Επαναστατήστε γιατί χανόμαστε

wpid-20150417085416

Κομπανιέρο Πιτσιρίκο,
Σήμερα είναι μια περίεργη μέρα. Κάθε χρόνο τέτοια μέρα το γεμάτο ρυτίδες πρόσωπο της γιαγιάς μου συννεφιάζει ακόμη περισσότερο διότι στις 23/4/1943 οι Γερμανοί εκτέλεσαν τον αντάρτη αδερφό της. Ήταν στην ηλικία μου, 24 ετών, και μπήκε πολύ γρήγορα στην αντίσταση.

Όπως καταλαβαίνεις, ήταν κομμουνιστής και από τη φύση του επαναστάτης.

Τα δυο μικρότερα κατά σειρά αδέρφια του, περπατούσαν μέρες στα βουνά και μετέφεραν ρούχα και τρόφιμα στους αντάρτες.

Η αγαπημένη μου θεία, που δυστυχώς έφυγε πριν από τρία χρόνια, είχε φυγαδεύσει αρκετούς αντάρτες στο σπίτι.

Την θυμάμαι να υπερασπίζεται με σθένος τις πολιτικές της απόψεις, απέναντι στην αντιπαθητική, χουντική φίλη της γιαγιάς μου. Όταν δε εκθείαζε τις Η.Π.Α., διότι εκεί κάνει ακαδημαϊκή καριέρα ο γιος της, ο καυγάς φούντωνε, λέγοντάς της: «Αυτοί μας έφεραν τη χούντα σου. Αυτοί σκοτώνουν τον κοσμάκη!».

Μελαγχόλησα κι εγώ, Πιτσιρίκο. Μελαγχόλησα γιατί μου λείπει πολύ η θεία μου και δεν γνώρισα ποτέ τον αντάρτη θείο μου.

Τους σκέφτομαι αυτές τις μέρες κι έτσι ρώτησα τη γιαγιά μου: «Εάν ζούσαν, τι θα έλεγαν βάσει των σημερινών δεδομένων;».

Τα μάτια της ζωντάνεψαν μονομιάς και μου απάντησε: «Θα σου έλεγαν πως πρέπει να αγωνιστούμε για την ελευθερία μας με οποιοδήποτε κόστος. Πως ο λαός δεν θα πρέπει να φοβάται, διότι η ελευθερία είναι το πιο όμορφο πράγμα».

Συνέχισε, λέγοντάς μου: «Να σου πω κάτι αλλά μην το πεις στη μαμά σου. Καλά κάνεις και κατεβαίνεις στις διαδηλώσεις. Καλά κάνεις και αγωνίζεσαι, αν μπορούσα θα πήγαινα κι εγώ»!

Λένε πως κάποιοι μεγάλοι κρύβουν ακόμη το νεαρό επαναστάτη στην ψυχή τους, η γιαγιά μου πρέπει να ανήκει σε αυτή την κατηγορία.

Εάν μας βλέπουν από κάπου ο θείος, η θεία μου, ο Σαράφης, ο Μπελογιάννης, ο Βελουχιώτης και πολλοί άλλοι θα μας φτύνουν.

Θα στενοχωριούνται διότι ο φόβος πάγωσε το αίμα του λαού. Δεν αρκούν οι εκλογές, πρέπει να αντιδράσουμε άμεσα και μαζικά.

Μια ωραία ιδέα που μου έδωσε ένας φίλος μου ήταν να μην πληρώσει κανένας τους φόρους του, δείχνοντάς τους πως ο λαός δε αποδέχεται το χρέος. Να βγούμε στους δρόμους και να διαδηλώσουμε ζητώντας άτακτη χρεοκοπία. Πρέπει να λάβει τέλος αυτή η τραγωδία.

Το ζήτημα δεν είναι ευρώ ή δραχμή, είναι λευτεριά ή υποταγή.

Είμαι σίγουρη πως αυτό θα μου έλεγαν και οι θείοι μου. Βαρέθηκα τους ραγιάδες διότι καταδικάζουν κι εμάς που θέλουμε να ζήσουμε ελεύθεροι. Γιατί;

Νιώθω πως πλανώνται πολλά φαντάσματα πάνω από τη χρεοκοπημένη Ελλάδα που ζητούν δικαίωση. Δεν θα έπρεπε να τους τη δώσουμε;

Οι χιλιάδες άνθρωποι που αυτοκτόνησαν, λόγω αυτού του αίσχους, πρέπει να δικαιωθούν. Όσοι αντιστεκόμαστε πρέπει να δικαιωθούμε.

Δεν είμαστε όλοι ραγιάδες, και όσοι από εμάς αγαπούμε την ελευθερία είναι σαν να μας έχουν δέσει μια βαριά αλυσίδα στο πόδι, την οποία δε μπορούμε να σπάσουμε.Γιατί;

Λυπάμαι που το λέω αλλά οι Νεοέλληνες ντροπιάζουν την ιστορία τους, ενώ παράλληλα δοξάζουν τους αγώνες της, ξεχνώντας το παρόν. Η γαμημένη τους αδράνεια καταστρέφει τα πάντα. Να χαίρονται το ένδοξο παρελθόν τους, απλώς να θυμούνται πως οι ίδιοι φάνηκαν λίγοι. Ένα τίποτα.

Όσο για την κυβέρνηση, εύχομαι να μην υπογράψει μνημόνιο, διότι τότε θα πούμε καλώς ήρθες Χ.Α., και πολλοί από εμάς θα πρέπει να ετοιμάσουμε βαλίτσες για τη Γυάρο.

Θα μείνω στην κυβέρνηση, λέγοντας πως κάνει βήματα ώστε να ξεφύγει από τη δύση κι αυτό είναι θετικό.

Κατά την ταπεινή μου άποψη, θα πρέπει να ψηφίσει στη βουλή πως δεν δέχεται το μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση, να πάει σε άτακτη χρεοκοπία εντός Ευρωζώνης κι έπειτα να αποχωρήσουμε.

Πρέπει να πάρουμε κεφάλια. Δεν είναι δυνατόν να εκβιάζεται ένας ολόκληρος λαός κι ας είναι ραγιάδες. Φτάνει πια.

Τα φιλιά μου Πιτσιρίκο!

Θ.

(Αγαπητή φίλη, τα πράγματα σήμερα είναι κάπως διαφορετικά από την εποχή των προγόνων σας που αναφέρετε. Τότε υπήρχε η ελπίδα ενός διαφορετικού κόσμου, ενώ σήμερα, λίγο-πολύ, ο πλανήτης είναι ομογενοποιημένος. Δεν πιστεύω πως οι Έλληνες δεν αντιδρούν. Οι Έλληνες έκαναν χιλιάδες μαχητικές διαδηλώσεις τα τελευταία χρόνια, ενώ -έστω και με καθυστέρηση- έκαναν την υπέρβαση και έφεραν στην κυβέρνηση ένα αριστερό κόμμα του 4%. Τι άλλο να κάνουν; Να πάρουν τα όπλα; Και να τα στρέψουν εναντίον ποιου; Αν αυτή η κυβέρνηση κάνει τα δέκα πράγματα που πρέπει να κάνει -και για τα οποία ψηφίστηκε-, η Ελλάδα θα πάρει μια ανάσα και θα κάνει ένα βήμα. Αν χρειαστεί, πρέπει να προσχωρήσει σε δημοψήφισμα, ώστε οι Έλληνες να κάνουν την επιλογή τους και να πάρουν την ευθύνη. Δεν πιστεύω πως η Χρυσή Αυγή θα γίνει κυβέρνηση. Εκτός αν οι Έλληνες αποφασίσουν ομαδικά να αυτοκτονήσουν. Κατά την ταπεινή μου γνώμη, δεν χρειάζεται επανάσταση αλλά ψυχραιμία και εξυπνάδα. Όλα καλά θα πάνε. Την αγάπη μου.)

Επαναστατήστε γιατί χανόμαστε