Ανασχηματισμός προ των πυλών: Νέα καθήκοντα για τον Αλέξη Τσίπρα- Ποιο «υπουργείο» αναλαμβάνει

wpid-wp-1465112699528.jpeg

Τη τράπουλα του ανασχηματισμού ανακατεύει ο Αλέξης Τσίπρας που έρχεται ολοένα και πιο κοντα. Ακόμα και αν αυτός υλοποιηθεί μετά το Συνέδριο, στα τέλη Σεπτεμβρίου, οι προετοιμασίες έχουν ήδη δρομολογηθεί και θα σημάνουν μια νέα αρχή για τη Κυβέρνηση μετά τη συμφωνία και την ολοκλήρωση ίσως και της δεύτερης αξιολόγησης. Κάποιοι φεύγουν, κάποιοι φεύγουν και άλλοι μετακινούνται. Οι πληροφορίες φτάνουν με το σταγονόμετρο καθώς ο Πρωθυπουργός ξέρει να φυλάει καλά κρυφά τις στρατηγικές του κινήσεις. Το σίγουρο είναι όμως ένα. Είναι αποφασισμένος και για ριζικές αλλαγές σε πόστα που θα κρίνει ο ίδιος πως δεν αποδίδουν όπως θα ήθελε.

Μάλιστα, όπως αναφέρει σήμερα δημοσίευμα καθημερινής εφημερίδας, ο Αλέξης Τσίπρας εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να τεθεί ο ίδιος επικεφαλής του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης στη θέση του Γιώργου Σταθάκη, προκειμένου να στείλει το μήνυμα εντός και εκτός της χώρας ότι η ανάπτυξη αποτελεί προσωπικό του στοίχημα.

Σε αυτή την περίπτωση, ο Αλέξης Χαρίτσης (υφυπουργός Οικονομίας, αρμόδιος για το ΕΣΠΑ) θα αναλάβει συνεπικουρικό ρόλο, ενώ αναζητείται υπουργείο για τον Γιώργο Σταθάκη.

Την ίδια στιγμή, στα υπουργεία τους φαίνεται πως παραμένουν Πάνος Καμμένος και Νίκος Κοτζιάς, αλλά και και ο Χρήστος Σπίρτζης.

Πρώτος και καλύτερος για αποχώρηση είναι ο Θοδωρής Δρίτσας, (αν και στην περίπτωση του σημαντικό ρόλο θα παίξουν οι εσωκομματικές διαδικασίες, δεδομένου ότι είναι μέλος των «53») ο οποίος είναι σαφές ότι έχει συνειδησιακά πρόβληματα πολιτικής συνέπειας λόγω του θέματος του ΟΛΠ, ενώ μετακίνηση προβλέπεται για τον Πάνο Σκουρλέτη  στο Εσωτερικών λόγω της αντιπαράθεσης του με το ΤΑΙΠΕΔ.
Ερωτηματικό παραμένει για τον Ευκλείδη Τσακαλώτο που αν και στο εσωτερικό του κόμματος είναι ευχαριστημένοι από τη διαπραγμάτευση και την εικόνα που έχει περάσει προς τους δανειστές, ο ίδιος ίσως παρουσιάζει συνειδησιακά προβλήματα αν αναλογιστούμε ότι πρόσφατα δήλωσε πως «έχασε πολλούς αριστερούς φίλους από όταν ανέλαβε το υπουργείο οικονομικών».

«Σημαία» για το κόμμα αλλά υποψήφιος προς αποχώρηση μπορεί να είναι ο Νίκος Φίλης που έχει δημουργήσει προβλήματα στις σχέσεις με την Εκκλησία, «Ο Νίκος δεν μπορεί πλέον να σταθεί στο υπουργείο Παιδείας» λένε κάποιοι στο Μαξίμου. Και εξηγούν το γιατί: η επιμονή του για ρήξη με την Εκκλησία αλλά και οι θέσεις του για την Παιδεία, (πριγκηπόπουλα και παρα φύσιν ώρες οι διδασκαλία των αρχαίων) όπως και οι απόψεις του για την εθνική επέτειο, έχουν ήδη δρομολογήσει την έξοδό του. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι ένας που θα χαρεί ιδιαίτερα αν απομακρυνθεί από το Παιδείας ο κ. Φίλης θα είναι ο Αρχιεπίσκοπος.
Στον αντίποδα, στην κρίση του πρωθυπουργού βρίσκεται. οι Βαγγέλης Αποστόλου

Τέλος ερωτηματικό αποτελεί ο ρόλος που θα έχει ο Φώτης Κουβέλης, ο οποίος θα επιθυμούσε το υπουργείο Δικαιοσύνης. Σύμφωνα με τις φήμες που κυκλοφορούν Αλέξης Τσίπρας του είχε προτείνει το Εργασίας αλλά εκείνος δεν το δέχτηκε.
Για τους υπόλοιπους τα σενάρια μέχρι στιγμής είναι ήδη γνωστά:

Ο επόμενος που προορίζεται για έξοδο, σύμφωνα με όσα διαδίδονται από το Μαξίμου, είναι ο Παναγιώτης Κουρουμπλής. Τη θέση του θα καταλάβει, κατά πάσα πιθανότητα, η Όλγα Γεροβασίλη για να ετοιμάσει τον εκλογικό νόμο. Το βέβαιον είναι ότι η κ. Γεροβασίλη φεύγει από κυβερνητικός εκπρόσωπος. Η ίδια θέλει το Εσωτερικών, αλλά δεν αποκλείεται ως γιατρός να βρεθεί και στο Υγείας.   Την έξοδο από την κυβέρνηση θα δει και ο Παύλος Πολάκης. Ο Γιάννης Μουζάλας τοποθετείται, όπως φημολογείται, σύμβουλος ή υπουργός Επικρατείας παρά τω Πρωθυπουργώ.
  Ο Γ. Σταθάκης ή θα μετακινηθεί σε άλλο υπουργείο (ο ίδιος θέλει το Οικονομικών) ή θα πάει στο σπίτι του.

Σε περίπτωση που προκύψει όντως αποχώρηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου από το υπουργείο Οικονομικών, νέος υποψήφιος «τσάρος» για την οικονομία ακούγεται πως θα είναι ο Γιώργος Χουλιαράκης. Από το χαρτοφυλάκιο αυτό θα πρέπει να αποκλειστεί  ο Γιάννης Δραγασάκης, αφενός επειδή ο ίδιος το απέρριψε από τον περασμένο Ιούνιο και αφετέρου επειδή θεωρεί ότι έχει έργο να προσφέρει ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και συντονιστής διαφόρων οικονομικών επιτροπών. Άλλωστε, όπως κυκλοφορεί στα υπόγεια του Μαξίμου, ο αντιπρόεδρος δεν αντέχει τα ξενύχτια των διαπραγματεύσεων και τις μαραθώνιες συνεδριάσεις των Eurogroup. 
Ο Νίκος Τόσκας ακούγεται πως έχει ήδη ζητήσει να φύγει. Μάλιστα στις κατ” ιδίαν συνομιλίες του λέει συχνά πως θα παρακαλέσει τον πρωθυπουργό να τον απαλλάξει από το «μαρτύριο που περνά». Βέβαιη θεωρείται από πολλούς και η απομάκρυνση του Αλέκου Φλαμπουράρη, όχι ωστόσο για λόγους δυσαρέσκειας, θα πρόκειται μάλλον για μια τιμητική αποστρατεία του μέντορα του Πρωθυπουργού.

image

http://www.pronews.gr