Κωλοτούμπα ο Σόιμπλε

Sam Provata Psifizoyn kai meta sfaksimo

Πιτσιρίκο, τις τελευταίες μέρες, υπάρχει αναβρασμός στη Γερμανία. Πολλοί θεωρούν πως υπήρξε άτακτη υποχώρηση των Σόιμπλε-Μέρκελ και πως η ελληνική κυβέρνηση κέρδισε κατά κράτος τη μάχη του Eurogroup.

Οι δεσμεύσεις, οι οποίες είχε λάβει η Ελλάδα, πήγαν περίπατο και αντικαταστάθηκαν από αοριστίες, οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν εξασφαλίζουν την επιστροφή των δανεικών στη χώρα.

Μάλιστα, πολλοί κατηγορούν την Μέρκελ για τη πολιτική που έχει ακολουθήσει μέχρι σήμερα, θεωρώντας πως δίνοντας λεφτά στην Ελλάδα, τα πέταξε στο κάλαθο των αχρήστων.

Η ομιλία του Σόιμπλε, κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας για την επέκταση της δανειακής συμφωνίας, είναι ενδεικτική της αμηχανίας και του εκνευρισμού που υπάρχει, ο οποίος μάλιστα, στη προσπάθεια κάποιων βουλευτών να εκτονώσουν το βαρύ κλίμα, απάντησε «Δεν έχω όρεξη για αστεία».

Τις τελευταίες ώρες, γίνονται μεγάλες προσπάθειες, από τους εκπροσώπους του Σόιμπλε και της καγκελαρίου, για εξευμενισμό του κλίματος

. Υπάρχει προσπάθεια να πείσουν τους υπόλοιπους βουλευτές, πως η παράταση της δανειακής σύμβασης, σημαίνει και παράταση των μέτρων που είχαν συμφωνηθεί.

Όμως, η απουσία συγκεκριμένων μέτρων από την ανακοίνωση του Eurogroup, δεν πείθει κανέναν και κατηγορούν τη γερμανική κυβέρνηση, πως «βαφτίζει το κρέας ψάρι», όπως θα λέγαμε και στην Ελλάδα.

Επικαλούνται επίσης, τις συνεντεύξεις που δίνει ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, ο οποίος αποκάλυψε πως οι Ευρωπαίοι ζήτησαν να υπάρχουν ασάφειες, για να περάσει η συμφωνία από τα κοινοβούλια τους.

Η συμφωνία, βέβαια, πέρασε από τη γερμανική βουλή, αλλά όχι χωρίς κραδασμούς στο εσωτερικό της κυβέρνησης

Κάποιοι πιστεύουν πως αυτή η υποχώρηση είναι δείγμα αδυναμίας της Γερμανίας να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της, και πως ο φόβος της ρήξης με την Ελλάδα που θα οδηγούσε στη καταστροφή της ΕΕ, δίνει πλέον το δικαίωμα και σε άλλες χώρες να την αμφισβητήσουν.

Γιώργος από Γερμανία

Υ.Γ. Προφανώς, ουδεμία σχέση έχουν τα παραπάνω με την αλήθεια. Απλά, μία υπενθύμιση πως η πραγματικότητα, πριν δούμε πράξεις, έχει το χρώμα που της δίνουμε.

(Αγαπητέ Γιώργο, κάτι πρέπει να λένε και να γράφουν οι δημοσιογράφοι. Και στην Ελλάδα, και στην Γερμανία, και παντού. Αν δεν γράψουν, θα απολυθούν. Συμπάθα τους λοιπόν τους καημένους. Οι περισσότεροι δημοσιογράφοι είναι τραγικά πρόσωπα. Έχω γνωρίσει αρκετούς. Ο Σόιμπλε θα ήθελε πολύ να κάνει μια κωλοτούμπα. Να είσαι καλά.)

Κωλοτούμπα ο Σόιμπλε