Η ΛΕΠΙΔΑ ΕΡΧΕΤΑΙ

wpid-wp-1436939336539.jpeg

Συντάκτης: Στέργιος Ζιαμπάκας, Ντάνι Βέργου
Με κινητοποιήσεις σε Αθήνα και περιφέρεια απαντούν οι εργαζόμενοι στα αντιλαϊκά μέτρα που φέρνει το Μνημόνιο 3. Η ΑΔΕΔΥ έχει προκηρύξει για σήμερα 24ωρη πανελλαδική απεργία και καλεί σε δύο συλλαλητήρια. Στην πρωτεύουσα, το πρωί, στις 11.00 στην πλ. Κλαυθμώνος, θα πραγματοποιηθεί η πρώτη απεργιακή συγκέντρωση.

Κάλεσμα συμμετοχής σε εργαζόμενους, ανέργους, συνταξιούχους, νέους και όλους τους πολίτες της Αττικής απευθύνει το ανώτατο συνδικαλιστικό όργανο των δημόσιων υπαλλήλων για το απογευματινό παλλαϊκό συλλαλητήριο, στις 19.30 στο Σύνταγμα, τη στιγμή που θα συζητούνται στη Βουλή τα νέα μέτρα της επώδυνης συμφωνίας, πριν ψηφιστούν από την Ολομέλεια.

Το ΠΑΜΕ καλεί στις 10.30 στην Ομόνοια, ενώ το απόγευμα στις 19.30, στο ίδιο σημείο.

Κλιμάκωση

Από πλευράς δημόσιων υπαλλήλων, υπάρχει η διάθεση για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Αύριο στις 09.00 η ΑΔΕΔΥ θα συνεδριάσει. Εχει κατατεθεί πρόταση για 48ωρη απεργία. Γενικές συνελεύσεις των εργαζομένων πραγματοποιήθηκαν σήμερα στους χώρους εργασίας. Ο «αγώνας μέχρι τη νίκη», στον οποίο καλούν οι εργαζόμενοι, συνοψίζεται στο «Οχι» στα μνημόνια, τη λιτότητα, τη φοροληστεία και τις ιδιωτικοποιήσεις.

«Ως λαϊκό, εργατικό, συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει και θα μείνουμε συνεπείς στον διαρκή αγώνα διεκδίκησης που δίνουμε τα τελευταία 5 χρόνια», υπογραμμίζει η ΠΟΕ-ΟΤΑ, ανακοινώνοντας τη συμμετοχή της στην απεργία και θυμίζοντας ότι «μια εβδομάδα μετά τις μεγαλοστομίες για “εξουσία στον λαό”, για “άμεση δημοκρατία”, με υπογραφή της κυβέρνησης θα υποστούμε ως λαός και ως εργαζόμενοι ένα ακόμη σκληρό μνημόνιο, με νέα “καταιγίδα” υφεσιακών και φορολογικών μέτρων που θα γκρεμίσουν ό,τι απόμεινε όρθιο από την επέλαση των δύο πρώτων μνημονίων».

Στην απεργία συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, μετά από απόφαση της ΠΟΕΔΗΝ, καθώς και οι φαρμακοποιοί, όπως έχει ανακοινώσει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος. Kανονικά θα λειτουργήσουν τα φαρμακεία με διευρυμένο ωράριο, αποσαφηνίζει το Φαρμακευτικό Αναπτυξιακό Ινστιτούτο Ελλάδας.

Το τρίτο πρόγραμμα, επισημαίνεται στην ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ, θα οδηγήσει το δημόσιο σύστημα υγείας στην πλήρη κατάρρευση, με την υποβάθμιση ή και την κατάργηση νοσηλευτικών μονάδων, τις περικοπές μισθών, τις απολύσεις και τις μειώσεις των παροχών στους πολίτες από τα ασφαλιστικά ταμεία. Η κυβέρνηση -κατά τη διαπραγμάτευση- «δεν κινήθηκε στη βάση υλοποίησης των προεκλογικών δεσμεύσεων και την αποκατάσταση της κοινωνικής συνοχής, αλλά με το βλέμμα στραμμένο στη διατήρηση των εσωκομματικών ισορροπιών».

Κοινό μέτωπο

Οι φαρμακοποιοί αντιδρούν στην πλήρη απελευθέρωση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των φαρμακείων, όπως προβλέπει η συμφωνία, αλλά και στο ενδεχόμενο της πλήρους απελευθέρωσης των δικτύων διανομής για τα ΜΗΣΥΦΑ. «Συντασσόμαστε με όλους τους εργαζόμενους στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, κατά των νέων σκληρών μνημονιακών μέτρων», υπογραμμίζει ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού ΕΚΠΑ. Μαζί με τους συναδέλφους τους στο ΕΜΠ, καλούν σε προσυγκέντρωση, στις 11.00, στην Κοραή. Μαζική συμμετοχή στις απεργιακές κινητοποιήσεις έχουν ανακοινώσει οι ΠΟΕΜΔΥΔΑΣ (μηχανικοί Δημοσίου), ΟΣΕΑΔΕ (εργαζόμενοι αποκεντρωμένων διοικήσεων), ΠΟΣΠΕΡΤ και ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την υπερφορολόγηση των επιχειρήσεων, στην Αθήνα, στον πεζόδρομο της Κοραή, στις 19.00, ανακοίνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ).

«Συνεχίζουμε τη μάχη του “Οχι”», τονίζει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, στηρίζοντας και συμμετέχοντας στις κινητοποιήσεις της ΑΔΕΔΥ. «Κάτω η νέα συμφωνία-μνημόνιο Ε.Ε.-ΔΝΤ-Κυβέρνησης» τιτλοφορείται η ανακοίνωση της Λαϊκής Αντίστασης ΑΑΣ, με την οποία καλεί στις 11.00 στην Κοραή και στις 19.00 (προσυγκέντρωση) στην πλ. Κλαυθμώνος. Συμμετοχή στο πρωινό συλλαλητήριο και την απεργία έχει ανακοινώσει η ΚΕΕΡΦΑ. Για τις 19.00 έχει προαναγγείλει συγκέντρωση-πορεία στα Προπύλαια η Πρωτοβουλία Αναρχικών.