Daily Archives: Δεκεμβρίου 26, 2014

Τάιμ-άουτ

images

Τα Χριστούγεννα, οι γιορτές γενικά, είναι για τα παιδιά και τους φιλάνθρωπους. Τα παιδιά απολαμβάνουν αγάπη και στοργή. Οι φιλάνθρωποι πουλάνε αγάπη και στοργή. Αν υπήρχε Άγιος Πέτρος περίπτωση να τον παραμυθιάσουνε και να τους βάλει στον παράδεισο δεν υπήρχε. Αυτούς που μπορούν να παραμυθιάσουν είναι οι κοινοί θνητοί.

Η υποκρισία, αυτή την εποχή, είναι δέκα φορές χειρότερη. Τα παιδιά, αρκετά παιδιά δηλαδή, δεν έχουν ανάγκη από παιχνίδια. Έχουν ανάγκη από φαγητό. Έχουν ανάγκη από ρούχα. Υπάρχουν οικογένειες που ζουν χρίς ρεύμα. Που δεν έχουν λεφτά, ούτε για φάρμακα. Ούτε για ασπιρίνη. Πέρα από τους ανέργους, υπάρχουν οι άστεγοι. Δεν υπάρχουν οι περίπου 3.5000 που έχουν αυτοκτονήσει τα χρόνια της κρίσης.

Να το ξαναπούμε για μια ακόμα φορά. Η φιλανθρωπία δεν έλυσε ποτέ κανένα πρόβλημα. Φιλάνθρωπος υπήρξε ο Αλ Καπόνε. Φιλανθρωπίες έκανε η Κου Κλουξ Κλαν. Τους φτωχούς βοήθαγε στην Κολομβία, ο Πάμπλο Εσκοπάρ. Εδώ στην Ελλάδα, δωρεάν τρόφιμα μοιράζαν η Χρυσή Αυγή και ο Καρατζαφέρης.

Τώρα στις γιορτές θα δούμε ποδοσφαιριστές να ποζάρουν σε φωτογραφίες με άρρωστα παιδάκια. Δεν λέμε ντε και καλά ότι μια τέτοια πρωτοβουλία δείχνει υστεροβουλία. Ο χρόνος, όμως, έχει 365 ημέρες. Το να δείχνεις, μια μέρα, την ευαισθησία σου και τον ανθρωπισμό σου, δεν λέει τίποτα. Και στην τελική, όποιος κάνει μια καλή πράξη, δεν την λέει. Την κρατάει για τον εαυτό του. Μια τέτοια πρωτοβουλία δεν έχει ανάγκη ούτε τους φωτογράφους, ούτε τους καμέραμεν.

Τις προάλλες στην Ισπανία, οι τράπεζες πέταξαν έξω από το σπίτι της μια ογδοντάχρονη συνταξιούχο καθαρίστρια. Η Ράγιο Βαγεκάνο αποφάσισε να τις καλύψει τα έξοδα για το ενοίκιο σε μια αξιοπρεπή κατοικία. Αυτή πράγματι, είναι μια πράξη αλληλεγγύης. Δίνει ένα παράδειγμα.

Έστω μια κουβέντα

Άκουσε κανείς στο ελληνικό ποδόσφαιρο, μια ομάδα να υιοθετήσει μια άστεγη οικογένεια; Να δίνει χίλια ευρώ το μήνα για ενοίκιο και σουπερ-μάρκετ; Άκουσε κανείς ένα παράγοντα του ποδοσφαίρου να μιλάει για την κρίση; Έστω κι ένας να πει μια κουβέντα! Έστω κι ένας ποδοσφαιριστής να πει δυο λόγια!

Και δεν είναι ότι όλοι οι ποδοσφαιριστές είναι κονομημένοι. Υπάρχουν ποδοσφαιριστές στη Σουπερλίγκ που παίζουν μόνο για το μισθό κι αν τον παίρνουν κι αυτόν. Που δεν έχουν να βάλουν βενζίνη στο αυτοκίνητό τους, για να πάνε στην προπόνηση.

Δεν γίνεται να είσαι καλός άνθρωπος δυο φορές τον χρόνο: Κάθε Πάσχα και Χριστούγεννα. Και να το δείχνεις μάλιστα. Να το φωνάζεις. Όποιος κάνει μια καλή πράξη δεν τη λέει. Δεν τη διαφημίζει. Δεν ποζάρει για φωτογραφίες και για πλάνα. Οι γιορτές είναι κάτι σαν τάιμ-άουτ, ένα διάλειμμα. Που όλοι προσπαθούν να γίνουν καλύτεροι. Όσοι έχουν ξεχάσει τους γονείς τους να τους κάνουν μια επίσκεψη της μισής ώρας.

Όλοι στις γιορτές θέλουν να γίνουν καλοί άνθρωποι. Να αγαπάνε τους συνάνθρωπούς τους. Να σκέφτονται τους φτωχούς και τους άστεγους. Κάπως έτσι, η φιλανθρωπία λειτουργεί σαν άλλοθι.

Αυτός που έχει το πρόβλημα, όμως, το έχει 365 μέρες το χρόνο. Δεν σώνεται, αν βρει ένα πιάτο φαΐ, τα Χριστούγεννα. Και εν πάση περιπτώσει, όλα αυτά είναι δουλειά του κράτους. Να έχουν δουλειά οι πολίτες, να έχουν ιατρική περίθαλψη, να έχουν δικαίωμα στην Παιδεία κλπ ( Όση περισσότερη παιδεία έχεις, τόσο πιο δύσκολο είναι να σε πιάσουν κορόιδο οι πολιτικοί)

Κι οι υπεύθυνοι για τη λειτουργία του κράτους είναι οι πολίτες. Με τις επιλογές και τη γενικότερη στάση τους. Συνένοχοι θα μπορούσες να πεις. Και ο πλούσιος φοροφυγάς, που κάνει δωρεές σε νοσοκομεία και ο φτωχός εργαζόμενος (;) που ψηφίζει τους δυνάστες του.

Που υφίσταται όλη ατή τη βαρβαρότητα, χωρίς να αντιδρά. Που περιμένει να σωθεί κάθε τέσσερα χρόνια δια της ψήφου του. Και κάθε φορά τον πιάνουνε κορόιδο.

Κορόιδα δεκαετιών

Τα μικρά παιδιά, με ένα παιχνίδι τώρα στις γιορτές, τα κοροϊδεύεις. Εξίσου εύκολο είναι να κοροϊδέψεις και ντους μεγάλους. Κι όχι γι αυτές τις λίγες, δήθεν χαρούμενες μέρες. Να τους κοροϊδεύεις για δεκαετίες. Με ψεύτικα λόγια. Με υποσχέσεις που δεν επαληθεύονται ποτέ. Λες και οι πολιτικοί είναι φιλάνθρωποι και ενδιαφέρονται γα τα προβλήματα των πολιτών.

Αν ήταν έτσι θα τα είχαν λύσει. Οι γιορτές δεν είναι τίποτα παραπάνω από το τάιμ-άουτ που λέγαμε. Δήθεν για να ξεκουραστούμε, δήθεν για να έρθουμε πιο κοντά ο ένας στον άλλο, δήθεν για να δώσουμε μια χείρα βοηθείας στους φτωχούς και στους αδύνατους.

Δήθεν για να είμαστε αισιόδοξοι για τον καινούργιο χρόνο. Λεπτομέρεια: Μόνο, από τον Ιανουάριο του 2014 μέχρι σήμερα,  έχασαν τη ζωή τους στη Μεσόγειο 3.419 μετανάστες. Πνίγηκαν στην πιο «θανάσιμη διαδρομή του πλανήτη». Και του χρόνου…

(Κάποιος ήταν κομμουνιστής επειδή  Giorgio Gaber)     SPORT24 TOP GUNS Κ. ΚΑΙΣΑΡΗΣ

Η δημοκρατία δεν έχει άλλα έξοδα

images

Ας υποθέσουμε ότι υπήρχε μια χώρα με αστική κοινοβουλευτική δημοκρατία στην οποία το πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο έπρεπε να δωροδοκήσει μερικές δεκάδες βουλευτές για να παραμείνει στην εξουσία.

Ας υποθέσουμε επίσης ότι κάθε βουλευτής χρειάζεται από δυο έως τρία εκατομμύρια ευρώ για να αλλάξει την ψήφο του και λείπουν 12 βουλευτές για μια κρίσιμη ψηφοφορία. Απαιτούνται δηλαδή τουλάχιστον 36 εκατομμύρια ευρώ – πέρα αυτών που δόθηκαν για να φτάσουμε ως εκεί.

Δυστυχώς εάν υπήρχε διαρροή αυτής της πληροφορίας οι τιμές θα ανέβαιναν ενώ αρκετοί ακόμη βουλευτές που αρχικά στήριζαν την κυβέρνηση θα ζητούσαν και αυτοί αύξηση των αποδοχών τους, υπουργοποιήσεις κτλ.

Φυσικά σε μια τέτοια χώρα θα απαιτούνταν και ένας τεράστιος μηχανισμός προπαγάνδας για να συγκαλύπτει το μηχανισμό εξαγοράς βουλευτών. Οι μεγαλοδημοσιογράφοι των κυρίαρχων μέσων ενημέρωσης μαζί με τους αρχισυντάκτες και τους διευθυντές σταθμών θα ζητούσαν τρομακτικές αυξήσεις μισθών, ειδικά αν υπήρχε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

Αν υπολογίσεις πέντε μεγάλους σταθμούς και άλλες τόσες εφημερίδες, με τους μισθούς ανώτατων στελεχών να ξεπερνούν τα δέκα χιλιάδες ευρώ το μήνα, το κόστος αυξάνεται σημαντικά.

Τα χρήματα αυτών των δημοσιογράφων πληρώνονται φυσικά από μεγάλες τράπεζες είτε μέσω διαφημίσεων είτε με χαμηλότοκα δάνεια. Αν λόγου χάρη ένας σταθμός ζητούσε 95 εκατομμύρια ευρώ πριν από την ψηφοφορία εύκολα μπορούμε να υποθέσουμε τι «έξοδα» θα είχε σε προεκλογική περίοδο.

Οι τράπεζες με τη σειρά τους για να βρουν τα χρήματα με τα οποία θα πληρωθούν δημοσιογράφοι και βουλευτές θα απαιτούσαν νέα στήριξη από την κυβέρνηση, με κούρεμα των χρεών τους, ευνοϊκές ρυθμίσεις κ.ο.κ

Δεδομένου όμως ότι στις δημοκρατίες ο χρηματισμός είναι παράνομος, στην υποθετική εκείνη χώρα, κάποιος θα έπρεπε να εξασφαλίσει και την στήριξη της δικαστικής εξουσίας. Άλλα έξοδα.

Η αστική δημοκρατία βλέπετε είναι ένα πολύ ακριβό χόμπι. Γι’ αυτό άλλωστε εφαρμόζεται συνήθως σε περιόδους υψηλής κερδοφορίας του συστήματος (π.χ ύστερα από μεγάλες πολεμικές αναμετρήσεις, όταν απαιτείται ανοικοδόμηση ολόκληρων χωρών) ενώ εγκαταλείπεται ή περιορίζεται αισθητά σε περιόδους οικονομικής κρίσης.

Φυσικά και οι δικτατορίες έχουν τα δικά τους έξοδα. Πρέπει λόγου χάρη να διατηρείς σταθερά ή να αυξάνεις τα εισοδήματα των δυνάμεων καταστολής και του στρατού, να αγοράζεις συνεχώς νέο εξοπλισμό (π.χ drones που θα περιπολούν σε αστικά κέντρα, αύρες νερού, δακρυγόνα κ.ο.κ.

Το πρόβλημα με την υποθετική χώρα της ιστορίας μας είναι ότι ενώ βρίσκεται σε οικονομική κρίση διατηρεί ένα πολιτικό σύστημα που δημιουργήθηκε σε συνθήκες σχετικής ευημερίας. Πληρώνει μάλιστα ταυτόχρονα το πολιτικό και το μιντιακό προσωπικό – όπως απαιτείται σε μια αστική δημοκρατία – αλλά και τις αρχές ασφάλειες, όπως συμβαίνει σε μια δικτατορία.

Σε μια τέτοια χώρα μπορείς να δώσεις μια και μόνο συμβουλή: Παιδιά, ένα καθαρό πραξικόπημα θα σας έβγαινε πολύ φτηνότερο.

Άρης Χατζηστεφάνου

Νοστάλγησα …

images

Είχε πάρει να σουρουπώνει   για τα καλά  όταν με βαριεστημένα βήματα  έβγαλα τον Φατσέα,  μέσα στο κρύο,  για το συνηθισμένη  μας περίπατο.
–  Θα  ανάψουμε τα λαμπάκια να μυρίσουμε   λίγο Χριστούγεννα…;;; ακούστηκε μες τη σιγαλιά η πρίμα φωνή ενός γείτονα. Ταράχτηκα. Καπανάκια χτύπησαν στο μυαλό μου .. Συναισθηματικά μπήκα σε code red!  Χριστέ μου τι μπουνιά στο στομάχι ήταν αυτή που  εισέπραξα στα ξαφνικά! Κουβάρι τα σωθηκά μου!  Δεν το είχα συνειδητοποιήσει  πως πλησιάζουν .

Κι έμεινα έτσι εκεί  καταμεσίς του δρόμου τρικυμισμένη. Πεζούλιασα το κορμί στο πρώτο παγκάκι που  βρήκα μπροστά μου . Το σώριασα αποκαμωμένο. Εβγαλα από το πακέτο και σου  γράφω , επιτόπου!

- Νοστάλγησα , τη φωνή σου μωρό μου ! Νοστάλγησα  την παρουσία σου  κοντά μου …  Τοτε έτσι που είμαστε μιλούσες ακατάπαυστα  ( δεν έπιανα σειρά κι έλεγες για μένα!)  Μιλούσες μια  για τη δουλειά  σου , μια για τα προβλήματά σου. Μετά σε ποιά  θέση θα βάλουμε  το κάθε στολίδι, διάλεγες, σχολίαζες ,  γελούσες μαζί μου , με πείραζες και με διακωμωδούσες! Κι ώρες -ωρες  είμαστε τόσο καλά οι δυο μας που   ένοιωθα  έτοιμη να τραγουδήσω   jingle bells,  jiggle bells , jiggle all the way..  δυνατά και παράφωνα  ( δεν είμαστε όλοι στα πρίμα βλέπεις… άλλοι έχουν μπάσα φωνή!) Παράφωνα μα  ευτυχισμένα … Μέχρι που  με μιμήθηκες στα σκέρτσα τότε, στη φωνή,  στις κινήσεις, στο χαμογέλιο! Παλιόπαιδο ! Κι εγώ γελούσα με την ψυχή μου βρε παλιο..κόριτσο (τρόπος του λέγειν γιατί κατά βάθος είσαι  παιδί  πεντάκαλο! Ψυχάκι! )  Θυμάσαι  που ένα βράδυ μου ζήτησες  να  σε πάρω  αγκαλιά για να καρφώσεις στη θέση του τ΄ αστέρι. Σε πήρα , κι  εσύ έτσι για πλάκα μου το στερέωσες στα μαλλιά…και μου έσκασες φιλί μμμμ ρουφηχτό όπως είπες.  Θυμάσαι;;  Αφήσαμε το  δέντρο μας χωρίς αστέρι αλλά σκασίλα μας , τελικά!

Νοστάλγησα σου  λέω! Νοστάλγησα την παρουσία σου δίπλα μου , τη φωνή, το βλέμμα σου … Ξέρω πως τις  γιορτές   δε γίνεται να τις περάσουμε μαζί   και  …σκάω ..! 

Δεν έχεις άδεια λέει! Μα τι κακό είναι και τούτο! Γίνονται Χριστούγεννα χωρίς εσέ? Να δω πως θα το χωνέψω!  Πάρε άδεια από τη σημαία!  Έλα  σκαστά!  Έλα παραμονή!  Έλα όποτε μπορέσεις στη τελική…Αλλοίως στο λέω: θα γίνω αεροπλάνο και θάρθω εγώ  σιμά σου!

¨Αει να δούμε τι σόι γιορτές θα είναι και  τούτες οι φετεινές,τζιβαέρι μου ! Πρωτόγνωρες!  Μοναχικές! Τις σκιάζομαι ήδη ..

Ζάλισα και τους αναγνώστες μου , αλλά αυτή η φωνή ξύπνησε μέσα μου μια ανείπωτη νοσταλγία  για τις μέρες μας  – τις ώρες τις δικές μας-  που ναι δεν ντρέπομαι να ομολογήσω  και

κατέληξα να  κρεμάσω πρόωρα δυο πέδιλα του πατινάζ, έτσι δίπλα δίπλα το ένα στο άλλο,  στο Χριστουγεννιάτικο στεφάνι που  έπλεξα και κρέμασα στο κατώφλι μπας και  σπάσει ο διάολος το ποδάρι του,  μ’ ακούσεις   και ξεγλυστρίσεις κατά δω, μονάκριβο μου,   κάνοντας   μας την έκπληξη των Χριστουγέννων!