Ο… ΚΡΥΦΟΣ ΠΟΘΟΣ ΤΣΙΠΡΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΕΦΙΑΛΤΗΣ – Μεγάλωσε το χάσμα του ΣΥΡΙΖΑ με την κεντροαριστερά

wpid-wp-1469168643002.jpeg

Η χθεσινή διαδικασία στη Βουλή κατέδειξε την στρατηγική ήττα της κυβέρνησης που απέτυχε να συγκεντρώσει 200 ψήφους ώστε να ισχύσει η απλή αναλογική από τις επόμενες εκλογές.

Στην αρχή της διαδικασίας η κυβέρνηση σήκωσε ψηλά των πήχη των προσδοκιών, εκτιμώντας όχι μόνο ότι η Χρυσή Αυγή θα υπερψηφίσει κάτι που ήταν ανοικτό μέχρι την έναρξη της συζήτησης στην ολομέλεια, αλλά ότι με την πρότασή της θα πετύχει να φέρει το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι στην δική του γραμμή ή εναλλακτικά να τους δημιουργήσει εσωτερικά προβλήματα και διαρροές βουλευτών.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο καίτοι η πρότασή της υπερψηφίστηκε από 179 βουλευτές, δεν πέτυχε τον μείζονα στόχο που ήταν να ισχύσει η απλή αναλογική από τις επόμενες εκλογές και να αποτελέσει αυτό απαρχή νέων ισορροπιών και συμμαχιών στο πολιτικό χάρτη.

Ουσιαστικά ακυρώνει τον… κρυφό πόθο του Αλέξη Τσίπρα να ηγηθεί ενός ευρύτερου σχήματος που θα κινείται στον κεντροαριστερό χώρο, καθώς όσοι τον αποτελούν σήμερα αυτό τον χώρο, τάχθηκαν εναντίον του.

Παράλληλα το ότι οι αμέσως επόμενες εκλογές θα γίνουν με το ισχύον σύστημα και το μπόνους των 50 εδρών, ανατρέπει αν δεν ακυρώνει τους όποιους πολιτικούς σχεδιασμούς είχε η κυβέρνηση, στους οποίους εμπεριέχεται και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, σε συνάρτηση πάντα με τις εξελίξεις στην οικονομία.

Η όλη διαδικασία χάραξε την γραμμή που χωρίζει την κυβέρνηση, με μόνο σύμμαχο τους Κεντρώους του Βασίλη Λεβέντη από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι. Εμφανίζει δε τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη να έχει υπό την ομπρέλα του τα δύο κόμματα. Αν και η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει ότι «ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι είναι ουρά της ΝΔ», εντούτοις είναι σαφές ότι θα προτιμούσε να χτίσει μία συμμαχία μαζί τους.

Γι” αυτό και από τη στιγμή που διαπίστωσε ότι οριστικά ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι τοποθετήθηκαν απέναντι, έκανε ο πρωθυπουργός τα δύο ραντεβού με τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Φώτη Κουβέλη, προαναγγέλοντας την επιστροφή του δεύτερου και ρίχνοντας γέφυρες συνεργασίας με τον πρώτο. To μεν Ποτάμι εμφανίστηκε διχασμένο στην χθεσινή διαδικασία, κάτι που θα επιταχύνει εσωτερικές διεργασίες, το δε ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται σταθερά απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ -η απλή αναλογική ήταν και δική του πρόταση- ποντάροντας ότι με την προϊούσα αποσύνθεση του κυβερνώντος κόμματος θα αποτελέσει τον φορέα υποδοχής των μεταμελημένων ψηφοφόρων. Στο προσεχές διάστημα βέβαια η Φώφη Γεννηματά θα στραφεί και εναντίον του κ. Μητσοτάκη προκειμένου να διασκεδάσει τις εντυπώσεις «για συμπόρευση με τη νεοφιλελεύθερη ΝΔ».

Η ίδια διαχωριστική γραμμή θα διατρέχει και την επόμενη κεντρική πολιτική μάχη που θα ανοίξει από την επόμενη Δευτέρα ο πρωθυπουργός με την διαδικασία για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Η τακτική της απόσπασης της προσοχής από το οικονομικό πεδίο με τις πολιτικές πρωτοβουλίες για την αλλαγή του θεσμικού συστήματος θα συνεχιστεί.


Πηγή