Svetlana! – Τι λε ρε μανάρι μου, αυτήν του Νόμπελ, τι την έχεις;

wpid-wp-1444318294066.jpeg

Η λευκορωσίδα Σβετλάνα Αλεξίεβιτς είναι η μεγάλη νικήτρια του Νομπέλ Λογοτεχνίας. Η Αλεξίεβιτς γεννήθηκε το 1948, είναι δημοσιογράφος, ποιήτρια και συγγραφέας και σύμφωνα με την ανακοίνωση της Σουηδικής Ακαδημίας, βραβεύτηκε «για το πολυφωνικό γράψιμό της, ένα μνημείο στα δεινά και στο κουράγιο της εποχής μας».

Η φετεινή νικήτρια γεννήθηκε στην Ουκρανία, από λευκορώσο πατέρα και ουκρανή μητέρα. Εγινε γνωστή γράφοντας για τους επιζήσαντες του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, για την σοβιετική κατοχή του Αφγανιστάν από το 1979 ως το 1989, αλλά και για την πυρηνική καταστροφή του Τσέρνομπιλ. Λόγω της συνεχούς κριτικής της στο καθεστώς της Λευκορωσίας, η Αλεξίεβιτς έζησε κατά μακρά χρονικά διαστήματα στην Ιταλία, την Γαλλία, την Γερμανία και την Σουηδία.

Η Αλεξίεβιτς είναι η 14η γυναίκα που βραβεύεται με το Νομπέλ Λογοτεχνίας – στους 111 βραβευθέντες από το 1901. Οι προηγούμενες νικήτριες ήταν η καναδέζα Αλις Μονρό (2013), η ρουμάνα Χέρτα Μίλερ (2009), η βρετανίδα Ντόρις Λέσινγκ (2007), η αυστριακή Ελφρίντε Γιέλινεκ (2004), η πολωνέζα Βισλάβα Ζιμπόρσκα (1996), η αμερικανίδα Τόνι Μόρισον (1993), η νοτιοαφρικανή Ναντίν Γκόρντιμερ (1991), η γερμανοεβραία Νέλυ Σακς, που μοιράστηκε το βραβείο 1966, η Χιλιανή Γκαμπριέλα Μιστράλ, η αμερικανίδα Πέρλ Μπάκ (1938), η δανέζα Ζίγκριντ Ουντσετ (1928), η ιταλίδα Γκράτσια Ντελέντα (1926) και η σουηδέζα Σέλμα Λάγκερλοφ (1909).

Η Σουηδική Ακαδημία έλαβε 259 προτάσεις για το φετεινό βραβείο και κατέληξε σε 198 υποψηφίους. Ανάμεσά τους είναι και 36 πρωοτεμφανιζόμενοι στην λίστα των υποψηφιοτήτων.

Σύμφωνα με τον Γραμματέα της Σουηδικής Ακαδημίας, Πήτερ Εγκλουντ, ο λόγος για τον οποίο το Νομπέλ Λογοτεχνίας συνήθως δεν μοιράζεται στα δυο αλλά δίνεται μόνο σε έναν από τους υποψήφιους , έχει να κάνει με «την φύση της λογοτεχνίας.

Τα επιστημονικά βραβεία απονέμονται πολύ συχνά σε περισσότερους από έναν, είτε διότι τα επιτεύγματα είναι κοινά, είτε διότι βρίσκονται πολύ κοντά μεταξύ τους…»

Ο νεώτερος βραβευθείς με το Νομπέλ Λογοτεχνίας ήταν ο Ρουντγιαρντ Κίπλινγκ, 42 ετών το 1907 και η γηραιότερη ήταν η Ντόρις Λέσινγκ, 88 ετών το 2007. Ο μέσος όρος ηλικίας των βραβευθέντων με το Νομπέλ Λογοτεχνίας είναι τα 64 χρόνια.

Την Παρασκευή θα ανακοινωθεί το Νομπέλ Ειρήνης και οι φετεινές απονομές θα ολοκληρωθούν την Δευτέρα, με το Νομπέλ Οικονομίας.

Είναι κάποιοι  που συνήθως δεν πέφτουν έξω στην πληροφόρηση τους, οι οποίοι λένε με σιγουριά πως :

Φαβορί για το Νόμπελ Ειρήνης είναι  η Δωροθέα Μέρκελ , σύμφωνα με τη φερέγγυα πηγή μου.

Γιατί? Γιατί είναι αυτή που  ανέλαβε ηγετικό ρόλο» αναφορικά με το θέμα στην Ευρώπη σχετικά με την προσφυγική κρίση και την κρίση στην Ουκρανία
Η Γερμανίδα καγκελάριος έχει δηλώσει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ηθικό καθήκον να υποδεχθεί τους εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες που φτάνουν στην Ευρώπη φέτος και άνοιξε τις πόρτες της χώρας της.

Παράλληλα η Μέρκελ είναι μία από τους πρωτεργάτες των συμφωνιών του Μινσκ στις αρχές του 2015, οι οποίες οδήγησαν σε κατάπαυση πυρός στην ανατολική Ουκρανία.

Οπότε αν το κερδίσει αυτό μεθαύριο (Παρασκευή) μετά θα της λυθούν τα χέρια και θα προχωρήσει και στο  «ξεσκαρτάρισμα» των προσφύγων, δείχνοντας  σε όλο τον κόσμο πια  το ανθρωπιστικό  πρόσωπο  της Γερμανίας ως πραγματικά έχει.Οχι  τίποτα ‘αλλο αλλά για να μπάινουν τα πράγματα στις πραγματικές τους διαστάσεις δηλαδή ..

https://xeimwniatikhliakada.wordpress.com/