Θα τον παρακολουθω με κομμένη την ανάσα…

cebbceb5cf86cf84ceb1
O Γιάνης Βαρουφάκης , ο άνθρωπος που σαν υπουργός Οικονομικών του Αλέξη Τσίπρα θα συνδέσει το όνομά του με την μεγαλύτερη πρόκληση της κυβερνώσας αριστεράς στη νεώτερη ιστορία της Ελλάδας.
Εάν καταφέρει να πείσει τον Σόιμπλε και τους ευρωπαίους συναδέλφους του με τα επιχειρήματά του θα δώσει στον Αλέξη Τσίπρα  ορίζοντα 4ετίας στο Μέγαρο Μαξίμου. 

Με απλά λόγια αποτελεί το πιο κρίσιμο ποντάρισμα του Αλέξη Τσίπρα.  Και ίσως την τελευταία ευκαιρία της Ελλάδας πριν την πρόσκρουση. Είναι ο άνθρωπος που σχεδόν όλοι οι Ελληνες πολίτες-από τις απολυμένες καθαρίστριες έως τον πρόεδρο των εγχώριων βιομηχάνων-θα τον παρακολουθούν με κομμένη την ανάσα.
Πολλοί έχουν αρχίσει ήδη να προσ-εύχονται για την αποτυχία του με την προσμονή ένα ελικόπτερο να πετάξει πάνω από το Προεδρικό Μέγαρο του Δημήτρη Αβραμόπουλου και αφού προσγειωθεί στο Παναθηναικό Στάδιο να πάρει μακριά τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνησή του.
Περισσότεροι είναι εκείνοι που ελπίζουν ότι θα τα καταφέρει-ο Βαρουφάκης άλλωστε έχει και κάποια στοιχεία Αλχημιστή πάνω του και είναι πιθανό να μαγνητίσει τον Σόιμπλε. Σε περίπτωση που τα καταφέρει σκεφθείτε ότι ο Τσίπρας είναι μόνο 40 και θα μπορούσε να βγάλει άνετα άλλες 6 τετραετίες. Αυτό είναι πιο φρικιαστικό ακόμη και από την πρόσκρουση.

Σε σημερινή ανάρτησή του με τον τίτλο «Ο υπουργός Οικονομικών μειώνει το blogging αλλά δεν το σταματά» γράφει -στα αγγλικά- ο καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας.

«Μου είπαν πως ήρθε η ώρα να διακόψω (το blogging) ή απλά να σκάσω. Σκοπεύω να αψηφήσω τις συμβουλές τους. Το να συνεχίσω το blogging εδώ θα θεωρούνταν κανονικά ανεύθυνο για έναν υπουργό Οικονομικών να αναλώνεται σε τέτοιου είδους επικοινωνία. Φυσικά οι αναρτήσεις θα γίνουν όλο και πιο σπάνιες και μικρές. Ελπίζω όμως να σας αποζημιώσω με πιο… ζουμερές απόψεις, παρατηρήσεις και ιδέες. Για να αναβιώσει η ελπίδα αυτή θα πρέπει όλοι να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε τους τρόπους του ζωφερού παρελθόντος. Το να διατηρήσουμε μια ανοιχτή γραμμή με τον έξω κόσμο μπορεί να αποτελεί ένα μικρό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Οπότε συνεχίστε να παρακολουθείτε το blog».

Ο Γιάνης Βαρουφάκης είναι πλέον ο πρώτος σε ψήφους βουλευτής.

Γεννημένος στην Αθήνα το 1961, ο Γιάνης (με ένα ν) Βαρουφάκης σπούδασε Μαθηματικά και Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Έσεξ και του Μπέρμιγχαμ της Βρετανίας, κάνοντας τη διδακτορική του διατριβή στην οικονομική θεωρία, στο Πανεπιστήμιο του Έσεξ.

 Δίδαξε στα Πανεπιστήμια του Έσεξ, του Νόργουϊτς και του Κέμπριτζ, ενώ από 1988 ως και το 2000 δίδασκε οικονομική θεωρία και πολιτική φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ. Έχει διδάξει ακόμα στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, κατέχει ερευνητική θέση στον τομέα της πολιτικής και οικονομικής φιλοσοφίας, στο Καθολικό Πανεπιστήμιο της Λέουβεν, ενώ από το 2000 διδάσκει οικονομική θεωρία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Παράλληλα, είναι επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας καθώς και «Economist-in-residence» στην εταιρεία Valve Software, στο Σιατλ των ΗΠΑ.

Βασικοί ερευνητικοί τομείς στους οποίους δραστηριοποιείται είναι η Πολιτική Οικονομία, η Θεωρία Παιγνίων, η Πειραματική Οικονομική και η Πολιτική Φιλοσοφία.

Ιδιαίτερα γνωστός στην Ελλάδα, έγινε λόγω των βιβλίων του, τα οποία είναι τα εξής:

Παγκόσμιος Μινώταυρος: Τα πραγματικά αίτια της Κρίσης, Αθήνα: Λιβάνης 2012.

Κρίσης Λεξιλόγιο: Οι όροι που μας καταδυναστεύουν («Το λεξικό τούτο από την μία, εξηγεί τους όρους που αιωρούνται παντού (CDS, spreads κλπ) ενώ από την άλλη, ελπίζει να διαταράξει την κοινή μας μελαγχολία θέτοντας τους όρους της Κρίσης στο φως της κριτικής»), Αθήνα: Ποταμός 2011.

Θεωρία Παιγνίων: Η θεωρία που φιλοδοξεί να ενοποιήσει τις κοινωνικές επιστήμες, Αθήνα: Gutenberg, 2007.

Πολιτική Οικονομία: Η οικονομική θεωρία στο φως της κριτικής, Αθήνα: Gutenberg, 2007.

Μικροοικονομικά υποδείγματα μερικής και γενικής ισορροπίας (από κοινού με τον Νίκο Θεοχάρακη), Αθήνα: Τυπωθήτω, 2005.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης, έχει υπάρξει στο παρελθόν και σύμβουλος του Γιώργου Παπανδρέου, όταν το ΠΑΣΟΚ βρισκόταν στην αντιπολίτευση. Όπως έχει δηλώσει στο παρελθόν: «Ήμουν σύμβουλός του ως το 2006 αλλά διαφώνησα και έφυγα» είπε ο κ. Βαρουφάκης στον ΣΚΑΙ. «Δεν πιστεύω ότι ο Γιώργος Παπανδρέου είχε δόλο, ήταν όμως άτυχος γιατί εξελέγη Πρωθυπουργός πάνω στην κρίση. Είμαι από αυτούς που επικρίνουν την Πρωθυπουργία του αλλά δεν μου αρέσει και η ανθρωποφαγία που επιχειρείται».

Στον οικονομολόγο και βουλευτή σήμερα του ΣΥΡΙΖΑ αφιέρωσε πριν τις εκλογές το άρθρο της η εφημερίδα της Ρώμης La Reppublica, στη διαδικτυακή της πύλη, τονίζοντας στον τίτλο της: «Ο Γιάννης Βαρουφάκης είναι ο οικονομολόγος του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος θέλει να αλλάξει την ευρωπαϊκή πολιτική».

«Είμαι πενήντα τεσσάρων ετών και δεν αντέχω άλλο. Μεγάλωσα με τη δικτατορία των συνταγματαρχών και τώρα βρίσκομαι κάτω από την τυραννία των τραπεζών και των αυτοαποκαλούμενων φιλελεύθερων οικονομολόγων», τονίζει ο κ. Βαρουφάκης, σε συνομιλία του με τον δημοσιογράφο Εουτζένιο Οκόρσιο.

Ο γνωστός οικονομολόγος του πανεπιστημίου του Τέξας, θεωρεί ότι δεν υπάρχει πραγματική ανάκαμψη και διερωτάται: «Ο πρωθυπουργός Σαμαράς κυκλοφορεί στους δρόμους της Αθήνας; Βλέπει τις ουρές των ανέργων, όσων τρώνε στα συσσίτια και ψάχνουν για φαγητό μέσα στα σκουπίδια;».

«Στην πραγματικότητα ο Βαρουφάκης είναι πιο μεθοδικός, ρεαλιστής και ανοικτός στον διάλογο από ό,τι θα περίμενε κανείς», γράφει ο Ιταλός δημοσιογράφος.

Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα πρόκειται για τον εμπνευστή της «στροφής» του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος, εδώ και δυο εβδομάδες, άρχισε να μιλά για «μια συνολική συμφωνία που να προσφέρει λύση, χωρίς να υπάρξουν δράματα». Ο Οκόρσιο εξηγεί ότι αυτή η συνολική λύση προβλέπει τον εξορθολογισμό και μείωση των δημοσίων δαπανών, αλλά βασίζεται και στη θέση ότι το «να απαιτεί κανείς να πληρώσει η Ελλάδα όλο της το δημόσιο χρέος, μέσα στα χρονικά όρια που έχουν τεθεί, αποτελεί μια απαράδεκτη τυραννία».

Τέλος, ο Γιάννης Βαρουφάκης τονίζει ότι «η κόκκινη γραμμή, για μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, θα είναι η ανάγκη επαναδιαπραγμάτευσης του χρέους, πιο ευνοϊκά επιτόκια και η αποπληρωμή του -τουλάχιστον για το χρέος που είναι στα χέρια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας- όταν επιστρέψει η χώρα σε ρυθμούς ανάπτυξης».