Flic σημαίνει μπάτσος…

wpid-wp-1464459808209.jpeg

Το βίντεο είναι από τη Γαλλία και συγκεκριμένα από την Τουλούζ, κατά τη διάρκεια κινητοποίησης, προχθές. Η γυναίκα, προηγουμένως, ήθελε να δώσει ένα ρούχο στο φίλο της, ο οποίος είχε συλληφθεί βίαια από την αστυνομία. Αυτά αναφέρει ο χρήστης μέσων κοινωνικής δικτύωσης, που ανέβασε το βίντεο.

Κι ας πούμε ότι δεν είναι έτσι. Ποια πράξη, άραγε, δικαιολογεί τη συμπεριφορά του πάνοπλου αστυνομικού; Καμία.

  Θα το γράφουμε και θα το ξαναγράφουμε:

image

  Ο Λένιν εξηγούσε πως η ανάγκη ειδικών σχηματισμών από ένοπλα τμήματα (αστυνομία, μόνιμος στρατός) δεν προέκυψε από το γεγονός ότι η κοινωνική ζωή έγινε πιο περίπλοκη ή διαφοροποιήθηκαν οι λειτουργίες της. Θεωρούσε πως αυτή «η επίκληση φαίνεται «επιστημονική» και αποκοιμίζει περίφημα τον μικροαστό, συσκοτίζοντας το κύριο και βασικό: τη διάσπαση της κοινωνίας σε ασυμφιλίωτες εχθρικές τάξεις» (B.I. Λένιν, Κράτος κι Επανάσταση, εκδόσεις Σύγχρονη Εποχή, σ.16).

  Οι κατασταλτικές δυνάμεις (ως ειδικός σχηματισμός) δεν δρουν με δική τους πρωτοβουλία. Έχουν συγκεκριμένες εντολές από τους πολιτικούς τους προϊσταμένους. Αυτή την περίοδο, στη Γαλλία, οι εντολές είναι εμφανείς: Να συντρίψουν τις δυναμικές και πολύμορφες κινητοποιήσεις, σε ολόκληρη τη χώρα.

Από αυτές τις εντολές ξεκινούν οι αστυνομικές παρεμβάσεις στα μπλόκα των εργατών στα διυλιστήρια. Από αυτές τις εντολές ξεκινά η βία στις διαδηλώσεις.

Τα «επιχειρήματα» γνωστά: Εκείνοι που εναντιώνονται στα μέτρα για τα εργασιακά, όπου προωθούνται οι μαζικές απολύσεις, οι μειώσεις μισθών κ.α, είναι «μειοψηφία». Τα «επιχειρήματα» παραμένουν ακόμα κι όταν οι εικόνες τους διαψεύδουν. 

Και κάτι ακόμα: Δεν είναι τυχαίο πως ο κάθε λαός έχει τη δική του …μετάφραση για τη λέξη «μπάτσος». Flic, στα γαλλικά, σημαίνει μπάτσος. Κι αν ψάχνετε …αναλυτική ερμηνεία θα τη βρείτε στο παραπάνω βίντεο: Είναι ο πάνοπλος εκπρόσωπος του αστικού κράτους που βίαια ασκεί εξουσία, με εντολή των πολιτικών του προϊσταμένων, ενάντια στον εχθρό λαό.  

Για το τέλος κρατάμε μια άλλη εικόνα, από τις κινητοποιήσεις στη Γαλλία. Eίναι από την Place de la République, στο Παρίσι, στις 15 Μαϊου, όπου ακούστηκε το Bella Ciao.

image

http://www.imerodromos.gr