα λεφτά, καταλαβαίνετε ότι αυτός ο άνθρωπος θα ήταν ήδη μέσα» πρόσθεσε ο κ.Κλαδάς.

Η κυβέρνηση αντί να δώσει πειστικές απαντήσεις στα κρίσιμα ερωτήματα που ρίχνουν βαριά σκιά στο διαγωνισμό, δίνει 30 λεπτά στους συμμετέχοντες για να ελέγξουν αύριο όλα τα πόθεν έσχες των υπερθεματιστών.

Δηλαδή ο κάθε υποψήφιος έχει 7,5 ολόκληρα λεπτά να ελέγξει κάθε φάκελο ξεχωριστά. Προφανώς αυτή είναι η αντίληψη της κυβέρνησης για τη διαφάνεια. Άλλωστε στην ίδια την επιτροπή πήρε μόλις 48 ώρες, ενώ παρακάμφθηκε η αρμόδια ανεξάρτητη αρχή για τον έλεγχο πόθεν έσχες.

«Χωρίς την τεχνική συνδρομή αρμόδιων φορέων, δηλαδή είτε της αρχής για την καταπολέμηση, είτε των οργάνων της αρχής που συνήθως είναι φορολογικοί υπάλληλοι, δεν μπορεί να γίνει έλεγχος πόθεν έσχες. Είναι κωμικό, είναι τραγέλαφος. Δεν πιστεύω ότι κανείς θα θέλει να καταλήξει σε τραγέλαφο. Αυτά τα πράγματα που είδα, άκουσα και κυκλοφορούν σε σχέση με το πόθεν έσχες των ιδιοκτητών (και δεν το προσωποποιώ επίτηδες, το θέμα δεν είναι τα πρόσωπα, είναι οι διαδικασίες και οι θεσμοί) Δεν γίνεται το πόθεν έσχες να καταδολιεύεται. Το πόθεν έσχες είναι το κριτήριο επιλογής» τόνισε ο κ.Κλαδάς.

Ερωτήματα προκαλεί και η προσθήκη στο πρακτικό του διαγωνισμού που αποκάλυψε το STAR, η οποία αναφέρει ότι για να δικαιολογηθούν τα χρήματα που καλούνται να πληρώσουν οι υπερθεματιστές, μπορούν να συνυπολογιστούν και περιουσιακά στοιχεία που θα αποκτηθούν στο μέλλον.

Ο πρόεδρος του σώματος ορκωτών ελεγκτών έμεινε άναυδος όταν το πληροφορήθηκε.

«Πρέπει να τα έχεις εκείνη τη στιγμή, όχι μελλοντικά θα τα αποκτήσω. Πρέπει να ξέρεις εκείνη τη στιγμή πόσα έχεις και πως τα απόκτησες» τονίζει ο Χαρίλαος Αλαμάνος, Πρόεδρος Σώματος Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών.

Πέρα από τις όποιες ευθύνες της κυβέρνησης που φέρεται να δρομολόγησε με απίστευτη προχειρότητα τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες και ετοιμάζεται να ρίξει στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενους στα κανάλια που θα ρίξουν μαύρο, υπάρχουν ξεκάθαρα ευθύνες και αυτών που χειρίστηκαν τη διαδικασία, οι οποίοι, κάποια στιγμή θα κληθούν να εξηγήσουν τι ακριβώς συνέβη μετά τις 66 ώρες της δημοπρασίας.


Πηγή: Star.gr

Πηγή