Σε εθνικές περιπέτειες πάει να μας εμπλέξει η ασχετοσύνη του ΥΠΕΞ Κοτζιά ο οποίος με αφορμή το πραξικόπημα στην Τουρκία είχε δηλώσει:
-Oι πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για εμπλοκή της ηγεσίας και αξιωματικών των κατοχικών στρατευμάτων στην Κύπρο στην απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία επιβεβαιώνουν και ενισχύουν, έτι περαιτέρω, την πάγια θέση μας ότι η κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος και η αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων αποτελούν βασικές προϋποθέσεις της λύσης του Κυπριακού ζητήματος, καθώς αποδεικνύεται για ακόμη μία φορά η ανάγκη απομάκρυνσής τους από την Κύπρο…
Oι δηλώσεις του Κοτζιά ήρθαν σε μια στιγμή που βρίσκονται σε εξέλιξη οι συνομιλίες για το Κυπριακό, η Αγκυρα έρχεται πιο κοντά με την Ρωσία, 3.000.000 πρόσφυγες είναι έτοιμοι να περάσουν από τα τουρκικά παράλια στα ελληνικά νησιά και οι Τούρκοι απαιτούν να τους στείλουμε πίσω τους 8 στρατιωτικούς ενώ όπου νάναι θα μας κατηγορήσουν και για την διαφυγή των στρατιωτικών ακολούθων από την τουρκική πρεσβεία της Αθήνας στην Ιταλία.
Η κατάσταση με τους Τούρκους βρίσκεται στη κόψη του ξυραφιού. Οπως όλα δείχνουν ο Κοτζιάς. Δεν περιμέναμε δα και κάτι καλύτερο με αυτούς που μπλέξαμε.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Αγγελου Αθανασόπουλου για δεύτερη φορά μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών έκρινε ότι έπρεπε να απαντήσει, με ιδιαίτερα αυστηρό ύφος, στον Νίκο Κοτζιά για τις «ατυχείς», όπως τις χαρακτηρίζει, δηλώσεις με τις οποίες συνδέει το πρόσφατο πραξικόπημα στην Τουρκία με την ανάγκη για την κατάργηση των εγγυήσεων στην Κύπρο.
Μάλιστα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών δεν διστάζει να εγκαλέσει την Αθήνα ότι «εθελοτυφλούσε στην κατάρρευση του κοινού κράτους και η ελληνική χούντα στήριξε το πραξικόπημα που επιδιώχθηκε να διενεργηθεί στο νησί». Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών απάντησε μάλλον αμήχανα: «Για άλλη μία φορά η Άγκυρα δείχνει να μη θέλει να απαντήσει στο ερώτημα εάν υπάρχουν ή όχι πραξικοπηματίες ανάμεσα στα στρατεύματα κατοχής. Τέλος, οι προσωπικές επιθέσεις αντί απάντησης μόνο ως ένδειξη αδιαλλαξίας μπορούν να θεωρηθούν και κάθε άλλο παρά συμβάλλουν στην ανάπτυξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων».
Αναμφίβολα, αυτή η ανταλλαγή ανακοινώσεων δεν έρχεται στην καλύτερη στιγμή για τις διμερείς σχέσεις. Αν και είναι σαφές ότι η Αθήνα ορθώς υποστηρίζει ότι το σύστημα εγγυήσεων στην Κύπρο έχει πλέον ξεπεραστεί από τις εξελίξεις και πρέπει να καταργηθεί, σε μία περίοδο που λόγω του πραξικοπήματος στην Τουρκία, της αναμενόμενης έλευσης του αιτήματος για έκδοση των 8 Τούρκων στρατιωτικών που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα και της υπόθεσης των αγνοουμένων στρατιωτικών ακολούθων από την τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα, η σύνδεση αμφιλεγόμενων θεμάτων μάλλον δεν διευκολύνει τη διμερή συνεννόηση και αφήνει την Αθήνα εκτεθειμένη σε κριτική.
Πιο συγκεκριμένα, το πρωϊ της 11ης Αυγούστου αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών ανακοίνωση με την οποία η Άγκυρα εκφράζει τη λύπη της που ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών προχώρησε σε νέα δήλωση συσχέτισης πραξικοπήματος και εγγυήσεων, στις 2 Αυγούστου. Συγκεκριμένα ο κ. Κοτζιάς είχε επισημάνει την ημέρα εκείνη, με ανακοίνωσή του, ότι «οι πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για εμπλοκή της ηγεσίας και αξιωματικών των κατοχικών στρατευμάτων στην Κύπρο στην απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία επιβεβαιώνουν και ενισχύουν, έτι περαιτέρω, την πάγια θέση μας ότι η κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος και η αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων αποτελούν βασικές προϋποθέσεις της λύσης του Κυπριακού ζητήματος, καθώς αποδεικνύεται για ακόμη μία φορά η ανάγκη απομάκρυνσής τους από την Κύπρο».
Είχε προηγηθεί ανάλογη, αλλά συντομότερη, αναφορά στο ίδιο ζήτημα στη δήλωση που είχε πραγματοποιήσει στις 20 Ιουλίου ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών με αφορμή την 42η επέτειο από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Έλεγε τότε ο κ. Κοτζιάς: «Η Ελλάδα δεν αποδέχεται και ουδέποτε πρόκειται να αποδεχθεί τις συνέπειες της τουρκικής εισβολής. Έχει καταστήσει σαφές προς όλες τις πλευρές ότι αναπόσπαστο μέρος της λύσης του Κυπριακού αποτελούν η κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος εγγυήσεων και η αποχώρηση όλων των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων που, όπως επιβεβαίωσαν για άλλη μια φορά τα τελευταία γεγονότα στην Τουρκία, υπονομεύουν αντί να διασφαλίζουν τη συνταγματική τάξη και τη δημοκρατική ομαλότητα».
Ούτε εκείνη η δήλωση Κοτζιά είχε μείνει αναπάντητη. Είχε τονιστεί ότι η Άγκυρα αναμένει από την Αθήνα να αποφεύγει ατυχείς δηλώσεις εκμεταλλευόμενη την κατάσταση που προέκυψε και να κινηθεί ως γείτονα φίλη και με διάθεση δημοκρατικής αλληλεγγύης. Στη δε νεότερη ανακοίνωσή του στις 11 Αυγούστου, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει τη λύπη του για τις δηλώσεις Κοτζιά και αναμένει ότι η Ελλάδα «ως εγγυήτρια χώρα θα υιοθετήσει μία εποικοδομητική και ρεαλιστική προσέγγιση» καθώς οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού είναι πυκνές.
Πηγή