Debate για κλάματα ! ΑΧΡΗΣΤΟΙ, ΑΘΛΙΟΙ, ΤΑΓΜΕΝΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΤΗΣ ΤΡΟΙΚΑΣ !

wpid-wp-1441863710211.jpeg

ΑΝΙΚΑΝΟΙ ΝΑ ΑΡΘΡΩΣΟΥΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΛΟΓΟ ΟΔΗΓΗΣΑΝ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΣΤΗΝ ΑΠΟΛΥΤΗ ΠΛΗΞΗ

Το γνωστό, στημένο σκηνικό, οι αγωνιώδεις προσπάθειες για την απόλυτη τήρηση του χρόνου και το Πρωτόκολλο φαίνεται πως ήταν οι «νικητές» του πρώτου debate που διεξήχθη μετά το 2009.

Οι όποιες προσδοκίες για την τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών, χάθηκαν στο άγχος απέναντι στο χρονόμετρο και, προφανώς, στην απόφαση που δεν πήραν… να ανοίξουν τα χαρτιά τους και να αφήσουν στο περιθώριο τα στερεότυπα. Οι ρόλοι ήταν προκαθορισμένοι και το πλαίσιο αναμενόμενα ασφυκτικό. Και μόνο προς την εκπνοή του debate, οι πρωταγωνιστές ανέβασαν τους τόνους και αρκέστηκαν σε κοκκορομαχίες και εκατέρωθεν βολές, δίχως να αρθρώσουν πολιτικό λόγο, οδηγώντας το κοινό στην… πλήξη.

Επί της ουσίας, ουδείς απάντησε πώς η χώρα θα ξεφύγει από το φαύλο κύκλο που βρίσκεται τα τελευταία χρόνια…

Tα κομματικά επιτελεία ξεκίνησαν να κάνουν τον απολογισμό τους, πάντως, τα πρώτα σχόλια των πολιτικών αρχηγών και συνεργατών τους ήταν αρνητικά ως προς το ουσιαστικό αποτέλεσμα της διαδικασίας.

Tρεις περίπου ώρες διήρκεσε το πρώτο, από το 2009, debate των επτά πολιτικών αρχηγών –πλην της Χρυσής Αυγής- στο στούντιο της ΕΡΤ
Η εμφάνιση του Αλέξη Τσίπρα κινήθηκε στη γραμμή που έχει επιλέξει καθόλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Προσπάθησε να πείσει, με δραματικές εκφράσεις, για την ορθότητα της επιλογής της κυβέρνησής του να υπογράψει το 3ο Μνημόνιο, αφήνοντας την εντύπωση, κάποιες στιγμές ότι έθετε τον εαυτό του απολογούμενο ενώπιον δημοσιογράφων και ελληνικού λαού. Επικοινωνιακά δεν φάνηκε έτοιμος καθώς, ακόμη και τις στιγμές που σήκωνε τον τόνο της φωνής του – όπως στην ερώτηση που δέχθηκε για την μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησής του – «επέλεξε» να μη κοιτάει ευθέως απέναντι, τον δημοσιογράφο που του είχε υποβάλει την ερώτηση.

H «πληθωρική» προσωπικότητά του Βαγγέλη Μεϊμαράκη εγκλωβίστηκε σε μετριοπαθές ύφος που, προφανώς, στόχο είχε να περάσει το μήνυμα ότι αποτελεί τον εγγυητή της σταθερότητας από την επομένη των εκλογών. Στόχος που μάλλον δεν επετεύχθη, καθώς ο πρόεδρος της ΝΔ παρουσίασε ένα προφίλ απομακρυσμένο από την εικόνα που έχει καλλιεργήσει όσα χρόνια βρίσκεται στην πολιτική σκηνή, παρά την ατάκα κατά την τελική του τοποθέτηση ότι είναι άνθρωπος της πιάτσας. Επέλεγε στα δύσκολα να πετάει το γάντι στον Αλέξη Τσίπρα -κάθε φορά που η ρώτηση τον δυσκόλευε- πιστός στη γραμμή της αποδόμησης του πρώην πρωθυπουργού.

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης διατήρησε το χιούμορ του, παρά τις «επιθέσεις» του Γ.Γ. του ΚΚΕ. Το Το κλίμα ήταν ιδιαίτερα υποτονικό κατά τη διάρκεια της βραδιάς και αποφεύχθηκαν οι υψηλοί τόνοι, ωστόσο το τελευταίο μισάωρο δεν αποφεύχθηκαν οι έντονοι πολιτικοί διαξιφισμοί και τα εκατέρωθεν βέλη…
επόμενο σποτάκι του κόμματός του, αποκάλυψε, θα αποτελέσει την έκπληξη της προεκλογικής περιόδου καθώς θα δείχνει την…επιχειρούμενη «ληστεία» του Νομισματοκοπείου, ως συνέχεια του πρώτου προεκλογικού σποτ της ΛΑ.Ε. Έδειξε αμεσότητα στο λόγο του και προσπάθησε να καταστήσει σαφή την ιδεολογική διαφορά του κόμματός του από το ΚΚΕ.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά κατάφερε να αποφύγει – με τη γνωστή ρητορική του ΠΑΣΟΚ – την άμεση αντιπαράθεσή της με τους προκατόχους της και προτίμησε να χρησιμοποιεί συχνά βαρύγδουπες ατάκες – όπως «Χρυσό Βατόμουρο», μιλώντας για τον Αλέξη Τσίπρα – οι οποίες ήξερε πως θα αναπαράγονταν στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και τα κοινωνικά δίκτυα…

Ο Πάνος Καμμένος, όπως αναμενόταν έστρεψε τα βέλη του προς τον Βαγγέλη Μειμαράκη, κατηγορώντας τον ευθέως ότι θα έπρεπε να είναι «υπόδικος» για τα εξοπλιστικά και τονίζοντας επανειλημμένως ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο συνεργασίας στο μέλλον με το κόμμα της ΝΔ. Ήταν και η μόνη στιγμή που το πρωτόκολλο έσπασε, καθώς οι καταγγελτικές αυτές αναφορές άναψαν τα αίματα στο «πλατό 3» του Ραδιομεγάρου.

H επί χρόνια θητεία του Σταύρου Θεοδωράκη, μπροστά και πίσω από τα τηλεοπτικά φώτα, του χάρισε το προνόμιο της άνεσης. Επανέλαβε τα όσα υποστηρίζει το κόμμα του, χωρίς να απαντήσει επαρκώς στα ερωτήματα των δημοσιογράφων.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας επένδυσε σε κλασσικές συνταγές. Προέβαλε την καθαρότητα και την ειλικρίνεια του κόμματός του, με το ατού που του δίνει η πάγια πολιτική που ακολουθείται από το ΚΚΕ. Απευθύνθηκε κυρίως στους απογοητευμένους ψηφοφόρους των άλλων κομμάτων που αναζητούν πολιτική στέγη και ιδίως στους ψηφοφόρος του ΣΥΡΙΖΑ που είδαν τις ελπίδες τους να διαψεύδονται.

http://feedproxy.google.com/~r/blogspot/oxafies/~3/IIr9uiTRubI/debate_10.html