Με 5,9 εκατ. ευρώ Μερκελ και Γιούνκερ «φόρτωσαν» το προσφυγικό στην Ελλάδα

wpid-wp-1445928206807.jpeg

Ο σοφός λαός συνηθίζει να λέει: Τα είχαμε χύμα μας ήρθανε και τσουβαλάτα! Έν μέσω σφοδρής οικονομικής κρίσης και τη στιγμή που η χώρα αδυνατεί να εκπληρώσει τις βασικές της υποχρεώσεις προς τους πολίτες, οι κύριοι Τσίπρας και Καμμένος δέχθηκαν μια ακόμα υποχώρηση φορτώνοντας την Ελλάδα με το μεγαλύτερο όγκο του προσφυγικού προβλήματος.

Ολόκληρο το βάρος της ανθρωπιστικής κρίσης που έχει δημιουργηθεί από το προσφυγικό ζήτημα, με χιλιάδες ανθρωπίνων ψυχών να συρρέουν από την Συρία μέσω την Τουρκίας, αναμένεται να «σηκώσει» η Ελλάδα.

Η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου σήκωσε «λευκή σημαία» στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό, και χωρίς καμία προετοιμασία για κάποια εναλλακτική λύση, συμφώνησε απόλυτα στα «σχέδια» που επιβάλει το Βερολίνο και η Κομισιόν, για τη χώρα μας, ώστε η Ελλάδα να ανοίξει διάπλατα τις «πύλες» της και να περάσουν τουλάχιστον 60.000 πρόσφυγες που θα εγκατασταθούν στα λεγόμενα «hotspots» και κέντρα υποδοχής για καταγραφή στα νησιά του Αιγαίου αλλά και στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα.

Η Τουρκία φαίνεται να πήρε τον «γύρο» από την Ελλάδα στην Σύνοδο Κορυφής και μάλιστα απούσα, «νίπτοντας τα χείρας της», αφού όλο το «κύμα» τον προσφύγων που θα «πλημμυρίσει» τη χώρα θα περάσει από τα σύνορα της και η Ελλάδα θα αναλάβει αποκλειστικά την ευθύνη των χιλιάδων ψυχών για την εγκατάσταση και τη σίτισή τους.

Να σημειωθεί σε αυτό το σημείο πως Μέρκελ και Γιούνκερ έχουν ρίξει στο τραπέζι την πρόταση για κοινή φύλαξη του Αιγαίου από Ελλάδα και Τουρκία, που είναι τουλάχιστον εξοργιστική, ενώ Σκόπια και Αλβανία φαίνεται να παίρνουν «πράσινο φως» για ενισχυμένο ρόλο φύλαξης των βορείων συνόρων, κάνοντας την χώρα μας «χύτρα ταχύτητος» έτοιμη να εκραγεί.

Παρότι η κυβέρνηση έσπευσε να διαψεύσει το δημοσίευμα του γερμανικού Spiegel –που βγήκε τελικά αληθινό-, μέσω του αναπληρωτή υπουργού για την Μεταναστευτική Πολιτική, Ιωάννη Μουζάλα, ότι σε μια τέτοια πρόταση εγκατάστασης 50.000 προσφύγων σε «hotspots» στην Αθήνα, η απάντηση της κυβέρνησης θα είναι κατηγορηματικά «όχι», η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λίγες μέρες αργότερα και αμέσως μετά το πέρας της Συνόδου, ενέκρινε βοήθεια έκτακτης ανάγκης 5,9 εκατομμυρίων ευρώ, για να «βοηθήσει» την Ελλάδα στο επερχόμενο τεράστιο «κύμα» προσφύγων που θα την κατακλείσει.

Το συγκεκριμένο ποσό είναι για περίοδο τεσσάρων μηνών, ενώ αναμένεται μια επιπρόσθετη χρηματοδότηση για στήριξη της Ελλάδας από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, «Αυτό αποτελεί σημαντική προϋπόθεση για να λειτουργήσει σωστά το σύστημα μετεγκατάστασης έκτακτης ανάγκης», αναφέρει η σχετική δήλωσή.

Επίσης στα 17 σημεία που συμφωνήθηκαν από του ηγέτες της Κομισιόν και αποδέχτηκε η Ελλάδα είναι και η δημιουργία, άλλων 50.000 θέσεων σε χώρες που βρίσκονται στην «οδό των Δυτικών Βαλκανίων», την κλιμάκωση της επιχείρησης Ποσειδών στην Ελλάδα μέσω της παρουσίας της Frontex στο Αιγαίο και την έναρξη μιας νέας επιχείρησης της Frontex στα σύνορα Ελλάδας-Σκοπίων και Ελλάδας-Αλβανίας που θα επικεντρωθεί στην έξοδο και την καταγραφή προσφύγων που δεν έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα.

Μάλιστα σε ανακοίνωση της Συνόδου που αφορά την συνεργασίας Ελλάδας-Σκοπίων αναφέρει την ανάγκη άμεσων διμερών μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, αναφορικά με τη φύλαξη των συνόρων και συγκεκριμένα την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και των Σκοπίων.

Επίσης ο σχεδιασμός παραμένει όπως εδώ και καιρό έχει αναπτυχθεί, με τις θέσεις των «hotspots» στα νησιά και την ίδρυση, σε συνεργασία με τον ΟΗΕ και την χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, 10.000 θέσεων προσωρινής φιλοξενίας στην Αττική και 10.000 θέσεων στην Βόρεια Ελλάδα, με την επίσημη κυβερνητική θέση να αναφέρει πως «η επιδίωξη να δημιουργηθεί στην Αττική στρατόπεδο-γκέτο 50.000 προσφύγων, αποτράπηκε. Αντ” αυτού, η χώρα πέτυχε τις επιδοτήσεις 20.000 ενοικίων για οικογένειες προσφύγων, γεγονός που βοηθάει την αξιοπρέπεια των ίδιων και δεν δημιουργεί επιβάρυνση στις τοπικές κοινωνίες – αντίθετα, ενισχύει την αγορά».

Μάλιστα ο Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση της Συνόδου δηλώνοντας: «Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι, στο πλαίσιο της εφαρμογής της έννοιας του «κομβικού σημείου» και των πρόσφατα συμφωνηθέντων προγραμμάτων μετεγκατάστασης, θα διαθέτουν περισσότερα από 5,9 εκατ. ευρώ στις ελληνικές αρχές για να υποστηριχτεί η αντιμετώπιση της καθημερινής άφιξης μεγάλου αριθμού προσώπων που χρήζουν διεθνούς προστασίας».

Στόχος των Ευρωπαίων σύμφωνα με δήλωση Ευρωπαίου αξιωματούχου στον «Economist», είναι πως όσοι πρόσφυγες περνάνε τον Αιγαίο να εγκαθίστανται στην Ελλάδα και μόνο ελάχιστοι να φεύγουν προς τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης.

Με τον συνωστισμό των προσφύγων σε μια τόσο μικρή χώρα όπως η Ελλάδα να έχει φτάσει ήδη στο απροχώρητο και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και την Αθήνα να πνίγονται στην κυριολεξία, δυστυχώς η κατάσταση κινδυνεύει να γίνει μόνιμη σύμφωνα και με δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Μουζάκης ο οποίος είπε χαρακτηριστικά «Από τη δυναμική μας θα κριθεί αν θα είναι μόνιμες οι θέσεις των προσφύγων». Πάντως ο ίδιος συμπλήρωσε πως το θέμα των προσφύγων παραμένει «ανοιχτό» και μπορεί να αλλάξουν οι αριθμοί υποδοχής. Μάλιστα, άφησε υπαινιγμό για τη νίκη των ευρωσκεπτικιστών στην Πολωνία, λέγοντας: «Να δούμε τι καινούργιο θα προκύψει από εκεί.

image

http://www.newsbomb.gr/politikh/news/story/637250/me-5-9-ekat-eyro-merkel-kai-gioynker-fortosan-to-prosfygiko-stin-ellada