Ετοιμάζουν… πραξικόπημα κατά του Μητσοτάκη

wpid-wp-1469287263492.jpeg

Στη δημοσιογραφική πιάτσα και τα πολιτικά γραφεία ακούγονται πολλά. Κάποια θα δουν το φως της δημοσιότητας σύντομα και θα προέρχονται από μέσα που έχουν σχέση με διεκδικητές μιας εκ των τηλεοπτικών αδειών.

Ο σκοπός προφανής: Να δείξουν ότι η ΝΔ δεν μπορεί να υπολογίζεται ως δύναμη που πάει σφαίρα για κυβέρνηση. Και ταυτόχρονα θα διακινηθούν σενάρια, τα οποία είναι βγαλμένα από τα υπόγεια του Μαξίμου. Αυτά θα λένε, και πολλά έχουν δόσεις αλήθειας, ότι ο εκλογικός νόμος ήταν η αρχή ενός σχεδίου να μην κυβερνήσει ξανά η ΝΔ ακόμη κι αν βγει πρώτο κόμμα.

Δηλαδή θα θελήσουν να εφαρμόσουν το ισπανικό μοντέλο όπου δεν μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση παρά τις δύο εκλογικές αναμετρήσεις και παρ’ ότι ο Ραχόι και το Λαϊκό Κόμμα είναι πρώτο και στις δύο περιπτώσεις.

Το σενάριο απλό. Γίνονται εκλογές χωρίς απλή αναλογική, δεν παίρνει η ΝΔ αυτοδυναμία και αναγκάζεται να πάει σε διερευνητικές. Αν δεν βρεθούν συνέταιροι πάμε σε νέες εκλογές με απλή αναλογική και με το χάος να επιδεινώνεται αφού το δεύτερο κόμμα θα παίζει κεντρικό ρόλο στο πολιτικό σκηνικό. Και το πρώτο; Πιθανότατα η ΝΔ δηλαδή να μην μπορεί να κυβερνήσει και ίσως να γίνεται αξιωματική αντιπολίτευση παρακολουθώντας κάποιους πρόθυμους ηλίθιους να συνεργάζονται με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το σενάριο έχει κι άλλα κεφάλαια. Ότι με τον τρόπο αυτό θα αποτρέψουν την ΝΔ να ανέλθει στην εξουσία και θα της δημιουργήσουν εσωκομματικό πρόβλημα και συγκρούσεις με τη σημερινή ηγεσία. Όταν ο Τσίπρας λέει με στόμφο και οίηση (φανταζόμαστε ότι θα ψάξει στο λεξικό να βρει τι σημαίνει) ότι ο Μητσοτάκης δεν θα γίνει ποτέ πρωθυπουργός τι εννοεί άραγε;

Υπάρχει η πιθανότητα να πιστεύει ότι οι δημοσκοπήσεις είναι ψεύτικες ή ότι μπορεί να γυρίσει το κλίμα στην κοινωνία. Υπάρχει και η πιθανότητα να μην ξέρει τι του γίνεται και να τρώει την παραμύθα που του πουλάνε οι «σύμβουλοι».

Αλλά υπάρχει και η πιθανότητα να έχει συγκεκριμένο σχέδιο που τηρεί κατά γράμμα. Ακούγεται λοιπόν στην πιάτσα ότι το ραντεβού με τον Γ. Παπανδρέου που κράτησε 1,5 ώρα δεν ήταν τόσο τυχαίο αλλά συζητήθηκαν τρόποι διεμβολισμού της Κεντροαριστεράς και δημιουργία φράγματος στην άνοδο της δεξιάς στην κυβέρνηση. Μπορεί ο πρώην πρωθυπουργός να είναι ανύπαρκτος πολιτικά, ωστόσο, μπορεί να επηρεάσει πρόσωπα και πράγματα στο χώρο του.

Ομοίως, λένε οι φήμες, ότι έχουν συζητηθεί και ανάλογα σενάρια με Καραμανλικούς που λένε ότι εκπροσωπούν τον πρώην πρόεδρο της ΝΔ κι ελπίζουμε να μην ισχύει κάτι τέτοιο. Βοά η πιάτσα ότι εξετάζονται διαφορετικές εκδοχές. Από το να κάνει το δεύτερο κόμμα μετά τις εκλογές, κυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι και τον Λεβέντη, αλλά χωρίς Καμμένο, μέχρι και να αποχωρήσει ο Τσίπρας και να βρεθεί ένας «εναλλακτικός» πρωθυπουργός από το χώρο της κεντροαριστεράς, απολύτως ελεγχόμενος. Ένας Δραγασάκης ή άλλο στέλεχος που σήμερα ασκεί κριτική όπως ο Χρυσόγονος.

Υπάρχει και το άλλο σενάριο που το Antinews είχε αποκαλύψει πρώτο. Είναι αυτό που συζήτησε η παρέα της Ερμιόνης. Και σήμερα σας αποκαλύπτουμε ότι στη συζήτηση αυτή πήραν μέρος σημαντικοί… Καραμανλικοί, ψεκασμένοι και κάποιοι άλλοι εκπρόσωποι του κέντρου. Η πρόταση που συζητήθηκε ήταν ότι αν χρειαστεί θα μπορούσε να προκληθεί διάσπαση στο χώρο της ΝΔ ώστε να μη γίνει πρωθυπουργός ο Κυριάκος, αλλά ένα μέρος του κόμματος να συνασπιστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ και να μπει ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής, μάλλον από το χώρο της δεξιάς, αλλά όχι από τη ΝΔ γιατί θα έχει αποχωρήσει… κατ’ εντολήν.

Πολλά ακούγονται και πολλά λέγονται. Όπως ότι ο Τσίπρας άλλαξε τον εκλογικό νόμο, υπηρετώντας ακριβώς όλα τα παραπάνω σενάρια. Όπως ότι ετοιμάζεται για εκλογές σύντομα προτού δει τεράστιες διαφορές με τη ΝΔ. Και δεν είναι τυχαίες οι αναφορές του ότι η ΝΔ δεν έχει ρεύμα νίκης ή η επίθεση που εξαπέλυσε σε όσους έχουν καταλάβει το σχέδιό του και αντιδρούν, όπως το ΠΑΣΟΚ ή το Ποτάμι. Μόνο που δύο μικρά κόμματα είναι πιο εύκολο να συνεργαστούν και να πάρουν υπουργεία με ΣΥΡΙΖΑ παρά με ΝΔ.

Ίσως τελικά η προχθεσινή συνεδρίαση της Βουλής δεν ήταν και τόσο… ήττα για τον Τσίπρα. Ίσως ήταν απλά το πρώτο μέρος του σχεδίου που έχει βρει ευήκοα ώτα σε διαφορετικούς χώρους και ίσως ετοιμάζεται το φθινόπωρο η μεγάλη σύγκρουση. Βεβαίως όλα αυτά μπορούν να μείνουν θεωρίες αφού ο λαός έχει τον τελευταίο λόγο. Όμως, όπως δείχνει η σημερινή κατάσταση δεν αποκλείεται να δούμε ιδιαίτερα «ανώμαλες» πολιτικές καταστάσεις μόνο και μόνο για να μείνει ο Αλέξης και η παρέα του στην πρώτη γραμμή της πολιτικής ζωής κι αν είναι δυνατόν και στην εξουσία. Άλλωστε, είπαμε και παλιότερα. Προδότες, Τσιριμώκοι ή χρήσιμοι ηλίθιοι υπάρχουν πολλοί.


Πηγή