Ο περσινός εφιάλτης, ξαναχτυπά την πόρτα μας…

wpid-wp-1454447995178.jpeg

Προσδεθείτε, γιατί μπαίνουμε σε περιοχή μεγάλων αναταράξεων.

Μπροστά στις οποίες, εκείνες που μας έκοψαν την ανάσα πέρσι το καλοκαίρι θα φαντάζουν ευχάριστη περιπετειούλα!

Το “παιχνίδι” που στρώνεται με το ασφαλιστικό, δεν θα είναι μια… παραλλαγή του σκληρού πόκερ που παρακολουθήσαμε με το θέμα της “διαπραγμάτευσης”. Θα είναι “ρώσικη ρουλέτα”, που άσχετα με το ποιος θα τραβάει την σκανδάλη, η σφαίρα τελικά θα χτυπήσει… εμάς. Και την χώρα. Έτσι κι” αλλιώς, το ασφαλιστικό συνιστά πρόβλημα δεκαετιών, με σωρευμένες τις πρόσθετες επιβαρύνσεις και παθογένειες που προέκυπταν κάθε φορά που επιδιωκόταν να δοθεί λύση πρόχειρη, πρόσκαιρη και εμβαλωματική, ίσα για να μεταθέσουν τις ευθύνες οι εκάστοτε κυβερνήτες στους… επόμενους. Λύσεις ριζικές και ουσιαστικές, με προοπτική, δεν επιχειρήθηκαν ποτέ. Γιατί θα προϋπέθεταν σκληρές αλήθειες, θυσίες, αλλαγή νοοτροπίας, ακύρωση “κεκτημένων” (που όλοι ξέρουμε πως… εκτήθησαν!), ταφόπλακα στην μάστιγα του πελατειακού κράτους.

Από αυτή την… πεπατημένη, δεν αφίσταται ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ της “πρώτο-δεύτερη φορά αριστεράς”. Με βεβαρυμένο το πρόσφατο αντιπολιτευτικό παρελθόν του, όταν υποκινούσε και -πάντως στήριζε- κάθε διαμαρτυρία και συνδικαλιστικά οργανωμένη αντίδραση στην οποιαδήποτε απόπειρα εκλογίκευσης του συστήματος, με σύνθημα το “νόμος είναι , το δίκιο του εργάτη!”, με νωπές ακόμη τις προεκλογικές του υποσχέσεις “καμιά μείωση σύνταξης, επαναφορά τους στα προ περικοπών επίπεδα,, επαναχορήγηση της 13ης…” κ.λ.π., βρίσκεται σήμερα εγκλωβισμένος. Από την μια στις ανέξοδες σαχλαμάρες που έλεγε, κι” από την άλλη στις πολύ συγκεκριμένες δεσμεύσεις που ανέλαβε, με την υπογραφή του τρίτου μνημονίου. Το οποίο συνομολόγησε (παίζοντας στα ζάρια την χρεοκοπία της χώρας και εκβιάζοντας την στήριξη της “ευρωπαϊκής” αντιπολίτευσης…), αφ” ενός για να μην χρεωθεί ο Τσίπρας και η αριστερά το ναυάγιο, και αφ” ετέρου για να διατηρηθεί στην εξουσία. Ελπίζοντας ότι θα εξακολουθήσει την τακτική του “βλέποντας και κάνοντας”, των… “διαπραγματεύσεων” με τους δανειστές, προσδοκώντας να κερδίσει χρόνο, τον οποίο όμως δεν ξέρει τι να τον κάνει!

Το “σχέδιο” Κατρούγκαλου, αυτό το αόριστο, ακοστολόγητο, θολό, αντιφατικό κατασκεύασμα, ένα ακατανόητο αμάλγαμα ασφαλιστικού και… φορολογικού, ολοκληρωμένο και στοιχειοθετημένο δεν το” χει δει κανείς. Μόνο τις “αριστερές”, “ φιλολαϊκές” επικοινωνιακές ταμπέλες του ξέρουμε. Τις οποίες ο συγκεκριμένος υπουργός, περιφέρει από κανάλι σε κανάλι, προσπαθώντας να πείσει ότι συνιστούν “μεταρρύθμιση”, και μάλιστα… αναδιανεμητική, αφού το κόστος της θα το επωμισθούν “κυρίως οι έχοντες…”, ενώ οι “προλετάριοι” καλούνται να πληρώσουν λιγότερα από εκείνα που θα εισπράξουν σε κάποιο… απροσδιόριστο μέλλον.

“Έχοντες” και “προνομιούχοι”, θεωρούνται όσοι έχουν εισόδημα… άνω των 1000-1500 μηνιαίως. “Προλετάριοι”, όσοι δηλώνουν ετήσιο εισόδημα περί τις 5.000 ευρώ. Κι” αυτά, κατ” εκτίμηση και … βολικούς στατιστικούς μέσους όρους, αφού το κράτος δεν είναι σε θέση να προσδιορίσει επακριβώς την πραγματική φοροδοτική ικανότητα του καθενός, να πατάξει την φοροδιαφυγή-και εισφοροδιαφυγή. Γι” αυτό και… το “σχέδιο”, τσεκουρώνει οριζοντίως και κατ” (αυθαίρετη…) εκτίμηση το εισοδηματικό επίπεδο αγροτών, ελεύθερων επιχειρηματιών, επιστημόνων, και αλληλοεξαρτά το ποσοστό που θα καταβάλλεται ως ασφαλιστική εισφορά με το κατ” εκτίμηση εισόδημά του!

Από όλο αυτό το… ατεκμηρίωτο με στοιχεία τουρλουμπούκι, το αποτέλεσμα είναι οι “πλούσιοι” που έχουν εισόδημα 1000-1500 ευρώ τον μήνα, να καλούνται να πληρώσουν σε ασφαλιστικές εισφορές και φόρους τα….700- 1000 ευρώ κάθε μήνα! Κι” αυτή η γενικευμένη και οριζόντια επιβάρυνση, θα ισχύει και για τους… συνεπείς και μη φόρο-εισφοροδιαφεύγοντες πολίτες, αλλά και για τους μπαταχτσήδες και απατεώνες! Η… αριστερή αποθέωση του “μέσου όρου” και της … επιβράβευσης της ανικανότητας του κράτους να γνωρίζει την πραγματική φοροδοτική βάση του κάθε πολίτη! Σ” ότι δε αφορά τους… “καπιταλιστές” που έχουν ετήσιο εισόδημα άνω των 60.ΟΟΟ ευρώ ( 5.000 μηνιαίως, προ φόρων, ασφαλιστικών εισφορών, ΕΝΦΙΑ, έκτακτων εισφορών “αλληλεγγύης”), ο φόρος θα ξεπερνά το…50%, και ανάλογες θα είναι και οι βάσει εισοδήματος ασφαλιστικές τους εισφορές!

Θέλετε κι” άλλο τρελό; Ο κ. Κατρούγκαλος (ο κυβερνών ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή…), για να στηρίξει υποτίθεται τους “φτωχούς”, ενώ συνδέει τις ασφαλιστικές εισφορές των “πλουσίων” με το αυθαίρετα εκτιμώμενο εισόδημα τους, αποσυνδέει απολύτως τις συντάξεις που θα λάβουν στο μέλλον, από τις… εισφορές που καλούνται (τίμιοι και απατεώνες, συνεπείς και μπαταχτσήδες…) να πληρώνουν στην διάρκεια του εργασιακού τους βίου! Με υπαρκτό τον κίνδυνο, τελικά οι συνταξιοδοτικές απολαβές τους να υπολείπονται δραματικά απ” όσα έχουν ήδη πληρώσει… Είναι ν” απορεί κανείς από το φευγιό νέων ανθρώπων αλλά και χιλιάδων επιχειρήσεων στο εξωτερικό για να επιβιώσουν;

Αυτό, φυσικά, δεν συνιστά “ασφαλιστική (με γαρνιτούρα φορολογικής…) μεταρρύθμιση”! Αλλά, ακόμη και μ” αυτό το συνονθύλευμα “ρυθμίσεων”, τα νούμερα δεν βγαίνουν. Το επισημαίνουν οι δανειστές ,που επιμένουν για ριζοσπαστικές και κατ” ανάγκην επώδυνες αλλαγές εδώ και 6 χρόνια. Και τις οποίες αν είχαμε κάνει έγκαιρα, αντί να καταφεύγουμε σε αναποτελεσματικές οριζόντιες περικοπές χωρίς κριτήρια, σήμερα τα πράγματα θα ήταν πολύ πιο διαχειρίσιμα… Γι” αυτό και απορρίπτουν το “σχέδιο” Κατρούγκαλου, όπως επανέλαβαν και σήμερα…

Η κυβέρνηση, όμως, με τις “κόκκινες γραμμές” στις οποίες και επιμένει, όπως λέει, δεν δείχνει διατεθειμένη να εξορθολογήσει πραγματικά και με κόστος το σύστημα. Και… διατυμπανίζει ότι και περικοπές συντάξεων (πλην των επικουρικών…) δεν πρόκειται να γίνουν, και μείωση της ασφαλιστικής δαπάνης του κράτους (όπως έχει συνομολογήσει στο μνημόνιο) θα γίνει, και… αυξήσεις στους “πολύ φτωχούς” θα υπάρξουν. Το πώς θα… τετραγωνίσει τον κύκλο η κυβέρνηση, μας το φυλάει για έκπληξη!

Είναι πολύ πιθανόν η κυβέρνηση να μην αποδεχθεί τις αλλαγές στις οποίες επιμένουν οι δανειστές, και αναλάβει έτσι μόνη της το μεγάλο πολιτικό κόστος που συνεπάγονται, ιδίως λόγω προεκλογικών αλλά και σημερινών πομφόλυγων της. Θα μπούμε πάλι στον αστερισμό της… “σκληρής διαπραγμάτευσης” (βόηθα Παναγιά…!) Στο τέρμα της οποίας, ή θα επιδιώξει να εξαναγκάσει την αντιπολίτευση, κυρίως την ΝΔ, να της προσφέρει πάλι, έστω με μισή καρδιά, “εθνική στήριξη” όπως πέρσι το καλοκαίρι, ή αν (όπερ και το πιθανότερο…) ο κ. Μητσοτάκης αρνηθεί να την προσφέρει και μάλιστα χωρίς ουσιώδη ανταλλάγματα, να στυλώσει ο κ. Τσίπρας τα πόδια, και να “προκύψει” κατ” ανάγκην ή νέα κυβέρνηση από την παρούσα Βουλή (ο Λεβέντης, επιμένει πάντα για οικουμενική…) ή εκ νέου προσφυγή σε πρόωρες εκλογές…

Αλλά, με τον κ. Τσίπρα… πίπτονα ηρωικώς, χωρίς να “προδώσει” τον αριστερό φιλολαϊκό χαρακτήρα του! Γι” αυτό… προσδεθείτε ! Θα ταρακουνηθούμε για τα καλά…

image

image

http://www.iefimerida.gr/blog-content/248976/o-persinos-efialtis-xanahtypa-tin-porta-mas