ΜΥΡΙΣΑΝ «ΨΗΤΟ»…ΚΑΙ ΗΡΘΑΝ ΝΑ ΜΑΣ «ΡΟΥΦΗΞΟΥΝ» ΤΟ ΑΙΜΑ ΜΕ ΤΟ ΚΑΛΑΜΑΚΙ! ΞΕΖΟΥΜΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ!

petrelaio

Μεγάλες εταιρείες έχουν δείξει ενδιαφέρον για τα “οικόπεδα” σε Άρτα – Πρέβεζα και για τα βορειοδυτικά της Πελοποννήσου. Τα 20 συνολικά οικόπεδα στο Ιόνιο και την Κρήτη μετά από τις πρώτες έρευνες που έδειξαν σημαντικά στοιχεία που αφήνουν ελπίδες για μεγάλα κοιτάσματα θεωρούνται από τις μεγάλες πετρελαϊκές αρκούντως κερδοφόρα για να αξιοποιηθούν.

Ήδη όπως δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής Έρευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων των ΕΛΠΕ, Γιάννης Γρηγορίου, Total, Shell και Repsol βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με την εταιρεία για τα οικόπεδα σε Αρτα-Πρέβεζα και ΒΔ Πελοπόννησο, ενώ Japex, Dana Petroleum, Hunt και Edison έχουν δείξει μεγάλο ενδιαφέρον για συνεργασία.
XARTHS_OIKOPEDA
ΠΗΓΗ ΗΜΕΡΗΣΙΑΠΗΓΗ ΗΜΕΡΗΣΙΑ
Τις προτεραιότητες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στον τομέα της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων παρουσίασε ο ΥΠΕΝ Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας σήμερα στην ημερίδα της Ελληνικής Εταιρίας Ενεργειακής Οικονομίας.

Ο κ. Σταθάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη Σύμβαση Μίσθωσης που μονογραφήθηκε πρόσφατα και με την οποία δίνεται το δικαίωμα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην κοινοπραξία Total-Edison-ΕΛΠΕ για τη θαλάσσια περιοχή 2, Δυτικά της Κέρκυρας.

Αφού επισήμανε ότι πρόκειται για Σύμβαση-μοντέλο, καθώς σε αυτήν θα βασισθεί ο νέος κύκλος συμβάσεων που θα ακολουθήσουν, υπογράμμισε ότι η εμπλοκή δύο ευρωπαϊκών εταιριών προσδίδει πλέον στον τομέα υδρογονανθράκων στην Ελλάδα διεθνή διάσταση, καθώς ανοίγει το δρόμο και σε άλλες αξιόπιστες εταιρείες, με μεγάλη εμπειρία στον τομέα αυτό και αποδεικνύει την επενδυτική εμπιστοσύνη προς την Ελλάδα.

Με την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την κοινοπραξία Total-Edison-ΕΛΠΕ ξεκινούν άμεσα οι συζητήσεις με την ΕΛΠΕ, που έχει αναδειχθεί ήδη επιλεγείς αιτών για τη θαλάσσια περιοχή 10, στον Κυπαρισσιακό Κόλπο, ώστε να υπογραφεί με τη συγκεκριμένη εταιρία ανάλογη Σύμβαση Μίσθωσης.

Το ΥΠΕΝ θεωρεί αναπόσπαστα την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων με την προστασία του περιβάλλοντος και των τοπικών οικοσυστημάτων. Στο θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος η Ελλάδα είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένη με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, η οποία είναι από τις πιο αυστηρές σε παγκόσμιο επίπεδο.

Πιο συγκεκριμένα, προβλέπεται ειδική διαδικασία προστασίας του περιβάλλοντος πριν και μετά την έναρξη των εκμεταλλεύσεων. Η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων διενεργείται στο αρχικό στάδιο της διερεύνησης κοιτασμάτων, ώστε να διασφαλιστεί ότι η εξορυκτική δραστηριότητα καθεαυτή και τα επιμέρους έργα υποδομών, δεν επιφέρουν αλλαγές στο τοπικό οικοσύστημα.

Ακόμη, με το νόμο 4409 του 2017 ενσωματώθηκε στην ελληνική νομοθεσία η Ευρωπαϊκή Οδηγία 2013/30 για την παράκτια ασφάλεια. Αντικείμενο της νομοθεσίας είναι η διενέργεια Μελέτης Μεγάλων Κινδύνων, για την πρόληψη και αποφυγή ατυχημάτων.

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
ΤΟ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΚΑΙ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΤΟΥ. ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ ΤΗΣ GOOGLE ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΠΑΝΩ ΣΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°









πηγη