Δάσκαλοι υπάρχουν, αναζητούνται οι μαθητές

Aristotelis_Onasis

Η κυρία Αθηνά Τσακάλου, φιλόλογος και μητέρα του Χρήστου και του Γεράσιμου Τσάκαλου -οι οποίοι εκτίουν ποινή κάθειρξης για τη συμμετοχή τους στη Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς- αρνείται να βγει από τη φυλακή, αν και αποφυλακίστηκε υπό όρους, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την προφυλάκιση της νύφης της, Εύης Στατήρη.

Να θυμίσω πως ο σύζυγος της κυρίας Τσακάλου -και πατέρας του Χρήστου και του Γεράσιμου Τσάκαλου-, ο Γεράσιμος Τσάκαλος, ήταν συγγραφέας, καθηγητής αλλά και στιχουργός. Είχε γράψει, μεταξύ άλλων, το «Τι σήμερα, τι αύριο, τι τώρα» και «Το σκαλοπάτι σου» που μελοποίησε ο Βασίλης Τσιτσάνης.

Υποκλίνομαι στην κυρία Αθηνά Τσακάλου και παραθέτω ένα απόσπασμα από την επιστολή της με τίτλο «Η κόλαση του Κάφκα»:

«Μετά από 30 ημέρες φυλάκισης, σήμερα παρέλαβα την απόφαση της αποφυλάκισής μου. Θα μπορούσα αύριο να περάσω την πόρτα της φυλακής και να φύγω. Δεν θα το κάνω. Δεν θα το κάνω γιατί πιστεύω ότι η ομορφιά του ανθρώπου είναι να κάνει τα πάντα για τον άλλο άνθρωπο…

Δεν μπορώ να νιώσω καμία χαρά, όσο συνεχίζεται η παράνομη και εκδικητική προφυλάκιση της Ευης Στατήρη, για την οποία οι αρμόδιοι γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει γι” αυτήν κανένα επιβαρυντικό στοιχείο.

Όπως δεν μπόρεσα να γυρίσω την πλάτη μου στην κυνηγημένη Αγγελική έτσι δεν μπορώ να γυρίσω την πλάτη μου στην άδικα προφυλακισμένη Εύη. Και πολύ περισσότερο, γιατί όσο συνεχίζεται η προφυλάκιση της, παράλληλα συνεχίζεται και η απεργία πείνας των μελών των Πυρήνων της Φωτιάς.

Μία απεργία που διανύει την 31η ημέρα, μία απεργία που ξεκίνησε για αυτές τις προφυλακίσεις συγγενών…

Δεν θεωρώ την απόφασή μου να μείνω στη φυλακή ούτε καν την ελάχιστη θυσία απέναντι στην Εύη και στους 11 ανθρώπους που συνεχίζουν την απεργία πείνας.

Θα είμαι πάντα υπόλογη σε αυτή τη νέα γενιά ανθρώπων γιατί και εγώ, όπως όλες οι μάνες, δεν καταφέραμε να δώσουμε στους γιούς μας και στις κόρες μας έναν κόσμο καλύτερο…»

(«Φτωχέ διαβάτη με τον καημό σου, εγώ τον ξέρω τον σπαραγμό σου, δεν είσαι μόνος στην οικουμένη, υπάρχουν κι άλλοι βασανισμένοι» – Γεράσιμος Τσάκαλος)

Δάσκαλοι υπάρχουν, αναζητούνται οι μαθητές